fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Ofițer de poliție judiciară din București, reținut pentru mai multe fapte de corupție

Ofițer de poliție judiciară din București, reținut pentru mai multe fapte de corupție


Andrei Iulian Stancu, ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de patru infracţiuni de corupţie, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA, transmis marţi, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de luni, a lui Andrei Iulian Stancu, la data faptelor ofiţer de poliţie judiciară la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru trei fapte de luare de mită, trei de trafic de influenţă, infracţiunea de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, abuz în serviciu şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, în perioada februarie - aprilie, în calitate de ofiţer de poliţie, Andrei Iulian Stancu ar fi pretins şi primit mai multe foloase necuvenite pentru sine şi pentru alţii, de la persoane vizate în dosare penale pe care le avea în lucru, în schimbul promisiunilor că va conduce anchetele spre un rezultat favorabil acestora.

În concret, spun anchetatorii, inculpatul ar fi pretins şi primit suma de 27.000 de euro (din care 20.000 euro pentru sine) de la un om de afaceri, în schimbul soluţionării favorabile a unui dosar penal care îl viza pe acesta şi firma acestuia, ofiţerul de poliţie angajându-se să întocmească un referat cu propunere de clasare a cauzei. Inculpatul ar fi dat asigurări că diferenţa de bani ar fi urmat să ajungă la un procuror, pe lângă care ofiţerul ar fi urmat să intervină pentru soluţionarea favorabilă a dosarului. În acest context, inculpatul ar fi inserat la dosar un înscris, cu încălcarea dispoziţiilor procesual penale, după ce anterior îi sugerase omului de afaceri ce anume să menţioneze, astfel încât să poată fi emisă o soluţie de clasare.

De asemenea, el ar fi pretins de la doi reprezentanţi ai unor unităţi sanitare foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în atribuirea, către societăţile reprezentate sau controlate de acesta din urmă, de contracte de achiziţie. În schimb, ofiţerul s-ar fi angajat să facă demersuri (care ar fi ţinut atât de el, cât şi pretinse intervenţii pe lângă un procuror şi a altor ofiţeri de poliţie) astfel încât cei doi reprezentanţi ai unităţilor sanitare să nu fie traşi la răspundere. Ca recompensă pentru demersurile respective, Andrei Iulian Stancu ar fi acceptat oferta omului de afaceri de a primi un procentaj din contractele unităţilor sanitare, după momentul atribuirii.

Totodată, arată DNA, la solicitarea aceluiaşi om de afaceri, Andrei Iulian Stancu i-ar promis unui coleg poliţist care avea în lucru o anchetă penală în care omul de afaceri era parte vătămată că va fi recompensat cu un anumit procent din valoarea prejudiciului care avea să fie recuperat (110.000 de euro), în situaţia în care va soluţiona mai repede dosarul penal.

Procurorii spun că, într-un context separat, ofiţerul ar fi permis unei persoane ce urma să fie audiată ca martor într-un dosar penal să aibă acces la activităţile de cercetare penală ce urmau a fi desfăşurate şi, totodată, i-a furnizat date din cadrul anchetei. În schimb, inculpatul ar fi solicitat persoanei respective să facă demersuri în legatură cu un post pe care îl viza.

DNA informează că marţi ofiţerul este prezentat judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

Sursa: Agerpres


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac