fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Peste 500 de fermieri din Dolj, cercetați penal pentru fals în declarații și înșelăciune

Peste 500 de fermieri din Dolj, cercetați penal pentru fals în declarații și înșelăciune


Peste 500 de fermieri din județul Dolj s-au trezit că sunt cercetați penal pentru fals în declarații și înșelăciune, după un control al Curții de Conturi.

Fermierii ar fi încasat ajutoare de la stat în timpul stării de urgență si de alertă, deși n-ar fi oprit activitatea din cauza pandemiei, consideră inspectorii instituției.

Oamenii se apără și spun că n-au avut încasări, pentru că târgurile au fost închise. Însă le-a părut rău să lase culturile să moară.

În perioada 2020-2022, fermierii au primit între 2.250 și 4.000 de lei pe lună, în baza unei declarații pe propria răspundere depusă la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj.

După controale, fermierii au fost somați să plătească între 18 și 40 de mii de lei fiecare, în termen de 30 de zile, deși susțin că nu au avut încasări în această perioadă. Mai mult, aproape jumătate dintre banii primiți au mers către taxe și impozite. Numai în bazinul legumicol Desa din Dolj sunt 300 de fermieri în această situație.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că astfel de controale au avut loc în mai multe județe, însă numai la Dolj fermierii au fost puși să restituie banii încasați.

Florin Ciobanu, consilierul Ministrului Agriculturii: „Noi am avut o activitate restricționată vizavi de activitatea de comerț. Au continuat activitatea în ferme cum au știut fiecare, nu au cumpărat nimic, nu au vândut nimic în perioada asta și au fost eligibili la acest sprijin”.

Ion Găman, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii: „Cred că s-a produs o confuzie. Activitatea suspendată trebuie comunicată oficiului registrului comerțului și se poate acorda pe o perioadă de maxim de 3 ani”.

Fermierii vor să meargă acum în instanță. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Dolj nu a dorit să comenteze situația.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31