fbpx
 
Andreea Marin și Teo Trandafir, părți vătămate într-un dosar DIICOT privind înșelăciuni în numele unor vedete

Andreea Marin și Teo Trandafir, părți vătămate într-un dosar DIICOT privind înșelăciuni în numele unor vedete


Patru tineri din Neamț, din care trei sunt frați, toți crescuți în plasament, au fost trimiși în judecată de DIICOT Suceava într-un dosar privind înșelăciuni comise pe Facebook în numele vedetelor Teo Trandafir și Andreea Marin.

Procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Suceava, au trimis în judecată patru inculpați, din care trei frați, într-un dosar privind înșelăciuni comise prin campanii umanitare inventate, promovate pe Facebook prin intermediul unor conturi false, deschise pe numele vedetelor Teo Trandafir și Andreea Marin, în vogă în perioada comiterii faptelor, 2015-2016, scrie Monitorul de Suceava.

Vedetele au fost și ele audiate de procurori, având în vedere că le-a fost prejudiciată imaginea.

Teo Trandafir a ales să aibă calitatea de parte vătămată în dosar, în timp ce Andreea Marin a dat doar declarații ca persoană vătămată, dar a rămas în dosar doar în calitatea de martor.

Potrivit DIICOT, „inculpații au creat, fără drept, în rețeaua electronică Facebook conturi fictive pe numele vedetelor TV, postând fotografii reale ale acestora, alături de informații personale (reale sau fabricate) care prin natura lor au cauzat prejudicii morale și de integritate, afectând imaginea și credibilitatea vedetelor în fața publicului, public care în prezent se poate manifesta neîncrezător în cazul derulării unor campanii umanitare autentice pe care acestea le-ar putea organiza”.

Cei patru inculpați din Neamț aveau la data comiterii faptelor între 18 și 23 de ani. Toți au fost crescuți în plasament și au dat dovadă de o inventivitate remarcabilă în orchestrarea escrocheriilor.

Anchetatorii au adunat inițial probatoriu despre 273 de persoane care le-au transmis celor patru, prin diferite metode, aproape 35.000 de dolari.

Oamenii credeau că ajută familii nevoiaşe, în urma apelurilor făcute de Andreea Marin sau Teo Trandafir, însă în realitate vorbeau pe reţeaua de socializare cu cei patru escroci.

Cele mai multe dintre victime au fost din Suceava, asta și în condițiile în care poveștile inventate erau legate tot de drame petrecute prin Suceava.

Cum își racolau victimele pe Facebook

În jur de 80 de victime și-au menținut plângerile și sunt părți civile sau părți vătămate în procesul care va începe la Tribunalul Neamț.

Strategia celor doi includea mai mulţi paşi: după ce creau pe Facebook conturi cu numele unor persoane publice, abordau diverse persoane şi le întrebau dacă nu vor să ajute oameni nevoiaşi, de regulă copii, cazuri care au fost prezentate în cadrul unor emisiuni TV şi erau de notorietate.

Al doilea pas consta în faptul că „vedeta” se scuza că a trimis din greşeală mesajul, în realitate vrând să-l trimită altcuiva, după care le spunea celor abordaţi pe Facebook că, dacă doresc să ajute, le poate spune mai pe larg despre ce este vorba.

Pentru cine pica în capcană şi era bucuros că se întreţine pe Facebook cu o vedetă, pasul trei consta în oferirea de detalii cu privire la cazul umanitar.

De exemplu, într-un caz, povestea era că doi sau trei copii din comuna suceveană Vereşti au rămas orfani după un incendiu la casă şi au rămas în grija bunicilor. Aceştia din urmă trebuiau să dovedească faptul că sunt apţi să crească nepoţii cu o sumă de bani, o garanţie financiară.

Pentru ca micuţii să nu ajungă la stat, se apela la mila oamenilor de bine. Cei care erau impresionaţi de poveste erau îndrumaţi cum să trimită banii, prin Western Union sau MoneyGram.

Liderul grupului, atunci în vârstă de 22 de ani, a declarat că peste 150 de persoane i-au trimis doar lui bani în această poveste.

Tânărul a mărturisit că şi-a cumpărat cu banii primiţi de la oamenii de bine, care voiau să ajute, telefoane mobile, tablete, laptopuri, haine, mâncare și chiar o maşină.

Cei patru vor fi judecați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals informatic în formă continuată și înșelăciune în formă continuată.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30