fbpx
 
Șeful ITM Ilfov, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită

Șeful ITM Ilfov, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită


George Gavrilă, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de luare de mită în legătură cu atribuirea unui contract, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, vineri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui George Gavrilă, la data faptei inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale), a Florentinei Alina Andrei, la data faptei inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, pentru luare de mită, fals intelectual (două fapte, din care una în formă continuată), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două fapte), şi sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată (două fapte), dar şi a Doinei Vlăsceanu, la data faptei inspector de muncă în aceleiaşi instituţii, pentru luare de mită, fals intelectual (două fapte, din care una în formă continuată), abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă agravată (două fapte) şi uz de fals.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că, în perioada 18 mai - 13 septembrie 2021, George Gavrilă, în calitatea menţionată, ar fi acceptat de la Nicuşor Valentin Stan (administrator al unei firme şi şef serviciu în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti), atât pentru el, cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepţie), o sumă de bani reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract pe care ITM Ilfov urma să îl atribuie în mod preferenţial omului de afaceri.

Ulterior, spun anchetatorii, după atribuirea contractului în valoare de 215.443 lei (43.583 euro), în zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie 2021 şi 6 decembrie 2021, Gavrilă cu Neagu ar fi primit cu titlu de mită, de la omul de afaceri, sume de bani reprezentând 7% din valoarea a trei facturi plătite de ITM Ilfov firmei respective, George Gavrilă primind suma totală de 10.000 lei.

„Tot în legătură cu atribuirea respectivului contract, la data de 2 iulie 2021, inculpatul George Gavrilă i-ar fi pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport ale unor deşeuri de la locuinţa acesteia. La data de 8 iulie 2021, din dispoziţia lui Nicuşor Valentin Stan, doi angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltare Urbană Sector 6 Bucureşti, cu o autoutilitară din dotare, ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare", menţionează DNA.

De asemenea, procurorii arată că, în perioada septembrie - decembrie 2021, în contextul efectuării unor controale la mai mulţi agenţi economici, Florentina-Alina Andrei şi Doina Vlăsceanu nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au aplicat sancţiunile prevăzute de lege (amendă 20.000 lei/persoană) în cazul identificării unor angajaţi care-şi desfăşurau activitatea "la negru".

„Prin aceste demersuri bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 120.000 lei, obţinându-se totodată un folos patrimonial necuvenit pentru societăţile respective în acelaşi cuantum, reprezentând pierderea patrimonială astfel evitată", afirmă DNA.

Anchetatorii spun că, în aceleaşi contexte, cele două ar fi falsificat mai multe documente, ar fi sustras din dosarele de control mai multe înscrisuri şi ar fi pretins de la doi oameni de afaceri (Florentina Alina Andrei prin intermediul lui Iulian Răzvan Neagu), sume de bani cuprinse între 1.000 - 5.000 lei, pentru a nu sancţiona contravenţional societăţile angajatoare pentru neregulile constatate. Din banii pretinşi, Doina Vlăsceanu ar fi primit suma de 500 lei pentru a nu aplica o sancţiune contravenţională în cuantum de 20.000 lei.

Ministerul Finanţelor Publice a înaintat la dosarul cauzei cererea de constituire de parte civilă în prezenta cauză, cu suma de 120.000 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii menţionează că faţă de Iulian Răzvan Neagu a fost dispusă soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16, alin. 1, lit. f (a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică) din Codul de Procedură Penală.

Anterior, informează DNA, la data de 21 iunie, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Nicuşor Valentin Stan pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la dare de mită, în prezenţa apărătorului ales, acesta declarând declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30