fbpx
 
Realitatea de Vrancea Realitatea de Vrancea

Fostul primar din Panciu, nepotul europarlamentarului Dan Nica, condamnat la 4 ani și 5 luni de închisoare pentru abuz în serviciu


Iulian Nica, fostul primar din Panciu, a fost găsit vinovat printre altele de abuz în serviciu și delapidare. Fostul edil este acuzat că a plătit ilegal angajaților din primăria Panciu drepturile salariale de sute de mii de lei și a alimentat cu carburant mașina personală folosind cardul primăriei.

Judecătoria Tecuci l-a condamnat în 5 februarie pe Iulian Nica, fost primar al orașului Panciu, la 4 ani și 5 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Decizia instanței nu este definitivă, scrie „Adevărul”

Fostul edil este acuzat de procurori că a ignorat o decizie a Camerei de Conturi din 2015 şi a încheiat cu angajații primăriei Panciu mai multe acorduri colective de muncă, ce cuprind clauze nelegale conform Curții de Conturi.

Astfel, în cursul lunilor februarie, martie, mai, iunie, noiembrie şi decembrie 2015 a aprobat distribuirea ilegală către functionarii publici a sumei totale de 247.031 lei ca normă de hrană şi pregătire profesională aferentă primelor șapte luni din 2015 şi suma de 14.750 lei ca normă de hrană pentru luna februarie 2017.

„Niciunul dintre drepturile menționate mai sus nu au fost şi nu sunt prevăzute de legislaţia in vigoare pentru categoriile de personal vizate (personal contractual şi funcţionari publici)”, susține procurorul de caz.

Anchetatorii au rămas consternați când au descoperit până unde a putut merge fostul primar din Panciu cu ilegalitățile.

Astfel, a ieșit la iveală faptul că reprezentanţii salariatilor din primăria Panciu s-au adresat unui birou de mediator invocând existenţa unor aşa zise dispute cu angajatorul cu privire la „negocierea şi semnarea" contractului colectiv de muncà.

În realitate, nu a existat nicio dispută și, implicit, niciun conflict de muncă, astfel că procedurile de mediere au fost fără obiect.

În fața judecătorilor, Iulian Nica a declarat că a acordat tichete de masă, tichete cadou și tichete vacanță, deoarece aceste drepturi erau prevăzute în contractele colective de muncă, iar el a respectat și aplicat dispozițiile acestora.

A recunoscut că, în urma unui audit al Curții de Conturi, li s-a recomandat să nu mai acorde aceste drepturi, deoarece salariile au crescut și nu se mai justifică, dar fostul edil a susținut că toate primăriile acordau aceste drepturi salariale, iar el a semnat toate documentele care prevedeau plata lor după ce au fost vizate și semnate de specialiștii din cadrul primăriei Panciu: serviciu contabilitate, serviciu juridic, control financiar preventiv.

Din punctul lui de vedere, toate drepturile salariale acordate aveau acoperire legală, deoarece erau prevăzute în acordul colectiv de muncă, iar din punct de vedere fiscal erau prevăzute la capitolul salarizare, tot în contractul colectiv de muncă, act care a fost autentificat de instanțele de judecată.

 

Sursa: Adevărul

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30