fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Fiscul a reușit să recupereze doar 2.500 de euro din mita de 900.000 de euro luată de Relu Fenechiu

Fiscul a reușit să recupereze doar 2.500 de euro din mita de 900.000 de euro luată de Relu Fenechiu


Doar 2500 de euro din mita de 900.000 de euro. Atât a confiscat ANAF de la fostul ministru PNL al Transporturilor Relu Fenechiu, potrivit răspunsului comunicat G4media. E vorba de sumele de 10.821 de lei și 1.700 de lei.

Aceasta deși Tribunalul Iași a stabilit în iunie anul trecut, prin verdict definitiv, că averea fostului ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, este de 333.000 de euro, iar Judecătoria Iași a decis ca soția lui, Mariana Fenechiu, să îi plătească lui Relu Fenechiu o sultă (compensație – n. r.) de peste 104.000 de euro în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a sentinţei de partaj din 3 iunie 2021.

Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în două dosare de corupție cu prejudiciul de 2 milioane de euro, „Transformatorul” și „Siveco”.

Potrivit ANAF, ar fi două probleme în recuperarea prejudiciului de la Relu Fenechiu. O problemă ar fi că averea lui Relu Fenechiu stabilită de instanță prin decizia definitivă a Tribunalului Iași din 3 iunie 2021 este de doar 220.000 de euro, plus sulta de 104.000 de euro, în total 333.000 de euro, în vreme ce prejudiciul care trebuie recuperat de executori și ANAF este de 2 milioane de euro.

A doua problemă ar fi că toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul „Transformatorul” în care prejudiciul trebui recuperat în numele fostei Electrica Moldova de executorii judecătorești angajași de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant.

În primul dosar, „Transformatorul”, în ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de detenţie. A fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de noi, către Electrica Moldova.

Doar în acest caz, Fenechiu are de returnat peste 1,1 milioane de euro (5.672.081 de lei), reprezentând prejudiciul din dosar. Acești bani trebuie recuperați de Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al Electrica Moldova, compania de stat păgubită de fostul ministru și falimentată.

În dosarul „Siveco”, Fenechiu a primit a doua condamnare de 3 ani şi 10 luni, în ianuarie 2017. A reușit performanța să nu facă nicio zi în plus de pușcărie. A bătut palma cu procurorii DNA Ploiești, însă pedeapsa s-a contopit cu cea de 5 ani primită în dosarul „Transformatorul”. Închis în ianuarie 2014, Fenechiu a cerut și, în martie 2017, a obținut contopirea celor două pedepse. Patru luni mai târziu, în august 2017, avea să fie eliberat: a făcut doar trei ani și jumătate de închisoare, nu opt ani și zece luni, cât însumează cele două condamnări și cât ar fi avut de executat, spre exemplu, în sistemul american de cumul aritmetic.

În acest al doilea dosar, „Siveco”, suma de 900.000 de euro – reprezentând mita primită și recunoscută de Fenechiu – trebuie recuperată de Fisc. Potrivit ANAF, toate bunurile lui Fenechiu sunt însă indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul „Transformatorul”, mai spune G4Media.

În dosarul „Siveco”, procuroarele DNA Ploiești, Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, i-au pus sechestru lui Fenechiu tot pe bunurile personale, adică pe averea indisponibilizată în dosarul „Transformatorul” cu ipotecă de rang I. Prin urmare, Fiscul are acum ipotecă de rang II.

Și aceasta în condițiile în care procuroarele au bătut palma cu Fenechiu pentru o condamnare de 3 ani și 10 luni, pe care oricum și-a contopit-o în condamnarea de 5 ani din cazul „Transformatorul”. Totul în schimbul recunoașterii primirii mitei de 900.000 de euro.

Așa s-a ajuns la situația în care executarea silită din dosarul „Transformatorul” – care îi revine lichidatorului judiciar al Electrica Moldova – a fost blocată de Fenechiu prin procesul de partaj, care, abia pe 3 iunie 2021, după 5 ani, a ajuns la o sentință definitivă.

Iar dacă executorul judecătoresc al celor de la Sierra Quadrant a fost blocat de partaj în dosarul „Transformatorul”, Fiscul este blocat de executor în dosarul „Siveco”. Potrivit ANAF, Fiscul nu are prioritate în faţa executorului, este regula publicităţii.

Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, Fenechiu mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT „pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”. După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru la DNA.

 

Sursa: G4Media


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31