fbpx
 
Gruparea Dima-Sacagiu: secretarul Primăriei Bârnova, milionar din afaceri cu statul pe numele mamei de 73 de ani / EXCLUSIV

Gruparea Dima-Sacagiu: secretarul Primăriei Bârnova, milionar din afaceri cu statul pe numele mamei de 73 de ani / EXCLUSIV


În ultimii doi ani, au ras zeci de contracte cu primăriile rurale din Moldova pentru iluminatul public

Toate achizițiile sunt prin negociere directă, fără licitație: consultantul Riva Systems făcea și proiectarea, impunând primarilor și executantul

Radu Dima apare asociat cu omul de afaceri Radu Sacagiu și cu patronii Riva prin intermediul mamei sale, septuagenară, și a soției, care locuiește în SUA

El nu are nimic pe numele lui, deși conduce un Audi Q8 de 100.000 de euro, „împrumutat de la mama”

Radu Dima are un salariu de 1.000 de euro la stat, dar afacerile familiei îi aduc profit de sute de mii de euro anual

Mama lui a cumpărat două apartamente în Tg. Cucu, în blocul din spatele Curții de Apel, care ulterior au fost donate tot fiului

„Eu stau cu chirie, plătesc 100 de euro/lună”, spune Radu Dima, care nu recunoaște niciuna din afacerile familiei

Sărac lipit pământului în declarația de avere, putred de bogat când se iau în calcul averile părinților și a soției sale. Radu Daniel Dima, secretarul comunei Bârnova, locuiește, cu chirie, la o bătrână din localitatea vecină. Dar mama, Elena Dima, și soția, Maria Diana Roșca, sunt asociate în SRL-uri cu profituri anuale de milioane de lei.

Într-un singur an, 2021, cele două societăți au înregistrat profituri cumulate de peste 4,3 milioane de lei.

Dezvăluire: ambele firme au contracte cu primăriile comunale pentru modernizarea iluminatului public stradal. Mama, o femeie de 73 de ani, și soția, mutată în SUA, au prins zeci de contracte finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu.

Secretarul Dima nu are, oficial, nicio mașină. Însă, conduce ba un Audio Q8, hibrid, de 100.000 euro al mamei pensionare, dar cu afaceri, ba un Porsche al prietenului Radu Sacagiu, cel cu care mama și soția sunt combinate în afaceri.

Cu prieteni milionari din imobiliare cu care s-a și asociat, cu mama și soția milionare din afaceri cu primăriile comunale, Radu Daniel Dima activează pe mai departe ca secretar la Bârnova pentru nici 5.000 de lei net pe lună.

Mașina de 100.000 de euro a lui Radu Dima, parcată la subsolul blocului din Tg. Cucu. El spune că doar o împrumută de la mama

Morișca iluminatului public în comune
În noiembrie 2020, la Iași s-a înființat societatea Art Led. Asociați: Elena Dima, mama secretarului, și omul de afaceri Radu Sacagiu, cunoscut reprezentant al comunității evreiești.

După câteva zile, la începutul lunii decembrie 2020, a fost înregistrată firma One Led, asociate: Maria Diana Roșca și Simona Odet Sacagiu, soțiile lui Dima și Sacagiu. Prima firmă, Art Led, are sediul social într-un apartament de pe strada Maior Irimia Popescu (zona Tg. Cucu), același în care își avea domiciliul Roșca.
Așadar, la sfârșitul anului 2020, mama (Elena Dima) și soția (Maria Diana Roșca) ale lui Radu Dima (secretarul comunei Bârnova) și-au făcut câte o firmă cu Radu Sacagiu și soția acestuia, Simona Odet.
„Lucrări de instalații electrice”, este obiectul principal de activitate al ambelor, Art Led și One Led.

Loviturile financiare au venit aproape instant. Aferent anului 2021, Art Led a înregistrat un profit net de peste 2,5 milioane de lei, iar One Led de peste 1,8 milioane de lei.

Toată lumea pune leduri pe stâlpii stradali
Ambele firme au prins contracte pentru modernizarea iluminatului public, cu lămpi led, în mediul rural. Art Led și One Led au semnat contracte de execuție lucrări cu precădere în județul Vaslui.

În ce a constat proiectul, a explicat Ion Dorobanțu, primarul din Bogdănești: „Sunt contracte prin Fondul de Mediu. Am implementat etapa I, iluminatul inteligent. Lămpile montate au capacitatea de a-și reduce luminozitatea și intensitatea în funcție de programare astfel că după o anumită oră, în timpul nopții, fac și serviciu, dar la o intensitate mai mică reducându-se substanțial consumul. Factura la curent e la 20-25% din cât era. Etapa I am făcut-o cu One Led, etapa II va fi cu Art Led”.

Ambele firme folosesc echipamente importate ieftin din China.

La fel ca primarul din Bârnova, putred de bogat din afacerile cu terenurile retrocedate, și secretarul CL Radu Dima are o avere impresionantă din afacerile cu statul

Câștigă doar prin achiziții directe, fără licitație
La Bogdănești, Vaslui, etapa I cu One Led (Maria Diana Roșca și Simona Odet Sacagiu) a costat 436.000 lei și a fost finalizată. Etapa II, cu Art Led (Elena Dima + Radu Sacagiu) va fi de 845.832 lei. Achiziția directă a avut loc pe 30 decembrie 2022, lucrările încă n-au început.
„Pragul pentru achiziții directe a fost ridicat la 900.400 lei, fără TVA, practic o dublare. La prețurile actuale era prea mic”, a spus un expert în domeniu.
Cum au ajuns cele două firme ale familiilor Dima-Sacagiu la Bogdănești? Primarul:
„Nu știu, cei de la achiziții s-au ocupat”.

Au firmele toate agrementele necesare, cum au câștigat aceste proceduri la câteva luni de la înființare? „Bineînțeles. Și de asta se ocupă firma de consultanță și care, sincer, sunt profesioniști. Vă dați seama, la nivel de comună noi nu avem specialiști. Dar lucrăm cu o firmă de consultanță”, a spus primarul Ion Dorobanțu.

Dima și Sacagiu sunt mână în mână cu firma de consultanță Riva
Firma de consultanță este tot din Iași, Riva Systems, asociați George Dan Calance și Dragoș Cristian Nicolae. Sute de contracte cu primării din Vaslui, Bacău, Iași, Suceava, Botoșani.

Asociații au pedigree politic. Și Calance și Nicolae, foști candidați ALDE la parlamentarele din 2016. Riva Systems a înregistrat în perioada 2019-2021 profituri anuale cifrate între 3,1 și 3,4 milioane de lei.
Afacerea are, astfel, patru piloni principali: primăria care vrea modernizarea iluminatului, consultantul care, de fapt, manageriază proiectul, executantul și statul care finanțează. În foarte multe cazuri, consultantul Riva Systems a lucrat în echipaj fie cu One Led, fie cu Art Led.

Consultantul s-a unit cu executantul: Dima, asociat cu Riva
Combinațiile au devenit și mai evidente în decembrie 2022. O firmă a soților Sacagiu și-a schimbat denumirea în CHZ Lighting, modificându-și, totodată, și structura asociativă.

De acum trei luni, dețin câte 25% din părțile sociale următorii: Simona Odet Sacagiu, Mirela Calance, Elena Dima și Carmen Camelia Nicolae. În rezumat: soția lui Sacagiu și mama secretarului Dima s-au asociat cu Calance și Nicolae, aceleași nume cu cei din firma de consultanță.
Rezultatul a fost că nou rebrenduita firmă, CHZ Lighting, a obținut contracte la foc automat. Între 6 și 13 februarie 2023, doar într-o săptămână, au fost cinci afaceri în valoare totală de 2,8 milioane de lei cu primăriile din Tăcuta, Oltenești, Blăgești, Dolhești și Băcani.

„Riva a făcut consultanța, CHZ a câștigat etapa II”, a spus Florin Ionel, primarul comunei Tăcuta (Vaslui). Consultantul, Riva, a centrat și executantul, CHZ, a înscris. Circuitul banilor în familie.

Firmele familiilor Dima-Sacagiu (Art Led, One Led, CHZ) împreună cu ale familiilor Calance-Nicolae (Riva, CHZ) au aspirat milioane de lei din banii publici pe contracte de consultanță, proiectare și execuție lucrări de modernizare a iluminatului public stradal în mediul rural.

Din decembrie 2022 a apărut încă o firmă, DM Led: Maria Diana Roșca + Mirela Calance.

Blocul ridicat cu scandal în Tg. Cucu a fost prilejul apropierii dintre Radu Sacagiu și primarul Mihai Chirica. Secretarul CL Bârnova, bun prieten cu Sacagiu, deține două apartamente în acest bloc, sursa banilor fiind „pensiile părinților”

Dima susține că nu știe nimic despre afacerile mamei și soției
Singurii care au acceptat să discute despre aceste contracte au fost primarii. Cei din Tăcuta și Bogdănești au detaliat beneficiile, însă au devenit circumspecți când dialogul s-a mutat pe consultant și executant și pe modul de selectare a firmelor.

Alina Munteanu, primarul comunei Grivița din Vaslui: „Sunt foarte mulțumită, facturile au scăzut cu 50%”. Și aici au lucrat Riva și One Led, însă nu știe cum s-a ajuns la selectarea lor.
Pe acest subiect, al finanțărilor de la Administrația Fondului pentru Mediu, asociații din firme nu scot nicio vorbă.
„Nu știu cu ce se ocupă firmele, nu am nicio legătură”, a spus secretarul Radu Daniel Dima despre societățile în care sunt asociate mama Elena și soția Maria Diana Roșca.

Nici Sacagiu nu-l mai cunoaște pe secretarul CL, deși sunt prieteni din liceu

Deși se cunoaște din tinerețe cu Radu Sacagiu, Dima, angajatul Primăriei susține că nu știe nimic despre afacerile derulate și că „vioara întâi” e mama sa, trecută de 70 de ani.
Mama de 73 de ani, cu profituri de milioane, nu a putut fi contactată, iar asociatul acesteia, Radu Sacagiu, a refuzat dialogul atât telefonic, cât și interviul față în față.

„Nu știu cine e dl. Dima. Îmi spuneți dvs. cine e dl. Dima?”, a zis, inițial, Sacagiu. Pentru ca, ulterior, să admită că-l cunoaște pe secretarul de la Bârnova. Comportamentul omului de afaceri a fost extrem de agresiv, la intimidare: „Nu știu cine sunteți, vreau să văd o dovadă că lucrați la REPORTER. Oferindu-ne pentru o întâlnire față în față, Radu Sacagiu a refuzat: „Nu am timp de așa ceva”.

De la Riva, Dragoș Cristian Nicolae, la primul telefon, a motivat că este într-o întâlnire și nu poate vorbi pentru ca ulterior să nu mai răspundă la apeluri.

Secretarul Dima a cumpărat apartamentul părinților
Independent de aceste firme, din iunie 2022, secretarul Radu Dima este asociat, în firma Rezyo Proprietăți cu Radu Sacagiu.
„Suntem prieteni de mulți ani”, a spus Dima. Care a adăugat că legea îi permite să fie asociat, nu însă și administrator al societății.
Și scamatoriile imobiliare ale familiei Dima sunt surprinzătoare. În 2013, Radu Dima a achiziționat un apartament prin credit. Pe șoseaua Arcu, 79 de metri pătrați pentru care a făcut un credit de 54.000 euro. Suma exactă e notată în declarațiile de avere.
„Am cumpărat apartamentul de la părinții mei. Au avut nevoie de bani și am luat eu creditul”, a explicat Radu Dima.

Radu Sacagiu (dreapta) a fost organizatorul mai multor excursii ale lui Mihai Chirica in Israel. Miza era ridicarea unui al doilea bloc în Tg. Cucu, dar proiectul a fost respins la Comisia de Monumente

După patru ani, au luat un alt apartament cu aceiași bani
Pe 29 august 2017, Elena Dima, mama secretarului, a cumpărat un apartament de la Ioan Hatmanu în blocul din Tg. Cucu, de pe strada Maior Popescu Eremia, la etajul III. Imobilul a fost ridicat de Hatmanu cu Radu Sacagiu.
Apartamentul este compus din trei camere cu o suprafață utilă de 77,54 mp. A fost achiziționat de Dima la „roșu”, fără instalații interioare – electrică, de apă canal, termică, cu toate utilitățile aduse până la ușa de acces în apartament. Prețul: 307.837 lei, aproximativ 64.000 euro.

Nu s-a precizat nimic de nicio plată la momentul încheierii contractului. „Banii provin din cei pe care i-am împrumutat eu, au mai pus părinții ceva”, a afirmat Radu Dima.

Dima mai are un apartament în același bloc
Fractură logică: Dima a împrumutat banii în 2013 cu care a cumpărat apartamentul părinților din Arcu pentru că aceștia aveau nevoie de bani, dar achiziția locuinței din blocul Hatmanu – Sacagiu s-a făcut abia după patru ani. Adică, „nevoia” părinților nu a fost chiar urgentă. Apoi, apartamentul a fost achiziționat „la roșu”, deci pentru amenajarea acestuia au fost cheltuiți alți bani.
A doua zi, pe 30 august 2017, la o zi după achiziția făcută de părinți, în același bloc Hatmanu – Sacagiu a cumpărat un apartament Cristian Dan Dima (fratele secretarului). O locuință, tot la etajul al treilea, în suprafață de 33,81 mp.

Tot „la roșu”, acesta a costat 131.432 lei, echivalentul a 27.000 euro. Nici în acest caz nu se amintește de vreo plată pe loc, ci că suma va fi achitată lui Hatmanu până cel târziu pe 28.02.2018. „Tot părinții l-au luat, însă nu pe numele lor că nu s-ar mai fi încadrat în TVA-ul de 5%”, a justificat Radu Dima, secretarul.

Fratele a cedat rapid locuința, fiind un paravan. Totul s-a întors la secretarul Bârnovei
Pe 8 februarie 2019, Cristian Dima, prin mandatar Radu Daniel Dima (fratele) a vândut garsoniera către Elena și Marian Dima (părinții). Valoarea tranzacției a fost stabilită la 144.200 lei. Din care 50.000 lei în numerar, pe loc. Iar diferența de 94.200 lei prin virament până cel târziu pe 31.01.2020.
Pe 31 octombrie 2020, soții Dima (pensionarii Elena și Marian) au donat apartamentul de trei camere Mariei Diana Roșca (nora lor, soția lui Radu Dima). În actul de donație nu este precizat dacă Dima îi plătise lui Hanganu (nu sunt menționate nici chitanțe, nici viramente bancare). Roșca a primit apartamentul ca bun propriu.

Art Led, firma mamei lui Radu Dima, și a lui Sacagiu, s-a axat rapid pe iluminat stradal în comunele din Iași, Vaslui, Suceava, Botoșani. Toate contractele au fost prin achiziție directă

Justifică banii cu pensiile părinților
În acest moment, apartamentul de trei camere este pe numele Roșca.
„Părinții mei i l-au donat ca să rămână nepotului, băiatului meu. Eu cu soția suntem separați, nu divorțați. Există și o separație a bunurilor, de aceea apartamentul nu apare în declarația mea de avere”, a declarat Radu Dima.

A doua locuință din blocul Hatmanu – Sacagiu este a părinților. Pentru ambele achiziții, sursa primară a banilor ar fi fost apartamentul din Arcu. „Plus ce au mai strâns părinții. Ambii sunt ofițeri pensionari MAI și MAPN. Au pensii, împreună, de 3.000 de euro. Au avut și afaceri, magazin, florărie. În plus, au mai primit aproape 100.000 euro ca despăgubiri pentru un teren care n-a putut fi retrocedat, de la un bunic”, a înșirat, rapid, Radu Dima de unde a avut bani familia pentru apartamente în blocul Hatmanu – Sacagiu.

Secretarul CL Bârnova conduce un Audi de 100.000 de euro trecut pe numele mamei

Secretarul Radu Daniel Dima a spus că nu are mașină personală. Dar în 2021 a fost amendat în București fiind la volanul unui Porsche. „E al lui Radu Sacagiu”. În parcarea subterană a blocului din Tg. Cucu este garat un Audi Q8, înmatriculat pe SC Art Led SRL, firma mamei sale, Elena Dima.

„E a angajaților de la firmă, o mai împrumut și eu”. Mașina hibrid de 100.000 de euro e a salariaților, dar firma Art Led figura în 2021 la Ministerul de Finanțe, când deja avea autoturismul în patrimoniu, cu un singur salariat.

Radu Dima nu are absolut nimic pe numele său
În 2019, Radu Dima a vândut apartamentul cumpărat în 2013 de la părinți, astfel că secretarului i-a dispărut și creditul de 54.000 euro. Acum, potrivit declarației de avere completată în 2022 nu are nici terenuri, nici case, nici apartamente, nici mașini. Ci doar un salariu de 4.904 lei, medie lunară, net.

Bunurile soției (apartament, dividende) nu apar în declarația de avere. „Nu suntem divorțați, suntem separați. Ea stă în SUA, lucrează în IT. Dar avem separație de bunuri, de aia nu mai apare”, a declarat Dima.

Acesta a spus că toată familia soției, socrii, sora, sunt în SUA: „Socru-meu are trei licențe taxi în New York”.

CHZ Lighting a câștigat contracte pe bandă rulantă prin achiziții directe. Mama de 73 de ani a lui Radu Dima, secretaru CL Bârnova, este asociată cu Radu Sacagiu și cu patronii Riva Systems. Practic, în contractele de iluminat public, consultantul este unul și același cu executantul

Familia milionară, el stă cu chirie
În vârstă de 45 de ani, secretarul Radu Daniel Dima trăiește cu 1.000 de euro pe lună. Dar mama sa Elena Dima și soția sa Maria Diana Roșca împreună cu bunul prieten Radu Sacagiu învârt afaceri cu statul raportând profituri de milioane de lei anual.

Familia are două apartamente în blocul Hatmanu – Sacagiu din Tg. Cucu, dar secretarul Dima locuiește la o bătrână din Bârnova, în chirie. Iar mașina o mai împrumută de la mamă, femeie de 73 de ani cu Audi Q8 hibrid, la scară.

Radu Sacagiu, omul din apropierea primarului Mihai Chirica

Prietenul Sacagiu a fost beneficiarul unui scandalos schimb de terenuri: a dat Primăriei o suprafață în fața Sinagogii și a primit o parcelă amplasată între Palatul de Justiție și blocul construit împreună cu Hatmanu. Acolo, planurile prevedeau ridicarea unui turn (P+12), însă presiunea publică pusă pe acest subiect a făcut ca intenția să nu se materializeze deocamdată.

Article image
Cum explică primarul comunei Bârnova? Martie 2021: Profira Nechifor primește decizia Comisiei de fond funciar de punere în posesie Aprilie 2021: Nechifor face promisiune de vânzare a terenului către cuscra primarului Iulie 2021: Vasile Nechifor primește titlul de proprietate. Terenul era deja vândut Valoarea tranzacției: 1,71 euro/mp. Prețul real pe piața liberă: 20 euro/mp Este al treilea caz în care oameni cărora tr...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Februarie 2023


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30