fbpx
 
Iaşi, jungla lui Asimionesei: clădire ilegală în mijlocul Tudorului

Iaşi, jungla lui Asimionesei: clădire ilegală în mijlocul Tudorului


Ieşeni, ocupaţi fiecare metru de teren public, apoi cereţi intrarea în legalitate. Faceți câte o mie de euro lunar, precum Ghiocel Asimionesei, și funcționați fără nicio autorizație. Apoi spuneți: „Asta-i pohta ce-am pohtit!”. Prin interpuși, cel care controlează cotidianul „Bună Ziua Iași” a ridicat o construcție în fața căminului T17 fără nicio autorizație. Pur și simplu a ocupat samavolnic un spațiu cu vad mare și l-a închiriat cu 1.000 de euro/lună. Primăria îl putea demola imediat, neavând autorizație de construcție, dar Poliția Locală i-a dat o păsuire de câțiva ani, trimițând dosarul în instanță. De mâine, toți ieșenii și-ar putea pune tonete pe spațiul public, în toate locurile cu vad din Iași, și să spună: „Facem ca Asimionesei”. Culmea, Ghiocel Asimionesei este cel care dă cu barda în Serviciul de Urbanism al Primăriei de câte ori i se pare că nu se respectă legea. El e primul ca o încalcă.

 

O firmă din siajul familiei Asimionesei deţine controlul unui fast-food de la parterul căminului T17 din Tudor Vladimirescu, spaţiul fiind închiriat unei alte firme contra sumei de 1.000 de euro lunar. Construcţia provizorie de circa 20 mp adăposteşte şaormăria Tudor Kebab, care funcţionează fără autorizaţie de construcţie. 

Fărădelegea se produce în ochii tuturor ştabilor din politică şi administraţie, autorii fiind reprezentanţii unui ziar local extrem de ofensiv în probleme de urbanism, cerând urgentarea eliberării autorizațiilor sau, în alte situații, semnalând construcțiile ilegale din oraș.   

 

Spațiul este ocupat samavolnic, fără niciun act, ca și cum mâine orice ieșean și-ar putea monta o construcție provizorie în rondul de la Fundație sau în rondul din Podu Roș.

 

A construit pe cont propriu

În august 2016, familia Asimionesei, prin interpuşi, reuşeşte să pună mâna pe un spaţiu situat la parterul căminului T17, pe care încep construirea unui spațiu comercial, realizat din alipirea mai multor tonete din termopan. Totul s-a făcut fără respectarea reglementărilor în domeniu, construcția crescând în dimensiuni peste noapte, ca Făt Frumos.

Spațiul a fost imediat închiriat unei firme de alimentație publică. Abia pe 26 octombrie 2016, polițiștii locali din cadrul Serviciului Disciplina în Construcții au descoperit spațiul ridicat fără nicio formă legală. Au aplicat o sancțiune contravențională de 1.000 de lei și l-au somat pe administrator ca, până pe 26 ianuarie, să intre în legalitate.

 

Șaormăria amenajată de firma de casă a lui Ghiocel Asimionesei. Vad maxim, construcție ridicată peste noapte, venit lunar securizat din închiriere: 1.0000 de euro lunar

 

Interpușii lui Asimionesei

Cererea de intrare în legalitate a fost înregistrată la Primărie pe 3 ianuarie 2017, neprimind însă un răspuns favorabil. Cererea este înregistrată pe firma Enviro Consulting Group București și îi are ca acționari pe Florin Modoranu și Maximilian Crețu. Modoranu este vechi angajat al ziarului patronat de familia Asimionesei, fiind responsabil cu tipografia unde „Bună Ziua Iași” este tipărit în regie proprie. Crețu este un vechi prieten al lui Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel Asimionesei, fiind asociat și la firma Eurovinci, care a încheiat numeroase contracte de consultanță cu mai multe primării de comune din județ.

Enviro Consulting Group are sediul declarat în București, pe str. Luica, nr. 17, aceeași adresă având-o și firma Global Impex Distribution SRL, una dintre societățile asumate de familia Asimionesei, prin care administrează ziarul BZI. Inițial, Enviro a avut sediul în Iași, într-un apartament din Păcurari, pe str. Neculau, nr. 16, unde locuia Claudiu Asimionesei. La un moment dat, numărul de telefon al Enviro Consulting de pe site-ul Ministerului de Finanțe era menționat la BRAT drept contact pentru „Bună Ziua Iași”.

 

Datornici cu state vechi

În același timp, Florin Modoranu a fost acționar la o altă firmă din siajul lui Asimionesei, Grafic Beta Invest, firmă prin care s-a închiriat o hală din cadrul Universității Tehnice (UTI) și unde a funcționat tipografia BZI. N-au plătit chiria și au fost dați în judecată, dar Grafic Beta Invest a declarat falimentul. UTI și-a recuperat foarte greu banii, prin executor, dar un nou contract de închiriere a fost semnat cu noua firmă a lui Asimionesei.

Enviro Consulting și Grafic Beta se sprijină reciproc, folosind intereselor familiei Asimionesei. Enviro a venit mână moartă la o licitație de la Spitalul Sf. Maria, pentru concesionarea unui teren de 100 mp, celălalt participant fiind Grafic Beta Trust, urmașa lui Grafic Beta Invest. Modoranu a fost sau este acționar la ambele firme.

Toate aceste precizări au fost făcute pentru a arăta că în spatele spațiului construit ilegal în Tudor se află familia Asimionesei. Mai mult, contractul de închiriere a șaormăriei către terți este semnat de Cătălin Curariu, directorul de marketing de la „Bună Ziua Iași”. Tot Curariu, angajatul lui Asimionesei, a fost cel care a făcut întâmpinarea către Primăria Iași pentru intrarea în legalitate a construcției, pe 3 ianuarie anul acesta.

Clanul Asimionesei hărțuiește și intimidează politicieni și directori de instituții care nu-i servesc interesele, în timp ce altora le asigură protecția, ca un lider informal

 

Relații la vârf în Primărie

În ciuda întâmpinării, pe 26 februarie 2017, Poliția Locală a înaintat dosarul, în vederea demolării, la Judecătoria Iași, făcând și o plângere penală la Parchet, conform legii. „Deoarece administratorul societăţii care deţine acel chioşc nu s-a conformat, am înaintat documentaţia la Judecătoria Iaşi, unde este în lucru dosarul 3660/245/2017”, a precizat Georgel Grumeza, directorul Poliţiei Locale Iaşi.

Deși montarea șaormăriei s-a făcut haiducește, situația acesteia era cunoscută în cercul de „inițiați” din Primăria Iași, unde familia Asimionesei are relații privilegiate, de exemplu cu viceprimarul Gabriel Harabagiu, care are în subordine chiar Serviciul de Urbanism. Harabagiu și Claudiu Asimionesei sunt prieteni, ieșind de multe ori împreună la un „ceai”.

 

Încercare de mușamalizare

Cu toate acestea, Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a încercat să se spele pe mâini: „De la noi se dă un aviz că ocupă spațiul public, dar toate chioșcurile din Tudor sunt pe terenul campusului. De la Universitatea Tehnică pleacă toată chestia”.

În replică, reprezentanții universității sunt categorici: „Hotărârea de intabulare și planul de amplasament merge la jumătate de metru de zidul căminului, deci terenul este al Primăriei. Toţi agenţii de la parterul lui T17 nu îşi desfăşoară activitatea în spaţiile Universităţii Tehnice, ci în spaţii private sau ale Primăriei. Noi le furnizăm doar utilităţile”, a declarat un reprezentat al Serviciului Administrativ- Patrimoniu din cadrul UTI Iaşi.

 

Îl puteau demola în 24 de ore

Adevărata știre este însă că șaormăria închiriată de interpușii lui Asimionesei cu 1.000 de euro lunar, chirie percepută chiar și la ora aceasta, putea fi demolată de Primărie în 24 de ore, fără a fi necesară trimiterea dosarului în instanță. Certificatul de urbanism solicitat de Enviro Consulting a fost respins de Serviciul de Urbanism, pentru că legea este foarte clară: prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea 530/2001, autoritatea publică dispune demolarea fără a lăsa posibilitatea investitorului care a construit ilegal să obțină un nou plan de urbanism zonal (PUZ) sau alte documente de intrare în legalitate. Legea spune: întâi se demolează, apoi refaci tot traseul de reautorizare, demers care poate fi admis sau respins.

Asimionesei, care bate cu pumnul în masă de câte ori i se pare că Serviciul de Urbanism al Primăriei nu răspunde așteptărilor cetățenilor, a comis o ilegalitate și a primit o dispensă de câțiva ani, pe timpul derulării procesului. Un exemplu pe care l-ar putea urma toți ieșenii, plasându-și tonete în cele mai bune locuri cu vad din Iași, pe spațiul public, și bucurându-se apoi de păsuirea Primăriei.

 

După condamnarea cu suspendare pentru șantaj prin presă, Ghiocel Asimionesei a predat oficial frâiele ziarului către fiul său, Claudiu

 

Omul lui Asimionesei are amnezie

Directorul de marketing de la „Bună Ziua Iași”, Cătălin Curariu are un PFA înregistrat la Registrul Comerțului. Deși s-a ocupat personal de închirierea spațiului din campusul Tudor Vladimirescu și a cerut apoi intrarea în legalitate de la Primărie, declară că nu-și amintește nimic: „Nu am nicio treabă cu firma Enviro Consulting Group. Poate mai demult, dacă a fost ceva. Mai mult, nu cunosc acel chioşc de care faceţi vorbire”. Curariu apare și ca angajat la Global Impex Distribution SRL, cu sediul în București, firmă adminsitrată de Violeta Asimionesei, soția lui Ghiocel Asimionesei.

 

Secretara CL Iași: „Nu se aprobă intrarea în legalitate”

„În niciun caz nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism (PUZ, PUD) care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizații de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire”, a declarat Denisa Ionașcu, secretara CL Iași. Potrivit acesteia, singura soluție este demolarea construcțieii în baza unei dispoziții administrative sau a unei hotărâri judecătorești.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: