fbpx
 
Viceprimarul Cezar Baciu a pierdut procesul cu USR. Mihai Chirica rămâne fără majoritate în Consiliul Local

Viceprimarul Cezar Baciu a pierdut procesul cu USR. Mihai Chirica rămâne fără majoritate în Consiliul Local


Primarul Mihai Chirica rămâne fără „votul de aur” din Consiliul Local. Cezar Baciu a pierdut procesul cu USR și pierde astfel postul de consilier local și, implicit, cel de viceprimar.

„Respinge, ca fiind neîntemeiat, apelul formulat de BACIU CEZAR ALEXANDRU în privinţa sentinţei civile nr. 1135/2022 din data de 12.05.2022 pronunţată de Tribunalul Iasi, Secţia I civilă, pe care o păstrează. Obligă apelantul să plătească intimaţilor suma de 3500 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariul de avocat. Definitivă. Pronunţată astăzi, 25.10.2023, cu punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Iași, conform ZDI.

În urma acestei decizii, Baciu își va pierde postul de consilier local și, implicit, funcția de viceprimar.

Plecarea din CL a lui Baciu va complica situația politică - PNL nu mai are majoritate în plen.

În procesul pe fond de la Tribunal, Cezar Baciu a cerut anularea unei decizii a USR, care, pe data de 17 mai 2021, a decis excluderea sa din această formațiune politică. În iunie, REPORTER a dezvăluit faptul că acțiunea adresată instanței de către Baciu era plină de greșeli gramaticale: „Nu am avut timpul necesar de a mă apăra s-au a apela la o apărare calificată în domeniu" (în loc de sau), „Nu mi s-a adus la cunoștință abaterile" (în loc de s-au adus), „Arăt că nu cunosc modul în care s-a sesizat s-au a fost sesizat atât Filiala Județeană USR și implicit Biroul Național USR” (în loc de sau) etc.

Din punctul de vedere al respectării procedurilor, principalul argument adus de Baciu în sprijinul acestei cereri a fost acela că excluderea a avut loc „cu încălcarea dreptului sau de a fi informat cu privire la abaterile ce au condus la aplicarea sancţiunii şi fără a i se acorda nicio minimă posibilitate de a se apăra”. De asemenea, el a mai afirmat că au fost încălcate flagrant procedurile şi atribuţiile organelor competente să sesizeze, să propună sau să adopte o eventuală excludere.

Pe de altă parte, pe fond, Baciu a prezentat argumente politice, legate de interesul public. Astfel, el a susținut că, în condițiile în care bugetul municipiului constituie un factor de care depinde funcționarea comunității, iar Statutul USR prevede, printre altele, „o administraţie publică eficientă”, „transparentă, care implică activ cetăţeanul în procesul de luare a deciziilor”, era obligat să aprobe bugetul. De precizat că, în decursul mai multor voturi anterioare, bugetul fusese respins prin sufragiile USR și PSD (14 consilieri), cei de la PNL și PMP (13) având nevoie, pentru adoptare, de încă un vot, „de aur”.

În aceste condiții, Baciu a menționat că „încălcarea obligaţiei imperative aflată în sarcina consilierilor locali de a vota bugetul în termenul de 10 zile de la luarea la cunoștință a prolectului depus de executiv” reprezintă o contravenţie care se sancţionează cu amendă între 3.000 și 5.000 de lei care poate fi aplicată de persoane împuternicite în acest scop de Curtea de Conturi, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Afacerilor Interne sau Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei. Consilierii care refuză aprobarea bugetului, crede Baciu, riscă dosar penal pentru abuz în serviciu. În întâmpinare, USR a solicitat respingerea acțiunii.

Article image
Tribunalul Iași a respins toate argumentele consilierului local Cezar Baciu în tentativa acestuia de a anula decizia din mai 2021 de excludere din USR. Confruntat cu iminența pierderii mandatului, Baciu a invocat faptul că, la momentul deciziei, nu i-a fost respectat dreptul la apărare și că votul din Consiliul Local care a dus la excluderea sa – de aprobare a bugetului municipiului pe anul 2021, contrar unei hotărâri a fil...
Autor cristi tanasa Anchete 09 Septembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30