fbpx
 
Știrile PRO TV Știrile PRO TV

Miron Cozma a sărit să bată una dintre victimele Mineriadei. „Minerii au venit să planteze panseluțe? Exact!”


Au fost momente tensionate și chiar îmbrânceli la Parchetul Militar după audierea lui Miron Cozma în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.  

Apostrofat că nu își asumă violențele ortacilor din Piața Universității, cel supranumit „Luceafărul Huilei” a fost la un pas să îl ia la bătaie pe liderul Asociației Victimelor Mineriadei, relatează Știrile PRO TV. Acesta din urmă a fost rănit în timpul acelor evenimente.

- Pușcăriașule!!! De ce minți lumea, puscăriașule? Ai venit cu minerii, știi foarte bine!
- Eu am venit cu minerii? Băăăăă, ciolănarule! Nu ți-e rușine??
- Ai venit cu minerii și ne-ai omorât. Uite, mă, aici!
- Nici nu erau minerii în București. Te-au bătut minerii pe 13? Idiotule, mincinosule! pe 14! Ești un mincinos! Slugile lui Iliescu. Pușcăriașule. Vezi că îți trag una!
”.

Încă de dimineață, când a ajuns la Parchetul Militar pentru a da declarații în calitate de suspect, Miron Cozma s-a arătat revoltat că și el este acuzat de infracțiuni contra umanității după evenimentele din 13-15 iunie 1990, soldate cu patru morți și rănirea a peste 1.300 pe oameni care protestaseră împotriva regimului instaurat de Ion Iliescu.

Miron Cozma: „E momentul să încheiați socotelile și cu mineriada din 1990? Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?".

Miron Cozma susține că responsabili pentru acele evenimente ar fi, între alții, premierul de atunci Petre Roman și directorul Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu. Și aceștia sunt deja învinuiți de infracțiuni contra umanității. Iar împotriva lor au depus mărturie sute de victime.

„Reporter: Faptul că v-a chemat Ion Iliescu în Piața Universității? Confirmați asta?
Miron Cozma: Minerii nu au făcut nimic în Piața Universității. Decât eu, Cozma, l-am salvat pe Marian Munteanu că l-am băgat în salvare, aduceți-vă aminte.
Reporter: Și minerii nu au făcut nimic? Au venit să planteze panseluțe?
Miron Cozma: Exact.
Reporter: Și imaginile cu minerii bătând cu sălbăticie? Nu erau minerii? Erau îmbrăcați în haine de miner?
Miron Cozma: Da. Era armata îmbrăcată în haine de la IMGB”.

Fostul președinte Ion Iliescu și-a trimis avocatul la Parchetul Militar să asiste la audierea lui Miron Cozma.

Cel supranumit în anii 90 Luceafărul Huilei a petrecut deja 10 ani în închisoare, după ce a fost condamnat pentru alte două mineriade, inclusiv cea din 1991, când a provocat cădea Guvernului condus de Petre Roman.

Singurul suspect din Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 învinuit de infracțiuni contra umanității care refuză să dea explicații în fața procurorilor militari rămâne Ion Iliescu.

Fostul șef de stat a anunțat prin vocea avocaților săi că nu va da absolut nicio declarație în această fază a anchetei, însă e foarte posibil ca acest lucru să se schimbe eventual după trimiterea dosarului în judecată.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31