fbpx
 
Terorizată de soț: „Stau cu ochii-n patru pe stradă”

Terorizată de soț: „Stau cu ochii-n patru pe stradă”


Un ieșean ignoră ordinul de restricție, iar Poliția acționează cu încetinitorul. A bătut-o în plină stradă până a leșinat. Îi trimite amenințări cu moartea și o ține sub teroare psihică. Femeia, refugiată într-un centru al Primăriei, privește cu groază la viitor: pe 25 ianuarie ordinul de restricție a expirat.

 

O femeie din Iași trăiește în teroare și nu mai speră la niciun ajutor din partea autorităților. În urmă cu câțiva ani, soțul a început să o bată. A reușit să divorțeze, a obținut custodie exclusivă pentru băiețel și a scos și un ordin de protecție. Cu toate acestea, fostul soț o terorizează zilnic, chiar dacă încalcă ordinul stabilit de magistrați.
Femeia nu știe ce să mai facă, încrederea în instituțiile statului fiind vizibil slăbită. Acum, singura alinare este că locuiește în Centrul de Violență Domestică a Primăriei. Dar șederea va fi pe o perioadă determinată. Ce se va întâmpla cu femeia când nu va mai beneficia de protecția obiectivului secret? Povestea e un labirint fără ieșire.

Băutura l-a înnebunit

Liliana, victima lui Ricu Postu, a fost căsătorită cu călăul din 2007. N-a mai putut suportat căsnicia în iulie 2016, când a fost bătută în plină stradă. Mai mult, și băiatul de opt ani a fost agresat, de la simplul motiv că nu se descurca la un joc.
„Eu am 44 ani, iar el 47 ani. Este din Vaslui. Eu sunt la a doua căsătorie, ca și el. În 2013 a avut primele episoade violente. Bea mult și făcea scandal. De ce nu sunt farfurii, de ce fac serviciu, de ce mă duc la părinți. Implicarea lui era zero în familie. Aducea bani la salariu și atât. Bani aduceam și eu, pentru că lucrez la Maternitate, dar mă ocupam și de copil. El lucra ca lăcătuș mecanic la Infecțioase”, își spune oful femeia.

 

Bătută în plină stradă

Drama sa s-a întins pe mai mulți ani, un coșmar trăit zi de zi care a dus-o pe femeie în pragul sinuciderii. Liliana povestește: „Din cauza scandalurilor am plecat de acasă și m-am internat timp de trei luni la Hecuba, împreună cu copilul. Înainte de asta, am luat și niște pastile pentru că voiam să mor. Apoi, m-am întors, pentru că am crezut că se va schimba. În iulie, anul trecut, l-a luat pe băiatul meu de cap și l-a lovit din cauza unui joc. Eu când am aflat de incident, eram la muncă. Am propus să ieșim la plimbare cu copilul, pentru a-l liniști. Simțind că îl lasă nesupravegheat cu bicicleta, am ieșit după ei. Ricu nu avea grijă de el. L-am văzut că s-a dus la băut. Le-am spus prietenilor lui să nu-i mai dea de băut. Atunci, vizibil iritat a sărit la bătaie. Mi-a dat cu pumnii până am căzut. Au sunat la 112 și au venit jandarmii. Am intrat în casă și nu i-am dat drumul”, a spus Liliana.

 

Liliana se ascunde de soț, împreună cu copilul. Acesta o terorizează și-acum

 

Polițiștii au dat femeia și copilul afară din casă

Femeia mai povestește că polițiștii secției IV au venit la domicilul celor doi ca să facă dreptate. Însă, femeia s-a văzut nevoită să părăsească domiciliul. „Au venit polițiștii și nu au făcut nimic, nu l-au luat pe el. El a spus că e casa lui, iar polițiștii mi-au spus că e mai bine să plec. La 11 seara stăteam cu băiatul în față la Maternitate. Mi-am dat seama că am și degetul rupt. Am fost nevoită să mă duc la părinții mei. Mi s-a recomandat un psiholog și un ordin de protecție. Pe data de 25 ianuarie, acest ordin expiră și trebuie să fac prelungire. Nu știu ce o să fac după aceea”, a mai spus victima.

 

A făcut arest, dar degeaba

În momentul în care a beneficiat de ordinul de protecție, Liliana a trăit cu adevărat teroararea. Fostul soț îi trimitea zilnic mesaje de amenințare pe telefon. Mai mult, copilul era urmărit la școală. Și acum, femeia umblă cu ochii-n patru pe stradă de frică să nu se întâlnească cu cel care odinioară i-a fost un soț iubitor. Aceasta, pentru că a fost amenințată explicit cu moartea. „Să-ți cumpere mami un loc la cimitir”, este unul dintre mesajele trimise pe telefonul mobil.
„Am făcut plângere la Parchet și la Poliție. Nu se făcea nimic. Până la urmă cei de la IPJ au insistat și s-au luat măsuri. A făcut arest 24 de ore, iar acum este sub control judiciar. Dar, degeaba. Mă terorizează în continuare cu mesaje și cu amenințări. Spunea că-i taie gâtul lui tata”, continuă Liliana. Ultima plângere înregistrată de Liliana a fost pe 12 decembrie 2012.

 

Teroarea din familie, umbra amenințătoare a unui soț care îi urmărește fiecare mișcare

 

Fostul soț: „Ea m-a atacat ”

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Ricu Postu a reacționat la acuzațiile formulate de fosta soție. Acesta susține că este hărțuit și că vrea doar să fie lăsat în pace. „Nu am nicio treabă. Niciodată nu am bătut-o. Ea m-a atacat, cum să stau ca prostul... Verificați-o pe ea. Ea a avut un bărbat care a făcut pușcărie pentru că a furat o armă. Acum stau la 130 de kilometri de Iași, nu am nicio treabă. Am fost reținut 24 de ore numai din cauza ei. Și locul de muncă l-am pierdut, tot din cauza ei. Nu i-am mai dat mesaje de pe 12 decembrie. I-am spus să trimită copilul la mine ca să-l duc la săniuș”, a declarat Ricu Postu.

 

Specialiștii: „Trebuie ignorat”

Specialiștii în psihoterapie susțin că singura soluție recomandată în astfel de situații constă în ignorarea agresorului. „Nu mă pot pronunța în ceea ce privește măsurile instituționale. În principiu, singurul lucru pe care poți să-l faci este să nu dai niciun răspuns. Dacă sună sau trimite mesaje nu răspunzi. Îl lași, ca și cum ar suna în centrală. Dacă răspunzi, reprezintă un stimulent pentru agresor. În caz contrar, cu ajutorul lui Dumnezeu, atacurile se sting. În cazul în care se ajunge la urmăriri și la violență, trebuie apelat la organele abilitate”, a precizat pshitoterapeutul  Tudor Rotaru.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: