fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Justiție de pandemie. Înalta Curte trebuie să spună dacă furtul comis de o persoană care a purtat masca obligatorie este simplu sau calificat

Justiție de pandemie. Înalta Curte trebuie să spună dacă furtul comis de o persoană care a purtat masca obligatorie este simplu sau calificat


Un furt comis în pandemie cu masca pe față a ajuns tocmai la Instanța Supremă.

Hoțul a respectat legea când a venit vorba de purtatul măștii la interior, dar nu a respectat-o deloc atunci când a furat un telefon din buzunarul cuiva într-un magazin din București. S-a întâmplat anul trecut, la finalul lunii mai.

Întrebarea la care trebuie să răspundă judecătorii e următoarea: În cazul unui furt comis de o persoană care poartă masca sanitară obligatorie, infracțiunea este una calificată sau simplă?

Întrebarea a venit din partea Curții de Apel București, unde se judecă dosarul. Magistrații au arătat că  în forma calificată, furtul este comis de către o persoană mascată, deghizată sau travestită.

Și în funcție de răspuns, este decisă pedeapsa, scrie G4Media. Așadar, dacă-i furt calificat, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de închisoare, în timp ce pentru forma simplă, legea prevede până la maximum 3 ani de închisoare.

În primă instanţă, suspectul a fost condamnat la 1 an de închisoare, scrie Adevărul.

„Instanţa de fond a mai recunoscut că, deşi în perioada comiterii presupusei infracţiuni era instituită obligativitatea purtării măştii în spaţii închise, nu se poate nega că inculpatul a profitat de dispoziţia legală tocmai pentru a comite presupusa infracţiune şi pentru a nu fi uşor de reunoscut. (..) Instanţa de fond a considerat că persoana care poartă mască, chiar şi în cazul în care este obligată de lege să o facă, prevede şi acceptă că furtul va fi înlesnit şi ascunderea infracţiunii va fi mai facilă profitând de contextul social, particular”, sunt motivele pentru care instanţa de fond a reţinut forma calificată a faptei.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top