fbpx
Print this page
Activistul civic Cristian Dide a fost plasat sub control judiciar. Câteva persoane au cerut dimineață eliberarea sa

Activistul civic Cristian Dide a fost plasat sub control judiciar. Câteva persoane au cerut dimineață eliberarea sa


Activistul Cristian Dide a fost eliberat astăzi. Judecătorii Curții de Apel Iași au admis contestația formulată de acesta împotriva deciziei Tribunalului de prelungire a arestării sale preventive adoptate săptămâna trecută.

Judecătorii Curții de Apel Iași au admis contestația formulată de activistul Cristian Dide împotriva deciziei Tribunalului de prelungire a arestării sale preventive adoptate săptămâna trecută. Măsura arestării preventive a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, transmite ZDI. În această perioadă de timp, el va trebui să se prezinte în fața organelor de anchetă penală oricând este chemat și să informeze autoritățile în cazul schimbării domiciliului. De asemenea, lui Dide i s-a interzis să participe la manifestări culturale, sportive ori la alte adunări publice și să dețină ori să folosească arme.

Cristian Dide, președintele asociației „Evoluție în instituție” este acuzat de DIICOT Iași de trafic de droguri și introducere ilegală în țară de droguri de risc, după ce activistul a trimis pe adresa procurorilor două colete conținând produse din cannabis. Reprezentanții instituției au afirmat că gestul său s-a dorit a fi doar o modalitate de protest împotriva necorelării legislației românești în domeniu cu cea europeană.

Câteva persoane au protestat dimineață în fața Palatului de Justiție din Iași, cerând libertate pentru Dide.

„Libertate!

Cine-ar fi crezut ca ziua in care se implinesc 32 de ani de la Revolutie ma va prinde in strada participand la un mini-protest pentru eliberarea unui "traficant de droguri"? Nici macar eu!

Dar aceasta e situatia absurda in care te aduce uneori justitia din Romania. Este si cazul activistului civic Cristian-Mihai Dide, care a petrecut deja in arest 30 de zile pentru simplul fapt ca a trimis pe adresa DIICOT, in mod ostentativ si demonstrativ, doua colete care contineau, printre altele, o cantitate infima de canabis, legala in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana dar ilegala in Romania.

In atare conditii, chiar daca in sensul strict si in litera legii putem vorbi de un caz penal, in spiritul legii nu putem vorbi decat de o actiune de protest. Asa incat arestarea lui Dide pentru o asemenea fapta mi se pare un abuz strigator la cer. Da, se putea cerceta ceea ce s-a intamplat, se putea vedea daca e cazul unei trimiteri in judecata, dar nu bagi in arest preventiv, justificand ca e un mare pericol social, un om care trimite doua pachete inofensive ca forma de protest.

Cazul Dide e emblematic pentru ceea ce inseamna folosirea institutiilor statului in scop de vendeta. Cineva, acolo la DIICOT,  si-a zis, "ia hai sa-l bagam noi dupa gratii pe asta, sa-i dam o lectie pe care sa n-o uite". Reprezentantii autoritatii se simt sfidati, se simt niste Dumnezei care te pot calca in picioare, la o adica, si nu ezita sa o faca. De ce? Vorba aia, "pentru ca pot"!

Acum 32 de ani, la ora la scriu aceste randuri, Ceausescu fugea cu elicopterul si romanii isi recastigau libertatea - cu pretul vietii celor care au protestat noaptea la Inter si a timisorenilor care iesisera in strada in zilele precedente. Astazi, la aceeasi ora, de ziua lui de nastere, activistul Cristian Dide asteapta verdictul unui judecator pentru a afla unde isi va petrece urmatoarele 30 de zile.

La multi ani in libertate, Cristian Dide!

Later edit: Cristian Dide a fost eliberat in urma deciziei unui judecator de la Curtea de Apel Iasi”, a scris Sorin Simon, unul dintre protestatari, pe pagina sa de socializare.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare