fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Covic, ascensiune fulminantă: zeci de pacienți de la Fresenius s-au mutat la Verde Clinic, afacerea sa de familie. Fenomen unic în România

Covic, ascensiune fulminantă: zeci de pacienți de la Fresenius s-au mutat la Verde Clinic, afacerea sa de familie. Fenomen unic în România


100% dintre pacienții trecuți prin Spitalul Parhon aleg continuarea dializei la Verde Clinic, de la deschiderea acesteia în luna mai 2022

Ambele entități medicale sunt conduse de un singur om: dr. Adrian Covic

Familia acestuia controlează trei centre de dializă din patru în Iași, plus spitalul de stat, cu clinica de nefrologie

Pacienții care s-au mutat de la Fresenius la clinica unde fiica lui Adrian Covic este acționar spun că racolările s-au făcut printr-un șofer care asigură transportul bolnavilor

Familia Covic își mută pacienții dializați de pe o firmă pe alta. La Verde Clinic - unde fiica Andreea Covic este asociată și sora, Dr. Gavrilovici, este administrator - au ajuns zeci de pacienți de la cele două centre de dializă din Iași ale multinaționalei Fresenius, cel din Dancu (șef Adrian Covic) și cel din Păcurari (condus încă de Prof. Dr. Maria Covic până în ianuarie 2023).

Transferul de la tată și bunică către fiică/nepoată are o miză financiară uriașă, sute de mii de lei lunar. Un singur pacient aduce în conturile clinicii, în medie, 8.320 lei la fiecare 30 de zile.
Pe tură suntem cam vreo 30-32 persoane. Toți suntem de la Fresenius, care din Tătărași, care din Păcurari”, a spus V.B.. Acesta este un dializat din Cotnari care de-o lună s-a dus de la Fresenius Dancu la Verde Clinic din Rediu. Un alt pacient dializat, B. D. din Pașcani a fost racolat de un șofer care la rându-i a plecat de la Fresenius (BGS) la Verde Clinic.

B.D., dializat din Pașcani, s-a mutat de la Fresenius la Verde Clinic, după ce Adrian Covic a deschis această clinică

Șoferul Gabi este agentul de influență

Unul dintre cei care a făcut schimbarea, B. D., are două luni jumătate de când e la Verde Clinic. „Aici au fost niște aranjări, cu plecatul. Adică, nici eu nu știam. Mă sună într-o zi Gabi: «Nu vrei să vii în partea astalaltă? Că sunt condiții mai bune». I-am zis: «merg, încerc». Și am rămas”, a spus B. D.. După ani în șir ca pacient al Fresenius Dancu, bărbatul și-a părăsit, dintr-o dată, operatorul de dializă plecând spre o firmă nou înființată despre care nu știa nimic.

Agentul de influență a fost „Gabi”, un șofer care anterior a făcut același pas, a plecat de la Fresenius la Verde Clinic. În dializă, rolul șoferilor e important. Îi aduce de-acasă la clinică și înapoi la domiciliu. De trei ori pe săptămână. În cazul lui Davidoaia, trei drumuri dus întors Pașcani – Iași. Se creează o legătură. „Suntem chiar prieteni de familie, ne vizităm. Șoferul m-a sunat. Mi-a recomandat, dar apoi totul depindea de mine dacă mă acomodez sau nu”, a explicat pacientul cum s-a produs mutarea. Și a rămas la Verde Clinic, că „e mai liniște”.

V.B., din Cotnari, s-a transferat de la Fresenius la Verde Clinic fiind convins de șoferul „Gabi”, cel care transportă pacienții la dializă

Ce spun pacienții care s-au transferat la Verde Clinic
V.B. locuiește într-un bordei din Cotnari. Face dializă din 2000. În noiembrie a făcut și el trecerea de la Fresenius Dancu la Verde Clinic.
„Prin Covic, tot el e șef și aici. Eram în Dancu și m-am mutat în Rediu, e mai aproape. Pe tură suntem cam vreo 30-32. Toți suntem de la Fresenius, care din Tătărași, care din Păcurari”, a spus V.B..
În cazul său, șofer e unul Ionică, din Târgu. Și acest șofer a lucrat întâi la Fresenius (prin BGS) și acum la Verde.
„S-a dus vorba din dializat în dializat. Când au aflat cei de la Fresenius, eram transferat deja. «Vasile, ai fugit ca hoțul», așa mi-au zis. La Verde am făcut cerere”, a relatat V.B.
Al treilea dializat cu care REPORTER DE IAȘI a vorbit este
V. N. (Lespezi). Acesta a confirmat transferul bolnavilor, dar și al șoferilor Gabi și Ionică. „Despre Verde am aflat de la colegi. M-am mutat că e mai aproape, e mai bine cu transportul, nu mai traversez tot orașul”, a menționat el.

De la Parhon ajung direct la afacerea privată a doctorului Covic
De dializă beneficiază acei pacienți cărora nu le mai funcționează rinichii. Fiecare nou diagnosticat face primele 6 ședințe, așa numita „inițiere”, la spitalul de stat, „Parhon”. Apoi, în teorie, acestuia i se prezintă centrele private din Iași care oferă astfel de servicii, iar bolnavul optează pentru cea pe care o dorește. Sedințele de dializă (două – trei pe săptămână) sunt întrerupte doar prin transplant sau prin deces.
Clanul Covic deține un cvasi-monopol pe piața dializei din Iași controlând trei din cele patru centre de dializă din oraș. Din luna mai, Andreea Covic, medic rezident (anul I) la Nefrologie, deține 20% din părțile sociale ale firmei White Cross pe care activează Verde Clinic. Tatăl său, Adrian Covic - doctor coordonator al Departamentului de Transplant Renal și medic primar pe Nefrologie, în cadrul Spitalului „CI Parhon” - conduce centrul de dializă Fresenius din Dancu, iar Maria Covic, bunica sa, Fresenius din Păcurari.

Adrian Covic a deschis, prin fiica sa, o nouă stație de dializă în Iași, după ce controla alte două centre Fresenius, de la care acum transferă masiv pacienți. Afacerea este de milioane de euro anual

Fresenius scade, Verde Clinic crește
Din mai și până în august 2022 (pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie nefiind încă afișată situația deconturilor pe site-ul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași), veniturile SC White Cross SRL din bani decontați de stat au crescut cu 448%.

Pe acest SRL funcționează Verde Clinic, firma de familie a doctorului Adrian Covic.

În luna mai, prima în care a funcționat, Verde Clinic a avut încasări de la CJAS Iași în valoare de 105.683 lei. În august, deconturile firmei s-au cifrat la 474.387 lei, echivalentul a aproximativ 57 de bolnavi. În aceeași perioadă de referință mai-august 2022, cele două centre Fresenius din Iași (conduse de Adrian și Maria Covic) au pierdut 200.000 de lei în deconturi. În mai, ambele au decontat 3.590.887 lei, în august doar 3.389.977 lei. Suma corespunde unui număr de 24 de pacienți. Aceștia fie au murit, fie au făcut transplant, fie s-au mutat, cel mai probabil la Verde Clinic.

Andreea Covic (foto stânga), fiica lui Adrian Covic, deține 20% din Verde Clinic, acolo unde mătușa sa, Cristina Gavrilovici, este administrator. Doctorul de la Parhon asigură un flux continuu de pacienți de la spital

Circuit închis controlat de o singură familie
O a doua sursă de pacienți pentru Verde Clinic este cea a celor recent diagnosticați. Pe traseul „Parhon” – Verde Clinic sunt tot membri ai familiei Covic.
Astfel, la spital lucrează:
- Adrian Covic (
activează la Clinica de Nefrologie și este coordonator al Compartimentului de Transplant Renal)
- Adina Otilia Covic, soția profesorului, este asistent coordonator transplant

- Andreea Covic, fiica celor doi,
este rezident la Spitalul „Parhon” pe specialitatea de nefrologie
La Verde Clinic:
- Andreea Covic, fiica, deține 20% din părțile sociale

- Cristina Gavrilovici, sora profesorului Covic, care la bază este doctor pediatru, a devenit și medic specialist nefrologie pediatrică, care este administrator.

Ascensiunea Verde Clinic este un fenomen unic în piața de nefrologie din România. Toți pacienții de la Parhon se transferă la centrul privat al familiei Covic, constituind un uriaș conflict de interese

Fresenius și Parhon nu vor să comenteze
Practic, de la diagnosticare, inițiere, dializă și până transplant, tot acest lanț este controlat, sub o formă sau alta, de membrii familiei Covic.

Mai grav decât migrarea pacienților din centrele Fresenius către Verde Clinic și inițierile pe bandă rulantă a pacienților care optează în proporție covârșitoare pentru Verde Clinic, chiar dacă ei locuiesc la 5 minute de alte centre de dializă, este faptul că stația de dializă cronică a statului a avut de suferit de când s-a deschis Verde Clinic.
Astfel, pe surse care pot fi foarte ușor verificate cu raportările către CNAS, din 20 de locuri contractate, au avut, din mai până în octombrie 2022 doar 17 pacienți constanți, deoarece toți pacienții mergeau la Verde Clinic. De abia în luna octombrie 2022, după mai multe articole de presă, stația de dializă a Spitalului Parhon s-a redresat brusc, reușind să ocupe toate locurile contractate. Spitalul de stat a stat cuminte să își umple Verde Clinic centrul, în detrimentul propriei instituții! Ambele entități medicale sunt controlate de un singur om: medicul Adrian Covic.
În legătură cu această situație i-am solicitat managerului de la Parhon, Bogdan Cojocaru, un răspuns de clarificare, dar nu a dat curs solicitării noastre.
Directorii Fresenius Nephrocare România nu au comentat conflictul de interese al doctorului Adrian Covic.

Ascensiunea Verde Clinic, cu procentaj de 100% a pacienților care aleg această clinică după inițializarea de la Spitalul Parhon, este un fenomen unic în piața de nefrologie din România. Nicio stație de dializă din România nu a mai avut o creștere a cifrei de afaceri într-un timp atât de scurt.

Atât profesorul Adrian Covic cât și reprezentanții Fresenius au refuzat, în repetate rânduri, dialogul cu REPORTER DE IAȘI.

Article image
Dr. Covic centrează, tot el dă cu capul: centrul de dializă din Rediu a ajuns la 100.000 de euro decont lunar doar din mai până în august Doctorul învârte Spitalul Parhon cu cheița: în doar patru luni, 57 de pacienți au ales să se mute la Verde Clinic, deschisă în 2022 Concurența a primit 1-2 clienți lunar sau niciunul Verde Clinic este administrată de sora doctorului Adrian Covic, iar fiica lui are 20% din acțiuni Conf...
Autor Cezar Moraru Anchete 24 Octombrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30