fbpx
 
UN JAF: Chirica își plătește consultantul cu 200.000 de lei/an din BANI PUBLICI. Iulian Micu ia lunar mai mult ca primarul

UN JAF: Chirica își plătește consultantul cu 200.000 de lei/an din BANI PUBLICI. Iulian Micu ia lunar mai mult ca primarul


Un singur om a încasat în ultimii patru ani 152.000 de euro. Nimeni nu știe ce servicii oferă sfătuitorul lui Mihai Chirica, fiind plătit din bani publici

Contractele lui Micu nu apar pe SICAP, contrar legii! Acești bani sunt ținuți la secret, REPORTER aflând sumele dintr-o înâmplare

Marius Țintă, partener cu Iulian Micu, încasează tot de la Primărie 135.000 de lei/an pentru „streaming video”

Nici contractul său nu apare pe SICAP

Bomboana pe colivă: amândoi au soțiile angajate tot la Primărie. Salariile soțiilor: 6.200 lei net/lună respectiv 5.300 lei

Niciunul nu dezvăluie natura acestor contracte, iar purtătorul de cuvânt al Primăriei ignoră întrebările REPORTER

În ultimii patru ani, doi oameni au luat de la Primăria Iași 1,2 milioane de lei. Unul dintre ei, Iulian Micu, este consultant al primarului Mihai Chirica. Celălalt, Marius Țintă, asigură transmisiunile live ale ședințelor de Consiliu Local și conferințele de presă ale edilului șef.

Limpede ca „bună ziua”: 250.000 de euro din banii ieșenilor pentru cultul personalității primarului Mihai Chirica. Procedurile de atribuire a contractelor și serviciile prestate sunt ținute la secret.

Simbioza este perfectă: Micu și Țintă și-au angajat soțiile tot în Primărie. Elena Cristina Micu a avut, anul trecut, o medie salarială netă de 6.200 lei, în timp ce Daniela Țintă a câștigat 5.300 lei/medie netă.

Iulian Micu, dividende în 2021: 267.000 de lei, bani din surse publice. O firmă cu un singur om, fără cheltuieli, branșat la Primărie. Ieșenii plătesc

Sumele pe care le încasează cei doi
Valorile din contractele cu Primăria sunt cele pe care soțiile celor doi le-au notat în declarațiile de interese. În cazul lui Micu, obiectul contractelor este lapidar: „servicii”. La Țintă sunt folosite sintagmele „servicii de cinematografie și servicii video”, „servicii de instalare de echipament video”.
Contractele firmelor lui Iulian Micu (Global Press și Strategis Team) cu Primăria Iași, în ultimii patru ani, înseamnă:
- 69.000 lei + 69.500 lei în 2019
- 99.910 lei + 99.920 lei în 2020
- 99.910 lei + 99.920 lei în 2021
- 99.910 lei + 99.920 lei în 2022
Totalul perioadei: 737.990 lei = 152.000 euro = 3.170 euro/medie lunară
Contractele firmei lui Marius Țintă (Target Media) cu Primăria Iași:
- 68.800 lei în 2019
- 98.990 lei + 36.000 lei în 2020
- 98.990 lei + 36.000 lei în 2021
Total: 338.780 lei = 70.000 de euro = 2.000 euro/medie lunară
În cazul lui Marius Țintă au fost luați în calcul doar trei ani. Soția acestuia a menționat contractele cu un an decalaj, de exemplu în 2022 pe cele din 2021. Însă, mergând pe același calapod, contractele lui Țintă din 2022 ar putea avea aceleași valori cu cele din ultimii doi ani.

Primarul tace când subiectul nu-i convine: nu explică nimic despre acest nou jaf

Decriptarea acestor valori, în câțiva pași simpli
1) Procedurile prin care au fost alese firmele lui Micu și Țintă nu apar în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP). Adică, achiziția a fost făcută fără a folosi această platformă, fără a publica aici un anunț. „Legea permite acest lucru”, a explicat un expert în domeniu.
Excepție a legii: „100.000 lei pentru produse şi servicii, respectiv 280.000 lei pentru lucrări, autoritatea contractantă poate achiziţiona direct, fără a utiliza catalogul electronic sau anunţul prealabil, prin consultarea a minimum trei candidaţi”.

Acest lucru este statuat în Hotărârea Guvernului nr. 395/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică.
De remarcat: toate contractele încheiate de cei doi în ultimii patru ani cu Primăria sunt sub 100.000 lei, dar 8 din cele 13 sunt fix sub prag, adică achizițiile au fost posibile în afara SEAP.
2) Rezultatul procedurilor trebuia publicat în SEAP, însă REPORTER DE IAȘI nu le-a găsit. „Sunt contracte până în 30.000 de euro, făcute prin achiziție directă. Procedura putea fi în afara SEAP, dar, obligatoriu, rezultatul trebuia urcat pe SEAP după realizarea lor, o dată la trei luni”, a explicat specialistul.

Iată și prevederea legală, art. 7, alin. 8 din Legea 98/2016: „Autoritatea contractantă are obligaţia trimestrial de a transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puţin obiectul, cantitatea achiziţionată, valoarea şi codul CPV, cu excepţia achiziţiilor realizate prin utilizarea catalogului electronic SEAP”.
Nepublicarea este contravenție, Primăria poate fi amendată dacă nu a făcut acest pas procedural. Contravenția, oricum nepedepsită în sistemul actual de Putere, este un preț infim raportat la scopul urmărit: secretizarea acestui contract dubios. Publicul nu are nicio informație referitoare la serviciile prestate și ordinul de mărime al costurilor efective.

3) Ultimele șase contracte ale lui Iulian Micu, derulate pe două firme ale sale, sunt fix sub pragul de 100.000 de lei, însă însumate două câte două bat spre 200.000 de lei/anual. „Două ipoteze: fie sunt două tipuri de servicii diferite, fie au fost făcute pe două firme pentru a se menține sub pragul până la care se putea face achiziție directă”, a explicat expertul.

Venituri Iulian Micu în 2021 de la Primăria Iași: selecții de oferte care nu apar pe SICAP. 200.000 de lei pentru care nu există justificare

Contractele sunt ascunse: nu apar pe SICAP
REPORTER DE IAȘI nu a găsit aceste proceduri nici pe SEAP, nici pe site-ul Primăriei. Iulian Micu a refuzat dialogul, iar Marius Țintă a spus: „Cred că răspunsurile la toate întrebările sunt la beneficiar”.

REPORTER DE IAȘI a adresat întrebările, în scris, lui Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
1) Concret, ce servicii prestează aceste firme pentru Primărie, în contul respectivelor contracte? Enumerați, pe fiecare contract în parte, serviciile care au fost prestate/ce vor fi realizate până la sfâșitul anului
2) Care au fost procedurile prin care au fost desemnate aceste trei firme?
3) Câte firme au participat la fiecare procedură în parte?
4) Unde a fost publicat anunțul pentru aceste proceduri (ziare, SEAP, site-uri etc)?

Până la ora editării acestui material, Buraga nu a oferit niciun răspuns.

85 de materiale video în 2022
La Marius Țintă, prestațiile în contul acestor bani înseamnă transmisiunile live ale ședințelor Consiliului Local (o dată, maxim de două ori pe lună), ale conferințelor de presă ale primarului Mihai Chirica (una, două pe lună), alte evenimente organizate de Primărie. De la începutul anului 2022, pe canalul de YouTube al Primăriei Iași au fost urcate 85 de materiale video, unele reprezintă înregistrările ședințelor CL în integralitatea lor, altele fragmente de la diferite manifestări, scurte declarații. 30 dintre acestea au durata sub 10 minute.
În schimb, la Iulian Micu, considerat unul dintre consultanții primarului, lista serviciilor prestate în schimbul a aproape 200.000 de lei anual este ținută la secret.

Firma Strategis e reprezentată de un singur om. Micu a fost consilierul lui Gheorghe Nichita și a virat rapid spre Mihai Chirica

Iulian Micu face și promovarea Esports
În sistemul electronic de achiziții publice, Strategis, a lui Micu, figurează cu adjudecarea recentă a producției unui clip video de promovare a Iașului pentru Campionatul Mondial Esports.

Filmul trebuie să cuprindă imagini reprezentative ale Iașului și cadre dinamice caracteristice jocurilor electronice. Plus coloană sonoră, titre în limba engleză și logo oficial Iași Esports 2023. Durata clipului trebuie să fie de un minut și 30 de secunde.

Beneficiar este CSM Iași 2020, club al Primăriei. Valoarea contractului a fost stabilită la 8.500 de lei. „Această lucrare poate fi realizată și cu 4.000 lei, dar și cu 10.000 de lei. Depinde de calitatea muzicii, a voice-over-ului (vocea), de calitatea cadrelor. 8.500 de lei e mai mult decât acoperitor, e un preț bun”, a spus o sursă din piață, sub rezerva anonimatului.

Firma lui Micu a primit bani și de la Salubris
La sfârșitul lunii octombrie 2018, SC Salubris SA, firmă a Consiliului Local, a atribuit un contract de 130.000 de lei (27.855 euro) pentru „servicii de producție grafică și audio-video și de difuzare a materialelor de informare”. Câștigătoare a fost Strategis Team a lui Iulian Micu.

„Proiectul de comunicare Pune deșeurile la locul lor a câștigat Premiul I la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat, ediția a XI-a, categoria Companii, desfășurată la inițiativa celor de la Organizația Ecotic. Proiectul de comunicare a fost realizat de Strategis, pentru Salubris și Primăria Municipiului Iași, adresându-se unui public de peste 350.000 persoane, locuitori la bloc sau la case individuale, pe raza Municipiului Iași (...). În urma desfășurării campaniei de informare și comunicare din Municipiul Iași, cantitatea de deșeuri colectate separat a crescut spectaculos, cu peste 230%”, se arată pe pagina de Facebook a Strategis, într-o postare din 2021.
Prin firmele sale, Micu a mai derulat contracte cu Primăria pentru promovarea Festivalului Internațional al Educației.

Article image
O combinație dubioasă: consultant și beneficiar al unor licitații de la instituțiile celui sfătuit. Contractul în valoare de 130.000 de lei prevede realizarea unei campanii legate de colectarea selectivă a deșeurilor. Firma lui Iulian Micu este favorită în toate contractele de promovare ale Primăriei sau instituțiilor și firmelor subordonate acesteia. Micu va împărți banii după bunul plac, către publicațiile prietene. În tr...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 13 Decembrie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: