fbpx
 
Laviniu Lăcustă: „USLIP este cel mai activ sindicat din Iași”

Laviniu Lăcustă: „USLIP este cel mai activ sindicat din Iași”


Președintele USLIP încheie un an în care a stat în stradă, a pichetat Guvernul, s-a întreținut la telefon cu premierul, a recuperat tăierile salariale din urmă, oferă ajutoare sociale, vouchere și cazări și se chinuie să vândă bilete de avion. Pe toate fronturile, ca să nu se plictisească. Liderul celui mai mare sindicat din România la nivel județean apreciază că Cioloș s-a ținut de cuvânt.

 

 

REPORTER DE IAȘI: - A crescut sau a scăzut USLIP în 2016 ca instituție în ochii membrilor săi?

LAVINIU LĂCUSTĂ: - A fost un an foarte încărcat ca evenimente și bogat în realizări. În acest moment, USLIP este cel mai mare sindicat din România, la nivel de județ. Exceptând confederațiile, avem cei mai mulți membri: 8.034 înregistrați în acest moment. Niciun un alt județ nu are sindicat care să numere atâția membri. Reprezentăm peste 80% din angajații învățâmântului preuniversitar din județul Iași.

 

În dialog cu Cioloș

- Și între atâtea evenimente care este, până la urmă, cea mai importantă realizare?

- Sunt mai multe. În primul rând, între septembrie și decembrie anul acesta am reușit să executăm silit primăriile comunelor Șipote, Lungani, Mogoșești-Iași pentru deconturile de navetă cuvenite profesorilor. Cu Primăria Schitu Duca am rezolvat amiabil situația, plătind 30.000 de lei restanța pentru naveta dascălilor.

- Mai sunt comune care nu decontează naveta?
- La nivel de județ, situația este mulțumitoare, marea majoritate a primarilor au înțeles că este un drept al profesorilor. Vorbim de sume cuprinse între 60.000 și 100.000 de lei pe an pentru fiecare comună. E un preț rezonabil raportat la bugetul anual al unei primării.

- Sunteți și primii la ieșit în stradă...
- Suntem cel mai activ sindicat din Iași în acțiuni de stradă, cei mai buni la acest capitol. Am avut acțiuni la Universitate și Prefectură în momentul prezenței aici a premierului Dacian Cioloș, în urma cărora prim-ministrul a acceptat, printr-un dialog intens în ultimele săptămâni, să rezolve situația contabililor și secretarilor-șefi din școli. Aceștia suferiseră reduceri salariale prin Ordonanța 20, dată pe vremea lui Emil Boc. Pierduseră, la nivel național, între 150 și 1.100 de lei la salariu, fiind mutați din funcție de conducere în funcție de execuție. Această Hotărâre de Guvern reparatorie a apărut chiar zilele acestea în Monitorul Oficial, revenindu-se la salariile dinainte de iulie 2016, dacă sunt mai favorabile.

 

Liderul USLIP, Laviniu Lăcustă, a îmbătrânit în sindicat deși e încă foarte tânăr

 

Alte pichetări, alte lupte sindicale

- Câte persoane fuseseră dezavantaje de această măsură?
- Au fost peste 100 de salariați din județul Iași și peste 4.000 la nivel național. Am primit telefoane de felicitare din mai multe județe, din Suceava, din Vrancea, chiar și din Zalău. A fost o acțiune a USLIP Iași pentru tot personalul preuniversitar din România. Țin să precizez că Dacian Cioloș m-a sunat de două ori, după discuțiile avute de la Iași, ca să se lămurească și apreciez că s-a ținut de cuvânt.

- La câte mitinguri ați fost la București?
- Am participat la trei acțiuni de stradă în București, un miting în iunie, cu 80 de membri de sindicat, și am pichetat în toamnă în fața Ministerului Educației și a Ministerului de Finanțe, pentru obținerea dobânzilor aferente hotărârilor judecătorești care vizează situația anterioară anului 2009. Banii n-au intrat încă în contul profesorilor pentru că e dispută la nivel de Guvern legată de sursa din care trebuie acoperită această sumă. Trebuie mers cu hotărâri judecătorești în executare, ne zbatem pentru fiecare categorie de personal: didactic, nedidactic și auxiliar. Exemplu, am câștigat 15% sporul de toxicitate la bibliotecari, îl tăiase Emil Boc. Banii se vor da pe hotărâri judecătorești.

 

Gratuități la consultații medicale

- Cum e realizată această unitate a membrilor din USLIP?
- Sindicatul are o componentă socială foarte importantă. Am încheiat parteneriate importante cu Praktiker (reduceri de 10% la orice bon de cumpărături), Selgros (2% reducere), iar cel mai important este cu Arcadia, la nivelul consultațiilor din policlinică. Este o gratuitate pe consultații în valoare de 150 de lei pentru fiecare membru de sindicat. Negociem în acest an extinderea parteneriatului și la nivelul Spitalului Arcadia, pentru intervenții și tratamente. Se discută de un voucher de până în 1.000 de lei/an.

- Alte ajutoare oferiți membrilor de sindicat?
- USLIP oferă ajutoare sociale de peste 100.000 de lei pe an, în cazuri de deces (500 de lei), boli grave (400 de lei), internări (300 de lei), pentru decesul unui membru de familie (200 de lei) și 150 de lei pentru fiecare naștere. Suntem singura structură sindicală care oferă pensionarilor din învățământ câte un sejur gratuit la vila USLIP de la Sângeorz Băi, constând în 6 nopți de cazare și trei mese pe zi.

 

Hotel prin fonduri europene

- Și hotelul pe care îl planificați la Vatra Dornei mai avansează?
- Am finalizat faza de ridicare a structurii, iar pentru anul acesta prognozăm accesarea unui fond european pentru a-l edifica în totalitate. Am vrut să obținem fonduri europene și în acest an, dar n-a ieșit Ghidul, e unul din marile slabiciuni ale Guvernului Cioloș, întârzierea acestor ghiduri. Hotelul din Vatra Dornei va avea 31 de camere la nivel de 3 stele plus, piscină, sală de conferințe și restaurant.

- Agenția de turism evoluează pozitiv?
- Am făcut eforturi mari în acest an pentru a dezvolta Sindi Tour, pentru că este centru de profit. Am reușit să încheiem contracte directe cu anumite hoteluri, oferind prețuri foarte avantajoase membrilor de sindicat. Încercăm acum să creștem pe zona biletelor de avion, avem un angajat cu certificat IATA, o raritate la Iași, și vrem să acredităm IATA toată agenția.

 

 Mitingul de la Prefectură, din noiembrie, în care Dacian Cioloș a stat față în față cu președintele celui mai mare sindicat la nivel de județ din România

 

 „Trebuie școli noi, moderne, și salarii mai mari”

- Și nu aveți preocupări în direcțiile de dezvoltare ale învățământului românesc?
- Ne propunem în primul trimestru din 2017 să realizăm un material documentat despre cum vedem noi modernizarea învățământului. Sunt două probleme majore pe care le văd: rețeaua școlară din România este depășită fizic, iar salariile sunt în continuare cele mai mici din Europa. Nu vom crește calitatea învățământului dacă nu rezolvăm aceste puncte fundamentale. Din 7.000 de unități școlare la nivel național, doar 384 au fost construite după 1990, și acestea fără facilități și standarde la nivel de Occident. Salariile sunt foarte mici, 1.100 de lei pentru un debutant, iar promisiunea creșterii cu 80% a veniturilor dascălilor din 2018 abia va duce la un net de 2.000 de lei la un debutant și ar reprezenta doar un punct de plecare. Am rămâne practic tot pe penultimul loc în UE ca salarii ale profesorilor, la circa 450 de euro minim. În Polonia-Ungaria salariile în învățământ pleacă de la 600 de euro, în Cehia-Slovacia sunt 700 de euro, iar în Grecia, care e în faliment, minimul este de 800 de euro.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30