fbpx
 
Haosul românesc: Ministerul Educației a lăsat olimpicii să dea Evaluarea pentru că i-a fost lene să anunțe din timp

Haosul românesc: Ministerul Educației a lăsat olimpicii să dea Evaluarea pentru că i-a fost lene să anunțe din timp


Ordinul de înscriere direct la liceu a celor care au luat locul 1 la Olimpiadele Naționale a fost publicat abia vineri în Monitorul Oficial

Luni a fost zi liberă de Rusalii, iar marți prima probă

Părinții n-au reușit să depună celebrele dosare cu șină la Inspectorat și au avut marea dilemă: ducem sau nu copilul la examen?

Unii i-au dus, alții i-au lăsat acasă, dar rămâne întrebarea: de ce și-a bătut joc ministerul de niște copii, publicând un ordin în ultimele 24 de ore, când au avut un întreg an la dispoziție?

Pe 26 mai, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului, a fost stabilit faptul că elevii de clasa a opta care în timpul ginmaziului au avut locul 1 la olimpiadele naționale sau locurile 1, 2 sau 3 la concursuri internaționale recunoscute de Ministerul Educației se pot înscrie la orice liceu din județul lor fără a se prezenta la Evaluarea Națională.
Discuțiile erau de anul trecut, dar nu apăruse nimic oficial. Apoi, a intrat în funcțiune lentoarea proverbială a funcționarului român: normele de aplicare au apărut în Monitorul Oficial abia vineri, 10 iunie, fără să se gândească nimeni că luni, 13 iunie, este zi liberă.
Drept urmare, la ISJ-urile din țară nu a avut cine să preia dosarele cu șină ale elevilor. Așa că pe 14 iunie, dimineață, când era programată prima probă a Evaluării Naționale, părinții nu au avut încotro și și-au dus copiii la examen.

Normele privind înscrierea olimpicilor la liceu fără susținerea Evaluării Naționale au fost publicate abia vineri, 10 iunie, și prevedeau niște pași birocratici care nu puteau fi îndepliniți până marți, 14 iunie, când a avut loc prima probă de examen

Haosul din capul celor care conduc statul român

„Nu m-am bazat deloc pe statul român și dimineață am fost cu fiica mea la prima probă a Evaluării Naționale, deși legea îi garanta înscrierea directă. Normele au fost date vineri, luni nu a avut cine să ne lămurească, nu am avut unde pune dosarul, așa că ne-am prezentat la pima probă”, spune Marius Banu.
Fiica sa, elevă la Colegiul Național Emil Racovință, a luat locul 1 la Olimpiada Națională de Educație Tehnologică. O ordonanță de Guvern din mai îi dădea dreptul săs e înscrie la orice liceu din județ, fără să participe la Evaluarea Națională. Dar normele de aplicare conținând lista concursurilor și a documentelor ce trebuie depuse au apărut în Monitorul Oficial de vineri, 10 iunie, fără ca cineva din Ministerul Educației să se gândeasscă la faptul că luni, 13 iunie, nu se lucrează.

Iașul a avut doi olimpici de locul 1, cu examen de Capacitate

„Am urmărit evoluția de când a apărut ordonanța. Am întrebat de atunci la școală, mi-au spus că nu sunt normele. Acum, după publicarea lor, nu am avut unde depune celebrul dosar cu șină al statului. Nu am avut pe cine întreba la ISJ, nu s-a lucrat”, mai spune Marius Banu.
Marți dimineață a început să umble la ISJ, să vadă dacă fiica sa poate sări peste examen sau nu. „Erau toți plecați pe teren. Este un alt fel de-a spune că nu au venit la serviciu”, mai precizează tatăl elevei de la Racoviță.
În Iași sunt doi elevi câștigători de olimpiade naționale doar în ultimul an școlar. REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe tatăl celui de-al doilea, Radu Stoleriu de la Racoviță: „Băiatul nu a fost la Evaluare astăzi, i s-a luat în considerare Balcaniada de matematică de anul trecut. Scria clar acolo, nu l-am dus”.

Liliana Romaniuc, expert în educație, spune că părinții olimpicilor nu trebuiau să se sperie

370 de olimpici ținuți în șah de minister

La Botoșani, pentru un elev câștigător de olimpiadă națională a fost găsită o soluție: conducerea ISJ a trimis luni un angajat care a deschis instituția și a primit dosarul.
Pe lista care figurează în normele de aplicare sunt 44 de olimpiade naționale și 16 concursuri internaționale recunoscute. Nu există date clare, nefiind publicată o listă a elevilor care se încadrează la condiții. Numărul acestora ar putea fi de 192 de premiați la concursuri internaționale și 176 la olimpiade naționale. Normele prevăd exceptarea de la Evaluare Națională a celor care au fost premiați în timpul celor 4 ani de gimnaziu.

Reprezentanții ministerului: „Nu este nicio grabă”

Liliana Romaniuc, expert în educație, spune că, deși nu a fost comunicat foarte clar acest detaliu, elevii pot să-și depună dosarele până în luna septembrie. De aceea nu a contat faptul că luni, 13 iunie, a fost zi liberă. Părinții au timp până la toamnă să depună toate actele.
„Știu că a apărut vineri în Monitorul Oficial. Până pe 1 septembrie, copiii care au luat locul 1 la olimpiadele naționale și 1, 2, 3 la concursurile internaționale pot alege liceul. Nu contează dacă merg sau nu la Evaluarea Națională, nu contează locul obținut. Dacă vor să meargă la altă școală după ce au fost repartizați este posibil și acest lcuru. Știu că la ISJ trebuia să apară ordinul și numele copiilor care vor beneficia. Pentru ei nu a fost niciun risc, copiii aceștia oricum sunt foarte buni”, a precizat Liliana Romaniuc.

Luciana Antoci, inspector general ISJ, asigură că olimpicii de locul 1 ai Iașului, în număr de doi, se pot înscrie fără examen la orice liceu doresc. Unul din cei doi s-a dus la Evaluarea Națională

Șefa ISJ: „Este alegerea lor dacă merg la Evaluare”

„Nu știu ce să cred. Aș vrea să nu mă trezesc acum că îi anulează dosarul pentru că a fost la prima probă. Nu aș risca”, a adăugat Marius Banu.
„Este adevărat, a apărut vineri după-amiază ordinul. Dar ei vor intra direct la liceu, chiar dacă au mers la Evaluare. Vor fi admiși în baza dosarului făcut, cu rezultatul de la concurs intră acolo unde își doresc. Este alegerea lor dacă merg în Evaluare sau nu, pentru că, indiferent de notă, indiferent dacă au mers la toate probele sau nu, ei sunt ca și admiși”, a precizat Luciana Antoci, inspector școlar general.
Șefa ISJ Iași s-a declarat depășită de problema termenului foarte strâns pe care l-a ales ministerul pentru a comunica decizia în ceea ce privește elevii olimpici.

Article image
Dezastru pe toată linia în învățământul preuniversitar ieșean! Testele inițiale date de elevi în ultima decadă a lunii septembrie 2021 au scos la iveală lacunele foarte mari lăsate de pregătirea on-line. Cei mai afectați de acest tip de învățământ sunt elevii din mediul rural.
Autor cristi tanasa Reportaje 12 Noiembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: