fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Inspector ANAF Constanța, nemulțumit de mita primită: „Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”

Inspector ANAF Constanța, nemulțumit de mita primită: „Whisky d-ăsta beam în anii ’90, acum beau altceva, mai rafinat. Asta crezi tu că e șpagă?”


Un inspector ANAF din Constanța i-a spus unui om de afaceri cam câți bani ar vrea mită pentru a scăpa de un eventual control după ce a fost nemulțumit că i s-a oferit șpagă o sticlă de whisky. El a spus că s-ar mulțumi cu 4-5.000 de lei el și colegul său din echipa de control. 

Punerea sub acuzare a celor doi funcționari ANAF, inspectorii Mihai Bușu și Stere Anagnoste, a venit în urma unui control inopinat efectuat la o societate de transport maritim din Constanța, scrie Libertatea.

Ei au recunoscut că au luat mită în timpul unui control fiscal, însă au încercat să-și nuanțeze declarațiile, afirmând că nu au pretins, ci doar și-au manifestat disponibilitatea de a primi. Probele din dosar i-au contrazis, într-un final cei doi funcționari solicitând încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției cu DNA. 

Directorul executiv al societății de transport maritim a venit la întâlnirea cu inspectorii ANAF cu două sticle de whisky Teachers și gustări. 

 Încercând să ofere bunurile de protocol, reprezentantul societății s-a lovit de indignarea inspectorului fiscal, care s-a simțit jignit de calitatea whisky-ul oferit.

„Whisky d-ăsta beam în anii 90, acum beau altceva, mai rafinat, mai bun. Asta crezi tu că e șpagă? Să vezi tu șpagă la noi, nu asta!”, a exclamat inspectorul Mihai Bușu în fața bărbatului care i-a întins băutura. 

Inspectorii ANAF au stabilit o nouă întâlnire o săptămână mai târziu la sediul firmei de contabilitate care ținea evidența documentelor societății vizată de control. 

În timpul discuțiilor purtate la sediul firmei de contabilitate, inspectorul fiscal Mihai Bușu a făcut semn unuia dintre angajații firmei de contabilitate să îl însoțească în baie.

„L-a tras ușor în baie și i-a spus că el nu pune botul la o sticlă de whisky și că poate ajuta societatea, dar trebuie să primească ceva. A indicat și suma, respectiv 4-5 mii de fiecare. I-a spus că el «ia doar de la noi», adică de la firma de contabilitate și nu de la ei, adică de la administratori. Inspectorul Bușu i-a spus că ajutorul va consta în închiderea inspecției fără a fi declanșat controlul de fond”, a declarat unul dintre martorii prezenți la întâlnire. 

După plecarea inspectorilor ANAF, omul de afaceri a fost anunțat de contabili că inspectorul Bușu le-a cerut să fie „atenți” cu echipa de control și să le pregătească câte două plicuri cu 5.000 de lei.

A doua zi, cei doi funcționari ANAF au venit  să continue activitatea de control, nebănuind că întâlnirea este monitorizată de DNA.

S-au întâlnit cu angajații firmei de contabilitate, iar persoana în care inspectorul Bușu avea încredere i-a întins cele două plicuri cu bani. „Hai mai întâi să ne uităm pe hârtii și după care avem tot timpul”, i-a replicat inspectorul Bușu.

Când au ieșit din încăpere, cei doi inspectori au fost opriți de ofițerii anticorupție. Cele două plicuri în care se aflau 8.000 de lei au fost găsite în dosarul cu documente, cu care funcționarii au plecat de la control.

La audieri, atât Mihai Bușu, cât și Stere Anagnoste au recunoscut că au primit banii. Au susținut că nu au pretins sumele, ci doar au transmis reprezentanților societății controlate că dacă administratorul dorește „să dea ceva”, acceptă.

„Nu era nicio supărare dacă nu se dădea nimic”, a declarat Stere Anagnoste la audieri, subliniind că a luat dosarul în care se aflau plicurile cu bani din simplul motiv că era în fața sa.

Procurorii DNA le-au stabilit celor doi inspectori câte o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, interzicându-le dreptul de a mai profesa în cadrul ANAF timp de doi ani. 

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Cartierul Austriac