fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Digi FM Foto: Digi FM

Stelian Ion cere demisia judecătorilor CCR care au pronunțat decizii ce încalcă dreptul UE


Stelian Ion, fostul ministru USR al Justiției, califică drept „o veste foarte bună pentru justiția din România” decizia de marți a Curții de Justiție a UE (CJUE), care a decis că judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale care contravin dreptului Uniunii Europene.

Judecătorii naționali pot lăsa neaplicate, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, care contravin dreptului Uniunii Europene și prin care interesele financiare ale UE sunt lăsate neapărate – este decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al CJUE. În plus, CJUE a subliniat faptul că recomandările Comisiei Europene pentru România, în cadrul MCV, sunt obligatorii, scrie G4Media.

„Decizia CJUE consfințește o regulă europeană care începuse să fie încălcată deja în Polonia, Ungaria și România: supremația dreptului Uniunii. Decizia reconfirmă că MCV este obligatoriu în toate elementele sale. Judecătorii români care au ajuns să fie cercetați disciplinar de Inspecția judiciară pentru că nu au aplicat decizii ale CCR care contravin dreptului UE au acum argumente juridice suplimentare că au avut dreptate și că cercetarea disciplinară este o formă de presiune pentru a ține sub control magistrații din România”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

El a cerut și demisia judecătorilor CCR care au pronunțat decizii prin care încalcă dreptul Uniunii Europene.

„Decizia CJUE este o palmă dată și acelor judecători din cadrul CCR care cred că apartenența la UE vine fără nicio obligație și că pot da decizii contrare dreptului UE sau își pot încalca prerogativele servind interesele, uneori penale, ale politicienilor care i-au numit în funcție (…) Dovezile clare cu privire la gravele derapaje ale CCR, tot mai dese în ultima perioadă, confirmate de jurisprudența CJUE, arată că instanța noastră de contencios constituțional este compromisă și se impune o reformă a acesteia din temelii. De asemenea, judecătorii CCR care au pronunțat deciziile care încalcă dreptul UE ar trebui să demisioneze urgent!”, a mai scris Ion.

El a anunțat că va depune un proiect legislativ de abrogare a art. 99 lit. ș din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, în baza căruia judecătorii au fost sancționați pentru încălcarea unor decizii CCR care sunt contrare dreptului Uniunii Europene.

 

Sursa: G4Media

 


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac