fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
O condamnată în dosarul „Trofeul calităţii" , fugită din țară în urmă cu 10 ani, a scăpat de pedeapsă prin prescrierea faptei

O condamnată în dosarul „Trofeul calităţii" , fugită din țară în urmă cu 10 ani, a scăpat de pedeapsă prin prescrierea faptei


Tribunalul Bucureşti a admis luni o contestaţie la executare depusă de Diana Gasparovici, condamnată în urmă cu 10 ani alături de Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii", pe motiv că fapta reţinută în sarcina acesteia s-a prescris.

În iunie 2012, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată definitiv la cinci ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care Adrian Năstase a primit atunci o condamnare de doi ani închisoare cu executare.

Diana Gasparovici a reuşit să fugă din România înainte de a aflarea sentinţei şi timp de zece ani autorităţile române nu au reuşit să o depisteze, scrie Agerpres.

Abia în luna iunie a acestui an, Poliţia Română a anunţat că, în urma activităţilor investigative şi de cooperare poliţienească internaţională, efectuate de poliţişti ai Serviciului de Investigaţii Criminale - Biroul Urmăriri - Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească - Biroul SIRENE, Diana Gasparovici a fost depistată în localitatea Forslov din Suedia.

Tot în luna iunie, Diana Gasparovici a depus prin avocaţii săi la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare, iar un magistrat a decis că fapta de care era acuzată s-a prescris.

„În baza art.598 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură penală, admite contestaţiile la executare formulate de către petenta Gasparovici Diana şi judecătorul delegat din cadrul Biroului de Executări Penale al Secţiei I Penale din cadrul Tribunalului Bucureşti. Constată intervenită prescripţia executării pedepsei de 5 ani închisoare, dispusă prin sentinţa penală nr. 176/30.01.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 judecători. Dispune retragerea formelor de executare efectuate în baza MEPI nr. 198/20.06.2012, emis de către Tribunalul Bucureşti - Secţia I Penală. În temeiul art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie, în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în decizia tribunalului, care nu este însă definitivă.

Codul de procedură penală stipulează la art. 598 - Contestaţia la executare - alin. (1): „Contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: (...) d) când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei".

 

Sursa: Agerpres


ROGESI

Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Cartierul Austriac