fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Platforme de topire a zăpezii care vor funcționa și ca parcări, la Iași

Platforme de topire a zăpezii care vor funcționa și ca parcări, la Iași


Municipalitatea ieșeană va construi o platformă de topire a zăpezii, o premieră pentru țara noastră. Primăria are în plan construirea a cinci astfel de platforme în cartierele Dacia, Alexandru cel Bun, Păcurari, Canta și Tudor Vladimirescu.

 

Platformele ar urma să aibă maximum 1.500 mp şi, cu excepţia perioadelor de ninsoare, ar putea funcţiona ca parcări.

 

„Vreau să construim la Iași prima platformă de topire a zăpezii. Ar fi un element de noutate la nivel național. Avem nevoie de o sursă de căldură, pe care o putem lua dintr-o magistrală de termoficare. În apropierea magistralei vom construi o platformă de dezgheț, care va fi într-o cuvă izolată, încălzită. Zăpada și gheața care se vor topi vor fi preluate într-un element de rigolă și descărcate, după filtrare, în rețeaua publică de canalizare. Cuva va avea un filtru pentru grăsimi și pentru nisip, iar la urmă ea va putea fi spălată. E o soluție ecologică. Uleiurile decantate pot fi recuperate, astfel pânza freatică să nu mai fie infestată. Fiecare platformă va avea 1.000 - 1.500 de metri pătrați. Când nu va fi nevoie de ea, va funcționa ca parcare. Prognozăm că vom construi astfel de platforme acolo unde avem magistrale, adică în Dacia, Alexandru cel Bun, Păcurari, Canta și Tudor Vladimirescu. Economiile ar fi de câteva miliarde de lei vechi, numai din transportul zăpezii. Tema de proiect am făcut-o eu, proiectanții o vor transforma în cifre”, a declarat primarul Mihai Chirica.

 

Acesta a făcut și un scurt bilanț al intervențiilor de deszăpezire făcute de municipalitate de la începutul anului.

 

„Am avut o perioadă dificilă, cu o succesiune de coduri galbene și portocalii de ninsori abundente, viscol și ger. Comandamentul de Iarnă al Municipiului a funcționat nonstop. Am dispus tuturor direcțiilor și societăților comerciale din subordine mobilizare maximă și să acționeze cu toate utilajele și resursele umane disponibile. Am ținut legătura în permanență cu toate direcțiile și societățile. În ciuda vremii severe, cred că putem trage concluzia că orașul a fost funcțional și că nu am avut probleme deosebite. Circulația rutieră a fost asigurată, în condițiile dificile date, pe arterele principale, iar treptat am reușit să intervenim și în cartiere. În primele zile ne-am concentrat în special pe asigurarea circulației pe arterele principale, iar în ultimele zile, în special de joia trecută, când ninsorile s-au mai oprit, pe transportul zăpezii în zona C. A. Rosetti și în zona fostului hipodrom din CUG”, a mai spus Chirica.

 

În perioada 7 - 15 ianuarie, s-a adunat, încărcat și transport o cantitate totală de 19.164 de metri cubi de zăpadă, adică aproape 1.000 de autobasculante. În stocuri mai sunt 1.717 tone de sare, 41 de tone de clorură de calciu, 240 de tone de materiale antiderapante și 2.400 de tone de nisip.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31