fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foștii șefi ai Jandarmeriei, puşi din nou sub urmărire penală pentru reprimarea protestului din 10 August

Foștii șefi ai Jandarmeriei, puşi din nou sub urmărire penală pentru reprimarea protestului din 10 August


Foştii şefi ai Jandarmeriei au fost puşi din nou sub urmărire penală de către procurorii de la Secţia Militară a Parchetului General în dosarul privind reprimarea violentă a protestului din 10 august 2018, a anunţat, vineri, Comunitatea Declic.

Ancheta în dosarul 10 august a fost reluată în urmă cu un an de către procurorii militari, după ce unul dintre protestatari, Ioan Crăciuneanu, a obţinut în instanţă redeschiderea dosarului închis iniţial de DIICOT.

Declic anunță, într-un comunicat de presă transmis vineri și citat de Agerpres, că foştii şefi ai Jandarmeriei Laurenţiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile au fost deja citaţi la Parchet şi puşi sub urmărire penală pentru "intervenţia ilegală şi abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari paşnici au fost bătuţi şi gazaţi".

Ei ar fi acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals, scrie HotNews.

În aprilie 2021, Curtea de Apel Bucureşti a dispus redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul10 august, după ce a fost admisă o plângerea lui Ioan Crăciuneanu, care a fost rănit la protest, după ce o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el.

În urma acestei decizii, procurorii au redeschis urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.

De asemenea, a fost redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

„La exact un an de la redeschiderea dosarului, vedem primii paşi concreţi făcuţi în anchetă. Pe lângă punerea sub acuzare a celor care au coordonat violenţele jandarmilor din 10 august, procurorii au început şi audierile martorilor.

Ancheta aceasta trebuie să fie un semnal clar că justiţia încă mai funcţionează, dar şi că Jandarmeria nu poate fi folosită ca un instrument de represalii supus politicului. Vinovaţii trebuie să răspundă. Sperăm doar ca cercetările să nu se împotmolească iar", a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Cartierul Austriac