fbpx
 
Infamie și stupoare: Mustiață s-a reinstalat ca arhitect-șef al Iașului. Din arest iar la butoane

Infamie și stupoare: Mustiață s-a reinstalat ca arhitect-șef al Iașului. Din arest iar la butoane


Primul lucru pe care l-a făcut azi: și-a luat concediu o lună, delegându-și semnătura către fosta arhitectă-șefă, Raluca Mocanu

Revenirea lui Alexandru Mustiață n-a fost anticipată de nimeni: e cercetat în Dosarul Sărărie, fiind și reținut pentru 24 de ore, și este anchetat în mai multe dosare imobiliare la DNA

După scandalurile din 2021, se transferase la Primăria Miroslava. Subit, s-a întors

Situația la Urbanism în Primărie e catastrofală: sute de autorizații stau nesemnate, iar un certificat de urbanism durează 4 luni, Raluca Mocanu nedorind să-și mai asume niciun risc după ce a fost audiată la DNA

Revenirea lui Mustiață este ca și cum s-ar întoarce Liviu Dragnea ca prim-ministru

Lovitură de teatru. Alexandru Mustiață a redevenit, pentru a treia oară, arhitectul-șef al Iașului. Acestuia i-a încetat, alaltăieri, detașarea la Primăria Miroslava. Dan Niță, primarul comunei, a confirmat informația și a spus că încetarea s-a produs ca urmare a dorinței arhitectului.

Continuarea carierei lui Mustiață la vârful Primăriei pare un scenariu absurd: în trecut a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, iar în 2021, și-a petrecut o noapte în arest, fiind reținut de DIICOT în dosarul „Sărărie 202”.

În prima zi și-a luat concediu o lună
Acum câteva zile, Alexandru Mustiață a renunțat la funcția de arhitect-șef al comunei Miroslava pe care o ocupa, prin detașare, din aprilie 2021.

„La solicitarea lui i-am încetat. Eu nu pot să stau în calea omului”, a declarat Dan Niță, primarul din Miroslava. Acesta a adăugat că a colaborat bine cu Mustiață.

Arhitectul s-a prezentat deja la Primăria Iași unde a fost repus în funcția de șef. Însă, imediat a făcut cerere și a intrat în concediu până la mijlocul lunii iulie.

Despre Alexandru Mustiață toată lumea care îl cunoaște spune că nu face nimic gratis

Dacă e trimis în judecată, va fi suspendat din nou

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Alexandru Mustiață nu a răspuns apelurilor telefonice. Cariera sa profesională ca arhitect-șef al Iașului atârnă de-un fir de păr. Acesta este inculpat într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.

„O eventuală trimitere în judecată echivalează cu pierderea statutului de arhitect-șef”, a explicat un jurist.

Mustiață are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, el fiind chiar reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului trecut.

Mustiață, omul Grupării Asimionesei
În acest dosar, Mustiață este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „fals intelectual” și „abuz în serviciu”. Pe scurt, Global Impex Distribution, firma lui Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel Asimionesei (patronul informal al BZI), a înstrăinat 14 din cele 29 de apartamente ale blocului construit pe strada Sărărie la numărul 202.

Investiția a fost realizată pe un teren al Primăriei în suprafață de 1.351 mp adus ca aport. Contractul de asociere, recepția, certificatul de atestare a edificării, dar și vânzarea locuințelor sunt acum parte a dosarului penal deschis de procurorii DIICOT Iași.

Obiectul asocierii Primărie – Asimionesei a fost „realizarea unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”, însă acolo au fost construite apartamente, mare parte vândute ilegal.

Reputația lui Mustiață miroase de la o poștă
În toamna anului 2016, de nicăieri, Alexandru Mustiață a fost angajat la Primăria Iași ca simplu inspector pentru ca în prima parte a anului 2017 să fie deja înscăunat arhitect-șef.

Până să fie stabilizat pe funcție, Mustiață a picat de două ori concursul organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Prima dată chiar cu nota zero. A ieșit din examen invocând că i s-a făcut rău. A treia oară, a fost admis.

De-a lungul anilor, acesta a fost acuzat că i-a favorizat pe unii dezvoltatori imobiliari. La sfârșitul anului 2017 a fost detașat la Inspectoratul Județean în Construcții de unde a revenit la Primărie în februarie 2019.

La sfârșitul anului 2020, la nivel public, a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, edilul amenințându-l cu comisia de disciplină. A dispărut câteva luni, iar în primăvara anului 2021 a fost detașat de la Primăria Iași la cea din Miroslava.

De numele lui Mustiață se leagă autorizarea mai multor proiecte imobiliare cel puțin controversate. În plus, acesta s-a aflat într-o situație la limită: a vândut cu 100.000 de euro un teren către familia Adumitroae care construise trei blocuri fără autorizație.

Chiar și după ce-a fost pătat, Mihai Chirica merge mai departe alături de Alexandru Mustiață, colegul de suferință în dosare DNA

Bogat și uns cu toate alifiile
Arhitectul este fiul fostului șef al Gărzii Financiare Botoșani. Și tatăl și fiul au acumulat averi impresionante. Potrivit ultimei declarații de avere disponibilă pe site-ul Agenției Naționale de Integritate care datează din iunie 2020, Alexandru Mustiață deținea la acel moment:
- 6,5 hectare de teren, în mai multe parcele, agricol, forestier și intravilan, cumpărate în perioada 2002 - 2015
- casă de locuit construită în 2005, în suprafață de 125 mp + 38 mp garaj
- casă de locuit cumpărată în 2008, de 112 mp
- apartament (dobândit 2008-2010) de 104 mp
- o mașină Toyota fabricată în 2008
- peste 50.000 de euro active financiare (la momentul completării declarației)
- un împrumut în valoare de 82.000 lei, acordat unei persoane fizice

7 arhitecți-șefi în 7 ani
Lista persoanelor care au ocupat funcția de arhitect-șef în cele două mandate de primar ale lui Mihai Chirica (2016 – prezent):
- Tudor Vericeanu
- Ana Maria Târziu
- Cristinel Țârnă
- Pompilia Iliescu
- Cristi Duțu
- Alexandru Mustiață (3 perioade)
- Raluca Mocanu
- Anca Brândușescu

Article image
* Operațiunea a fost lansată în 2016, imediat ce-a venit Mihai Chirica la Primărie, pentru că era binevoitor cu familia Asimionesei, patronii ziarului BZI * Avocata Irina Iacob a recunoscut în ancheta DIICOT că cesiunea contractului pe terenul din Sărărie a fost întocmită în fals * În acte apărea că Delta Press cesionase contractul către Global Impex în anul 2010, ambele fiind firme ale patronilor BZI * În realitate, cesiu...
Autor cristi tanasa Anchete 02 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30