fbpx
 
Trei oligarhi evrei suspectați de corupție, privați de cetățenia ucraineană

Trei oligarhi evrei suspectați de corupție, privați de cetățenia ucraineană


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetăţenia ucraineană a doi cei mai cunoscuţi oligarhi din Ucraina, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Korban, precum şi lui Vadim Rabinovici, un fost magnat devenit deputat de opoziţie, cei trei numărându-se printre cei mai bogaţi evrei din Ucraina, relatează joi canalul de televiziune israelian i24News, citat de Agerpres.

Motivul oficial al acestei decizii pare să fie faptul că cei trei deţin o altă naţionalitate în afară de cea ucraineană, în cazul dat pe cea israeliană, în timp ce dubla naţionalitate este ilegală din punct de vedere tehnic în Ucraina, dar tolerată pe scară largă în practică, scrie AFP.

Potrivit mai multor surse de la Kiev, preşedintele ucrainean vrea să epureze oligarhii cu un trecut dubios pentru a demonstra SUA şi altor ţări occidentale că Ucraina nu tolerează corupţia.

Cert este că trei dintre cei mai influenţi evrei din Ucraina, între care doi au jucat un rol esenţial în finanţarea proiectelor de infrastructură evreieşti în special în regiunea Dnipropetrovsk, unde locuieşte a doua cea mai importantă comunitate de evrei din Ucraina, nu mai par a fi bineveniţi în ţara lor natală, comentează canalul de televiziune israelian pe pagina sa web.

Lui Ghennadi Korban i-a fost deja refuzată intrarea în Ucraina la un post de frontieră şi chiar i-a fost confiscat paşaportul ucrainean, potrivit media locale.

De la alegerea sa în 2019, Volodimir Zelenski a continuat reforma antioligarhică lansată de predecesorul său în funcţie Petro Poroşenko cu scopul de a slăbi controlul lui Igor Kolomoiski asupra economiei, mass-media şi altor centre de putere. A fost o decizie care a surprins multă lume, întrucât Igor Kolomoiski se număra printre principalii susţinători ai lui Zelenski şi se întorsese dintr-un exil autoimpus în Israel abia după alegerea acestuia din urmă.

Cei trei oligarhi de origine evreiască se confruntă, de asemenea, cu acuzaţii de corupţie la scară mare.

Guvernul ucrainean nu a confirmat public revocarea cetăţeniei celor trei oligarhi. Un lucru neobişnuit, decretul prezidenţial din 18 iulie prin care se anunţa această decizie şi difuzat online nu purta semnătura preşedintelui, în timp ce biroul lui Volodimir Zelenski a rămas vag în privinţa chestiunii atunci când i s-a cerut să confirme autenticitatea decretului.

Surse apropiate preşedintelui au declarat însă presei ucrainene că documentul este autentic, potrivit i24News.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: