fbpx
 
Cristian și Sabina Daniela Adomniței s-au căsătorit în urmă cu aproape 14 ani Cristian și Sabina Daniela Adomniței s-au căsătorit în urmă cu aproape 14 ani

Adomniței a dat lovitura: a vândut afacerea din Suceava către Regina Maria. Soția – ascensiune-fulger la București


Luna ianuarie 2022 a adus două vești mari în familia fostului președinte al Consiliului Județean Iași. Cristian Adomniței a vândut către gigantul Regina Maria cele 45% dintr-o firmă din Suceava care administra o policlinică din acest municipiu.

În același timp, soția sa, Sabina Daniela, a ajuns judecător la una dintre cele mai renumite instanțe din țară, Curtea de Apel București. Circumstanțele acestui transfer ridică, însă, mai multe semne de întrebare.

Cel puțin 1,1 milioane de euro

Pe data de 12 ianuarie, Cristian Adomniței (45%), Dan Gabriel Iacob (45%) și Adrian Tătăranu (10%) și-au cedat părțile sociale deținute la Centrul Medical Bucovina SRL Suceava către firma Centrul Medical Unirea SRL București. Societatea care a preluat Centrul sucevean administrează unul dintre cele mai renumite branduri din domeniul medical, la nivel national: Regina Maria. Înțelegerea părților prevede ca Iacob să rămână administrator al firmei încă un an.

Conform celor mai recente date financiare valabile, aferente anului 2020, Centrul Medical Bucovina (CMB) SRL a avut o cifră de afaceri de 3,5 milioane lei, un profit net de 32.000 lei și 14 angajați.

Unul dintre cele două puncte de lucru din Suceava ale CMB. Inițial, acesta a funcționat sub brandul Arcadia

Înființată în urmă cu 10 ani, firma a ajuns să își desfășoare activitatea în două spații din Suceava, oferind consultații și servicii de imagistică medicală. Printre fondatori s-a aflat și omul de afaceri ieșean Dan Fiterman care, în ianuarie 2019, și-a cedat părțile sociale (16,33%) lui Adomniței și lui Iacob, contra sumei de 185.000 de euro.

Anunțată în presa centrală, pentru tranzacția cu Regina Maria nu a fost indicat vreun preț. Orientativ, însă: dacă ne raportăm la cât au plătit Adomniței și Iacob, în 2019, pentru cele 16,33%, înseamnă că, la acel moment, 100% din Centrul Medical Bucovina echivala cu 1,13 milioane de euro. 45%, cât a vândut Adomniței în 2022, valora atunci circa 500.000 de euro.

Contactat de REPORTER, Cristian Adomniței nu a dorit să comenteze în niciun fel tranzacția de luna trecută.

A ajuns într-un complet de elită

Tot în ianuarie 2022, soția lui Adomniței, Sabina Daniela, a ajuns judecător la Curtea de Apel București, presa centrală scriind că a fost inclusă în unul dintre completurile care va judeca unul dintre cele mai importante dosare de pe rolul acestei instanțe, cel al soțului fostei șefe DIICOT pe România, Giorgiana Hosu. Anterior, în 2021, Adomniței primise acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a se detașa, timp de un an, de la Judecătoria Iași la Tribunalul București. De menționat că, deși activa la Judecătorie, magistratul ieșean avea grad de curte de apel.

REPORTER a descoperit câteva chestiuni inedite legate de traseul profesional al judecătoarei din Iași. Astfel, Sabina Daniela a încercat și în 2017 să obțină detașarea de la Judecătoria Iași la Tribunalul București. Ea a invocat faptul că intenționează se se mute în Capitală. Solicitarea a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii care a invocat în motivarea refuzului inclusiv numărul de dosare/judecător la ambele instanțe.

Justificarea numărului mare de dosare a dispărut

În 2021, o solicitare similară, de detașare a lui Adomniței la aceeași instanță, a fost depusă de șefa Curții de Apel București, o apropiată a judecătoarei Lia Savonea, cea care conduce de facto Consiliul Superior al Magistraturii și controlează mutările importante de la toate instanțele din țară. Judecătoria Iași s-a opus transferului, invocând faptul că „activitatea Secției Penale a Judecătoriei Iași (unde activa Adomniței n.r.) ar fi semnificativ mai grav afectată prin detașarea unui judecător”. Curtea de Apel Iași a fost, însă, de acord cu mutarea.

Lia Savonea

În balanță, așadar, s-a luat din nou în considerare numărul de dosare/judecător la cele două instanțe implicate. De data aceasta, CSM a aprobat detașarea Sabinei Adomniței, pentru un an (începând cu 1 iulie 2021), motivând faptul că la Tribunalul București numărul de dosare pe judecător - 521 – „a depășit cu mult media națională” de 426. Această motivare a dispărut rapid, însă: în timp ce CSM susținea că ia măsuri pentru optimizarea activității de la Tribunalul București prin cooptarea Sabinei Adomniței, după doar câteva luni aceasta a fost transferată la Curtea de Apel București!

„În sistem este de notorietate că nu prinde oricine un transfer la București. Este, însă, bizară repartizarea ei pe una din secțiile penale unde va avea de judecat inclusiv cazuri de mare corupție. Având în vedere problemele personale pe care le are, era de bun-simț ca ea să ceară sau conducerea instanței să o repartizeze la o altă secție unde nu ar exista suspiciuni cu privire la imparțialitatea ei”, a declarat un magistrat, sub anonimat, pentru REPORTER.

Sabina Daniela Adomniței nu a putut fi contactată până la ora editării acestui articol.

Perioadă de motivare record

„Problemele personale” la care a făcut aluzie magistratul consultat de REPORTER se referă la condamnarea lui Cristian Adomniței, soțul judecătoarei de la Curtea de Apel București. În noiembrie 2020, acesta a primit 3 ani și 2 luni, cu executare, într-un dosar trimis în judecată, în 2015, de Direcția Națională Anticorupție. REPORTER a scris luna trecută despre o situație ciudată legată de sentința din acest dosar: deși trecuseră aproape 14 luni de la pronunțare, magistratul Georgeta Gafta de la Tribunalul Iași nu redactase decizia, în acest timp termenul de prescripție curgând fără oprire. În final, redactarea documentului a avut loc zilele trecute, deoarece marți, 22 februarie 2022, dosarul lui Adomniței a ajuns pe masa Curții de Apel Iași, lucru care necesita și includerea sentinței din 2020.

Condiția de fost politician a lui Adomniței i-a provocat, anul trecut, o problemă soției acestuia pe vremea când încă lucre la Judecătoria Iași. Repartizarea aleatorie a făcut ca aceasta să primească pentru judecată Dosarul Skoda, în care inculpați sunt fostul primar Gheorghe Nichita și actualul edil Mihai Chirica. Cristian Adomniței, fost lider PNL Iași, în prezent retras din viața publică, și-a exprimat, în 2020, dezacordul față de primirea lui Chirica în rândul liberalilor ieșeni. Sabina Daniela Adomniței a depus o cerere de abținere din acest dosar care, inițial, i-a fost respinsă de un complet specializat pe astfel de cauze. Ulterior, ea a revenit cu o solicitare similară care, de data aceasta, i-a fost admisă, iar Dosarul Skoda a ajuns la un alt judecător de la Secția Penală a Judecătoriei Iași.

Article image
Fostul președinte CJ și-a păstrat și apartamentele de la complexul lui Negurici, din Copou. Amenajările la vilă mai costă 100.000 de euro. Are o priveliște fabuloasă asupra orașului. Cristi Adomniței are dividende mari de la centrul medical din Suceava. Investiția i-a aparținut, oficial, lui Dan Fiterman, dar acesta s-a retras din acționariat, Adomniței crescându-și participația. Tranzacții imobiliare spectaculoase și afac...
Autor Cezar Moraru Anchete 21 Decembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30