fbpx
Portokal
Culmea furtului intelectual: un profesor din Galați a plagiat o carte despre cum să nu plagiezi. Predă în continuare studenților Foto: Vice

Culmea furtului intelectual: un profesor din Galați a plagiat o carte despre cum să nu plagiezi. Predă în continuare studenților


În România există doar două cazuri de condamnări penale pentru infracțiunea de plagiat, deși cazurile sunt mult mai numeroase. Aceste două cazuri sunt cel al lui Gheorghe Stanca, care și-a însușit o traducere din Tolstoi, iar celălalt este Răducan Oprea, fostul decan al Facultății de Drept din Galați.

 

Cel din urmă a furat o lucrare științifică a unui profesor din București, precizând că a scris-o împreună cu fiica sa, apoi a vândut-o studenților săi drept creația proprie. Conform Vice, profesorul predă în continuare studenților.

 

Lucrarea copiată în proporție de 90% de Răducan Oprea era despre metodologia cercetării, iar studenții ar fi trebuit să învețe din ea cum să scrie o lucrare de licență și să nu plagieze. Tatăl și fiica au fost condamnați la o amendă penală de 10.000 de lei, plus cheltuieli de judecată și daune morale de cinci mii de euro pentru adevăratul autor, Mihaela Rădulescu, profesor în București. Plagiatorii și partea păgubită au făcut pace, astfel că amenda nu s-a mai plătit.

 

Academic, decanul a primit o diminuare de 15% a salariului timp de două luni și i s-a interzis să mai ocupe timp de trei ani o funcție de conducere. Conform rectoratului de la universitatea „Dunărea de Jos” Galați, sancțiunile au fost de ajuns, astfel că nu profesorul Răducan Oprea predă în continuare.

 

(Sursa: b1.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top