fbpx
 
Deja este record: al șaselea judecător care încearcă să scape de Chirica și Dosarul Flux. Nimeni din Iași nu e capabil să judece un primar

Deja este record: al șaselea judecător care încearcă să scape de Chirica și Dosarul Flux. Nimeni din Iași nu e capabil să judece un primar


Adrian Mereuță a făcut la rândul său cerere de abținere, dar președintele Tribunalului Iași i-a respins-o

Judecătorul poate însă reveni invocând alte motive de abținere

Este al șaselea judecător din cei 15 ai Secției Penale care nu vrea să intre în Dosarul Flux

Ce credibilitate mai poate avea Iașul ca oraș dezvoltat, cu instituții puternice și cu puteri separate în stat?

Magistrații care se ating de dosarul Flux fug disperați. S-a ajuns deja la al șaselea judecător care refuză dosarul – trei în camera preliminară și trei pe fond. Cererea ultiumului judecător a fost respinsă.

Portalul instanței: respinge

În încheiera de ședință se arată că judecătorul Adrian Mereuță a depus cerere de abținere, dar aceasta i-a fost respinsă. „În baza disp. art. 68 Cod de procedură penală raportat la art. 64 alin. 1 lit. f Cod de procedură penală, respinge declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător M. A., preşedintele completului de judecată D03C, în dosarul penal nr. 4050/99/2022 al Tribunalului Iaşi”, se arată în documentul care a încheiat ședința.

De ce s-a abținut: a făcut parte din Biroul Electoral

Magistratul spune în cererea pe care a depus-o colegilor că, în 2020, a fost tras la sorți locțiitor al președintelui Biroului Electoral de Circumscripție nr 1 Iași. În calitate de membru al Biroului, Mereuță spune că a avut legături cu „reprezentantul UAT Iași, Județul Iași – Primăria Muniocipiului Iași, inculpat în prezenta cauză”.
Judecătorul mai spune și că a existat și un litigiu generat de faptul că Primăria a refuzat să achite diurnele de detașare pentru membrii Biroului Electoral de Circumscripție nr. 1. Judecătorul mai spune că dorește să se implice în 2024 în organizarea alegerilor, ceea ce ar produce întârzieri dosarului în instanță.

Predecesorii

Primul judecător din dosarul aflat pe fond a fost Oana Bodoga. Ea a făcut cerere de abținere pentru că soțul, Marius Bodoga, este directorul Direcției Locale de Evidență a Persoanelor, în subordinea inculpatului Mihai Chirica.
Al doilea judecător, Iulia Lavinia Munteanu, a depus cerere de abținere, acceptată pe 1 februarie.
În faza de la Camera Preliminară au fost alți 3 judecători care s-au retras. Prima judecătoare, Alina Codreanu, s-a retras din dosar pentru că soţul său, arhitectul Mihai Codreanu, este membru al comisiei de oportunitate care emite primele avize pentru proiectele urbanistice supuse ulterior aprobării Consiliului Local.
Al doilea magistrat, Daniela Ghercă, s-a abţinut şi ea pentru că participase la analiza Dosarului Flux, în calitate de judecător de drepturi şi libertăţi.
Georgiana Mocanu,  judecător în al treilea complet numit la Curtea de Apel Iași, a constatat că în anul 2015, pe când era magistrat la Judecătoria Iași, a emis o sentință pe care DNA Iași a folosit-o ca probă în nou dosar de corupție. În anul 2015, firma lui Cheșcu a fost amendată de Poliția Locală pentru că nu a respectat autorizația. A contestat sancțiunea, iar Georgiana Mocanu a fost cea care a constatat că procesul verbal de contravenție, devenit probă în dosarul de corupție, a fost întocmit legal.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30