fbpx
 
Cantitate „exorbitantă” de deşeuri, descoperită într-o fostă balastieră din Prahova. Sănătatea publică este în pericol

Cantitate „exorbitantă” de deşeuri, descoperită într-o fostă balastieră din Prahova. Sănătatea publică este în pericol


O cantitate „exorbitantă” de deşeuri neprelucrate a fost îngropată ilegal într-o fostă balastieră din apropierea localităţii prahovene Târgşoru Vechi.

Mediul înconjurător şi sănătatea publică sunt puse în pericol, se arată într-un comunicat emis, joi, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Conform sursei citate, 12 persoane fizice sunt suspecţi în această cauză, dar şi două persoane juridice.

Dosarul penal a fost format pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti în cursul anului 2023 ca urmare a mai multor constatări ale organelor de poliţie, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21 iulie - 19 octombrie.

„În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că mai multe persoane cu influenţă, inculpate în prezenta cauză, au conceput un plan infracţional complex în care au implicat mai multe persoane juridice şi fizice, cu sprijinul cărora au creat un circuit ilicit al deşeurilor menajere, cu scopul de a eluda costurile aferente activităţilor legale de prelucrare a deşeurilor şi de a obţine sume importante de bani. În urmărirea scopului propus, inculpaţii au adus atingeri grave mediului înconjurător şi au pus în pericol sănătatea publică, producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată îngrijorarea şi indignarea opiniei publice", arată sursa citată.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii, prin acţiuni succesive şi interconectate referitoare la manipularea deşeurilor, au reuşit să depoziteze şi să îngroape pe un teren extravilan din apropierea localităţii Târgşoru Vechi, unde se afla o fostă balastieră dispusă pe o suprafaţă de circa 100.000 metri pătraţi, o cantitate „exorbitantă" de deşeuri neprelucrate (nesortate şi netratate), deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi legale de autorizare a unor astfel de activităţi şi în lipsa unor astfel de autorizări.

„Prin depozitarea şi îngroparea deşeurilor pe acest teren, aflat în proximitatea zonelor locuite ale localităţii Târgşoru Vechi, s-au creat premisele unei vulnerabilităţi reale în domeniul mediului şi al aerului şi implicit al sănătăţii populaţiei", se mai spune în document.

În cauză, au fost identificate cele două societăţi comerciale care au fost implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal.

„Una dintre acestea, prin administrator, se ocupa de colectarea, transportul, tratarea şi valorificarea deşeurilor, iar cealaltă, prin administrator în fapt şi administrator în drept, se ocupa de operaţiunile de depozitare şi îngropare a deşeurilor la fosta exploatare de agregate minerale din zona localităţii Târgşoru Vechi. În activitatea infracţională, cele două societăţi şi administratorii acestora s-au folosit de angajaţii societăţilor (şoferi, excavatorist, agenţi de pază), coinculpaţi în cauză, care, cunoscând natura activităţilor desfăşurate, au fost implicaţi în mod direct în activităţile de transport, depozitare şi îngropare a deşeurilor", mai precizează sursa citată.

În acest dosar au fost efectuate, miercuri, 17 percheziţii în Prahova şi în Bucureşti, iar procurorii au dispus reţinerea a 12 suspecţi, cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni prevăzute şi pedepsite de art. 66 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor.

Din cercetările efectuate, a rezultat că persoanele cercetate au întreprins acţiuni ce se circumscriu elementelor materiale ale infracţiunilor de "colectare, transport sau valorificare de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu", "îngropare a deşeurilor", respectiv "eliminare, deţinere, păstrare a deşeurilor în afara spaţiilor autorizate".

În cursul acestei zile, ulterior dispoziţiei de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de 12 inculpaţi persoane fizice, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti urmează să dispună măsura restrictivă de drepturi a controlului judiciar faţă de opt inculpaţi, alţi patru urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - IPJ Prahova şi din cadrul Secţiei 3 de Poliţie Rurală Blejoi - IPJ Prahova.

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30