fbpx
 
Procurorul Daniel Horodniceanu, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul „Veranda”

Procurorul Daniel Horodniceanu, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul „Veranda”


Magistraţii ÎCCJ cer ca Daniel Horodniceanu să fie urmărit penal pentru abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul „Veranda”, după ce procurorii Parchetului General au dispus, iniţial, clasarea cauzei pentru cele două infracţiuni, informează Mediafax.

Horodniceanu a fost procuror de caz în dosarul „Veranda”, deschis la Iaşi, până când a devenit vicepreşedintele CSM, în ianuarie 2023. Acesta este acuzat că a semnat acte de urmărire penală în dosar deşi nu mai avea calitatea de procuror de caz.

„Admite plângerea formulată de petentul Zămosteanu Cristin (fost Ungureanu). Desfiinţează soluţia de clasare dispusă prin ordonanţa din 07 august 2023, în dosarul penal nr. 432/P/2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică şi ordonanţa nr.290/II/2/2023 din 11 septembrie 2023 a procurorului şef al aceleiaşi secţii şi trimite cauza la procuror pentru a începe urmărirea penală”, potrivit deciziei ÎCCJ.

Decizia Instanţei Supreme este definitivă.

În dosarul „Veranda” sunt cercetate mai multe persoane, între care primarul Iaşului, Mihai Chirica, angajaţi din Primăria Iaşi, angajaţi ai Oficiului de Cadastru şi dezvoltatori. În dosar, anchetatorii au investigat „constituirea unui grup infracţional organizat” în care „dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală cu atribuţii în domeniul emiterii şi urmăririi respectării documentaţiilor de urbanism” pentru a obţine autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Infracţiunile cercetate de procurori sunt abuz în serviciu în vederea obţinerii unui folos necuvenit, uzurparea funcţiei, delapidare, spălarea banilor, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii într-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Ancheta vizează condiţiile în care a fost efectuată supraetajarea Halei Centrale şi amenajarea pe terasa acesteia a unui restaurant. Solicitarea dezvoltatorului către Primărie, pentru autorizarea lucrărilor a fost iniţial refuzată, întrucât indicatorii urbanistici ai clădirii erau deja depăşiţi. Cu toate acestea, ulterior a fost eliberată autorizaţia necesară, iar lucrarea a fost executată. Cercetările procurorilor în cazul Halei Centrale au demarat în primăvara anului trecut, ca o extindere a unui dosar deschis împotriva dezvoltatorului Cristin Zămosteanu în 2019 şi în care este acuzat de producerea unui prejudiciu de 12 milioane euro bugetului de stat.

Este prima dată când Daniel Horodniceanu are calitatea de inculpat. Săptămâna trecută fostul şef al DIICOT a scăpat de sancţiunea cerută de Inspecţia Judiciară după ce, în luna mai, a intrat în conflict cu poliţiştii care l-au oprit în trafic, în Iaşi, pentru că nu ar fi semnalizat o depăşire.

 

Sursa: Mediafax

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30