fbpx
 
Daisuke, fundaşul venit de la capătul lumii

Daisuke, fundaşul venit de la capătul lumii


Exoticul fotbalist de la CSM a vorbit pentru REPORTER DE IAŞI despre familia sa din Japonia, iubita sa olandeză, mâncărurile preferate şi cum l-a marcat o slujbă de sfinţire din vestiarul echipei. Este fan Barcelona, dar îl are ca preferat pe Marcelo de la Real Madrid. Mai multe detalii au condus cariera fotbalistului din Asia în Dealul Copoului.

 

Primul jucător filipinez din campionatul României, Daisuke Sato, are 22 de ani, şi a venit la CSM Poli Iaşi în vara anului trecut. După o perioadă de acomodare, Daisuke a ajuns titular incontestabil, suporterii ieşeni iubindu-l pentru dăruirea de care dă dovadă pe teren.

Fratele cel mai mic

Daisuke provine dintr-o familie japonezo-filipineză. Tatăl său este japonez, iar mama filipineză. El are dublă cetăţenie deoarece s-a născut, la dorinţa mamei, în Filipine, după care a trăit la Tokyo. „Familia mea locuieşte în Japonia. Am un frate în vârstă de 25 de ani şi o soră de 26 de ani - Yusuke şi Aika -, eu fiind cel mai tânăr copil al familiei. Imediat după ce m-am născut eu, ne-am întors în Japonia, pentru că tatăl meu este japonez“, îşi începe Daisuke istorisirea.

Încă de mic, Daisuke a iubit fotbalul, „microbul“ luându-l de la fratele său.

„M-am apucat de fotbal la vârsta de trei ani, după ce m-am uitat cu fratele meu la un serial japonez de desene animate ce avea ca subiect o echipă de fotbal. Şi fratele meu a jucat fotbal, până la vârsta de 14 ani, la şcoală. Mama  este profesoară de limba engleză, în Japonia, iar tatăl meu a lucrat până ce s-a îmbolnăvit de cancer. Acum, s-a pensionat pe caz de boală, iar eu îl ajut cât pot“, spune Daisuke.

 

Sato (stânga), pe vremea când juca în Asia

 

La Urawa Daimonds şi la naţională

În urma unei selecţii organizate la Tokyo de formaţia Urawa Diamonds, Daisuke a ajuns, la vârsta de 10 ani, la cel mai bun club din Asia. „Am jucat la acest club până la vârsta de 18 ani, apoi am primit o invitaţie pentru a evolua pentru selecţionata statului Filipine. După Urawa, am decis să merg la facultate, dar tatăl meu s-a îmbolnăvit grav şi am vrut să-l fac fericit, să-i arăt că am devenit un jucător profesionist de fotbal. Astfel, am decis să renunţ la facultate şi să mă concentrez doar pe fotbal. Ulterior, am mers în campionatul din Filipine, pentru un an şi jumătate“, adaugă fundaşul formaţiei ieşene.

 

„Am rămas surprins să văd la meciul cu Dinamo că fanii noştri erau la bustul gol şi mă gândeam: «O, Doamne! Îmbrăcaţi-vă, că o să răciţi!»“ Daisuke Sato

 

Nu ştia nimic despre Iaşi

Deşi îşi dorea să ajungă în Olanda, Daisuke a venit, la recomandarea agentului său Italian, la formaţia din Dealul Copoului. „Cred că agentul meu se cunoştea cu Nicolo Napoli, antrenorul de atunci al echipei CSMS, şi aşa am ajuns la Iaşi. Înainte de a veni aici, am căutat Iaşul pe Google şi am văzut o mulţime de locuri frumoase, inclusiv Palatul Culturii, şi am fost foarte impresionat. Mi-am spus atunci: «E un oraş foarte frumos, vreau neapărat să îl văd!» Îmi place mult Barcelona, dar jucătorul meu preferat e Marcelo, de la Real Madrid“, zice, râzând, Daisuke căruia i-ar plăcea să joace în Germania.

 Daisuke şi prietena sa olandeză

 

Şi-a cunoscut prietena dintr-o întâmplare

Daisuke este împreună cu Tara de doi ani. „M-am întâlnit cu ea în Filipine unde ajunsese acolo pentru a ajuta nişte copii. Am ieşit de mai multe ori în oraş, am discutat şi ne-am cunoscut mai bine. Asta a fost în urmă cu doi ani şi am rămas împreună. Mă vizitează cât de des poate, dar trebuie să lucreze cu copiii şi se întoarce la jobul ei“, adaugă Daisuke.

 

Înnebunit după orez

Ca orice asiatic, Daisuke este obişnuit să mănânce orez.

„Am crescut cu mâncarea japoneză şi asta îmi place cel mai mult. Din acest motiv iubesc orezul la micul dejun, la prânz şi la cină! Mâncarea mea preferată este Yakiniku, un grătar în stil japonez. Sincer, mâncarea tradiţională românească nu m-a încântat. Aici prefer să mânânc tot pui, dar îmi place şi supa. În Iaşi, mai merg şi mănânc la Oedosushi. Cei de acolo fac un sushi bun“, spune Daisuke.

 

 

Daisuke copil (primul din stânga, cu mama şi fraţii săi) este catolic

 

Impresionat de sfinţirea vestiarului

Daisuke a rămas uimit că, în momentul în care echipa trecea printr-o perioadă proastă, în vestiar a fost adus un preot. „S-a rugat acolo şi, de atunci, am tot câştigat partide. Mi-am zis: «O, Doamne, chiar a funcţionat!» Eu sunt creştin catolic, dar tot am rămas surprins. Nu mă gândeam vreodată că o rugăciune poate să ajute atât de mult“, spune uimit Daisuke.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30