fbpx
 
Curtea de Apel Iași extrădează un israelian în Belarus motivând că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului

Curtea de Apel Iași extrădează un israelian în Belarus motivând că nu sunt probe pentru implicarea dictaturii Lukașenko în războiul din Ucraina și nici îngrijorări cu privire la drepturile omului


Curtea de Apel Iași a decis extrădarea unui cetățean israelian în Belarus, motivând că nu există probe pentru implicarea dictaturii lui Aleksandr Lukașenko în războiul ruso-ucrainean și nici îngrijorări temeinice cu privire la respectarea drepturilor omului în Belarus, transmite Info Sud-Est

Anterior, israelianul a fost prins și în Ungaria, dar țara vecină a respins extrădarea acestuia, invocând fix opusul motivării judecătorilor români.

Decizia din România, luată în 15 aprilie, în plin război ruso-ucrainean, nu este definitivă, speța urmând să se judece la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Reamintim că lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tikhanovskaya, se află în exil după ce protestele împotriva lui Lukașenko, după alegerile prezidențiale din 2020, au fost reprimate violent și s-au soldat cu mii de arestări. De asemenea, Belarusul este sub sancțiuni internaționale din cauza regimului represiv și a susținerii Rusiei în războiul din Ucraina.

Ca un amănunt, invazia Ucrainei a avut loc și dinspre Belarus, iar trupele ruse desfășoară exerciții militare comune pe teritoriul statului dependent de Rusia.

Procurorul a cerut extrădarea și amânarea predării israelianului/ Judecător: „Convenția Europeană a Drepturilor Omului e aplicabilă în Belarus din 2013”

Procuroarea Oana Hodorogea din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a cerut extrădarea cetățeanului israelian Roman Dorfman, acuzat de fraudă fiscală în Belarus, dar nu și predarea lui imediată, invocând contextul politico-militar din Belarus, care ar putea avea ”consecințe grave pentru persoana extrădată”.

Și procuroarea și-a argumentat cererea de extrădare spunând că ”nu există date certe, concrete cu privire la un risc real de a fi supus unui tratament inuman, degradant, ca urmare a extrădării”:

„Existența unui risc, care rezultă din condițiile generale de detenție ale statului solicitant, nu poate conduce în sine la respingerea cererii de extrădare. Deși între România și Republica Belarus nu există o convenție bilaterală cu privire la extrădare, aceasta operează în virtutea curtoaziei internaționale cu asigurarea reciprocității”, a arătat procuroarea Oana Hodorogea.

Avocatul lui Dorfman, Ștefan Agache, a arătat în pledoaria sa că Belarus este un stat satelit al Rusiei, unde drepturile omului sunt încălcate, iar minoritățile etnice sunt persecutate, la fel și persoanele care ajung în sistemul penitenciar unde adeseori sunt supuse torturii și abuzurilor. Avocatul a mai arătat și că israelianul are calitatea de solicitant de azil.

În final, judecătorul Marcel Mocanu a dispus extrădarea, dar și predarea cetățeanului israelian în Belarus, argumentând că autoritățile de la Minsk au dat asigurări că Dorfman ”nu riscă pedeapsa capitală”, iar drepturile sale vor fi respectate.

„Procuratura Generală a Republicii Belarus a comunicat că pentru acuzaţia adusă numitului Dorfman Roman nu este prevăzută pedeapsa capitală, urmărirea penală se va efectua în conformitate cu standardele dreptului internaţional, cererea de extrădare nu are drept scop urmărirea din motive politice, în legătură cu apartenenţa rasială, religia practicată, apartenenţa naţională sau opiniile politice. În cazul extrădării sus-numitului, Procuratura Generală a Republicii Belarus garantează că persoanei se va oferi toate posibilităţile de a se apăra, inclusiv va beneficia de asistenţa avocaţilor. El nu va fi supus torturii, tratamentului sau pedepsei neomenoase sau care injoseşte demnitatea umană”, sunt asigurările date de procurorii din Belarus, invocate drept argumente de Curtea de Apel Iași.

Judecătorul mai susține că nu există probe pentru a susține că Belarus este „teatru de război” și vorbește despre „o pretinsă” implicare a țării în conflictul ruso-ucrainean.

Citește articolul integral pe Info Sud-Est

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31