fbpx
 
Percheziții în Târgu Frumos: Grup infracțional organizat, suspectat de trafic de persoane și spălare a banilor, destructurat de DIICOT Iași (VIDEO)

Percheziții în Târgu Frumos: Grup infracțional organizat, suspectat de trafic de persoane și spălare a banilor, destructurat de DIICOT Iași (VIDEO)


Un număr de 15 persoane au fost aduse la audieri după ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat 13 percheziţii domiciliare în judeţul Iaşi.

Potrivit unui comunicat de presă, descinderile au fost făcute la domiciliile unor persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare a banilor.

Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST, transmite Agerpres.

„În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, pe raza oraşului Târgu Frumos, judeţului Iaşi, a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat până în anul 2022, în scopul obţinerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a persoanelor vătămate. Astfel, membrii grupului au racolat în perioada ianuarie 2018 - aprilie 2022 un număr de 12 persoane vătămate (bărbaţi şi femei), şi, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-au transportat în Marea Britanie, unde acestea au fost exploatate fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat", se menţionează în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, persoanele vătămate proveneau din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară, şi erau ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peşte hotare.

„Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor vătămate le erau luate documentele de identitate, erau cazate în condiţii insalubre şi forţate să lucreze până la 16 ore pe zi, timp de 7 zile din 7, fără a fi remunerate pentru munca prestată său primind sume modice de bani în schimbul activităţilor efectuate. De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate erau reţinute de membrii grupului infracţional organizat, acestea fiind silite să continue să muncească în continuare, prin recurgerea la agresiune verbală şi fizică, şi împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii", se precizează în documentul de presă.

Astfel membrii grupării, susţin procurorii DIICOT, au obţinut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forţată pe teritoriul Marii Britanii a mai multor persoane vătămate sume care, de-a lungul timpului, au fost transferate în România şi investite, prin interpuşi în bunuri mobile şi imobile (autoturisme de lux şi vile), precum şi în proiecte imobiliare (blocuri de locuinţe şi spaţii comerciale), în scopul ascunderii şi disimulării originii ilicite a acestor bunuri.

„Din activităţile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că au fost recrutate 12 persoane în scopul exploatării prin muncă în beneficiul grupului infracţional organizat, cercetările vizând 14 persoane despre care există bănuiala că au fost implicate în activitatea infracţională. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României au fost descoperite şi ridicate în vederea indisponibilizării sumele 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deţinute fără autorizaţie necesară, telefoane mobile şi înscrisuri", se menţionează în documentul de presă.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Iaşi au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 15 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, precum şi al jandarmilor din cadrul I.J.J. Iaşi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31