fbpx
 
Lovitură: comuna Miroslava are primul parc industrial

Lovitură: comuna Miroslava are primul parc industrial


Miroslava, tăvălugul economic care se prăvale peste anemicul oraș Iași, bântuit de ego-ul imens al unor lideri politici delăsători și nepricepuți. Sunt deja 16 clienți contractați. Se negociază cu unul din liderii mondiali în electrocasnice pentru o investiție de 100 milioane de euro. Sătul de orgolii și negocieri sterile, primarul Miroslavei, Dan Niță, a trecut rapid la fapte: 46,4 ha delimitate, în spate la Delphi, investiție proprie de un milion de euro, 2017 va aduce deja profit, compania care administrează parcul industrial știe exact ce are de făcut. Totul, realizat cu mijloace și cu oamenii proprii de o comună! Electra, Fiterman, Fildas și alții își mută afacerile la Miroslava, 13 ha fiind deja închiriate.

 

Ce nu face Iașul, și nici măcar județul, face Miroslava. Parcul Industrial Miroslava este deja demarat, sunt 16 firme care au contractat deja terenuri, amplasamentul este în spatele fabricii Delphi și se întinde pe aproape 47 de hectare.

Toată vorbăria de 10 ani s-a terminat în coadă de pește. Primarul din Miroslava, Dan Niță, l-a numit director al parcului pe consultantul de marketing Dorel Codină și s-a apucat de treabă. În 2018, primul parc industrial din coasta Iașului, realizat de o comună, își deschide porțile.

 

Îl susțin din surse proprii

Parlamentari, primari, șefi de județ și chiar membri ai Guvernului pasează proiectul de un deceniu, devenind oficial un obiectiv strategic în 2012. S-a încercat folosirea platformei industriale Fortus, blocată însă între AVAS, lichidator și autoritățile locale, apoi s-a vorbit de un parc la Miroslava, unde au apărut ingerințe politice, CJ s-a axat din 2016 pe un amplasament la Lețcani, care însă mai așteaptă alte aprobări.

Între timp, primarul din Miroslava s-a hotărât să-l facă pe cont propriu. „În vestul și centrul țării aceste parcuri funcționează cu succes, atrăgând investiții de sute de milioane de euro și generând mii de locuri de muncă. La Iași nu s-a putut, am avut numai declarații de intenție, toate negocierile au fost un eșec. Comuna Miroslava susține un parc industrial din resurse proprii și îl oferim investitorilor”, explică Dan Niță.

 

Primul parc cu patalama din județ

Amplasamentul este în aceeași zonă oferită pentru potențialul Spital Regional, în spatele Delphi, de-a lungul șoselei de centură. Sunt 46,4 ha delimitate în acest moment, urmând ca alte suprafețe din vecinătate, aparținând unor proprietari particulari, să fie alipite într-o a doua etapă.

Consiliul Local al comunei a înființat SC Miroslava Industrial Parc SRL, a întocmit dosarul de candidatură, studiul de fezabilitate și, în 2015, a obținut titlul de la Ministerul Dezvoltării. E primul parc cu patalama din județul Iași.

Investiția nici măcar nu este colosală, între 1 și 2 milioane de euro – în funcție de necesarul de construcții, și este suportată integral din veniturile comunei Miroslava. În 2015, aceasta a fost declarată, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, comuna cu cele mai mari venituri din România.

Primarul spune în ce constau investițiile: „Drumuri interioare, împrejmuire, devierea unor rețele de medie tensiune, rețele de apă, canalizare, gaz și curent electric. Banii vor fi alocați pe măsura dezvoltării parcului și apariției investitorilor”. 

 

Planul în 3D al Parcului Industrial Miroslava. 13 ha au fost deja adjudecate de investitori

 

Închiriatul, foarte ieftin: 0,9 euro/mp

Regulamentul de funcționare al Parcului Industrial Miroslava îl copiază pe cel al Tetarom din Cluj. Directorul  Dorel Codină explică: „Accesul se face prin licitație publică, cu strigare. Prețul pornește de la 0,9 euro/mp/an, la care se adaugă o taxă de administrare de 0,5 euro/mp/an. În taxă sunt incluse serviciile: iluminatul public, paza, parcări, deszăpeziri. Prețul este negociabil pentru investițiile mai mari de 5 milioane de euro”. Investitorii trebuie să-și dovedească eligibilitatea prin scrisori de garanție sau cu fondurile din conturile proprii.

Parcul are în vedere două tipuri de clienți: cei care dezvoltă capacitățile de producție de la zero (greenfield) și cei care închiriază o hală deja construită de administratorul parcului sau de un dezvoltator independent. „Deocamdată am atras investitori de tip greenfield. În viitor, vrem să construit hale industriale și spații de birouri pe care să le închiriem. Noi oferim acum conectarea la toate utilitățile, acestea fiind aduse la limita parcelei”, punctează directorul Codină.

 

De ce e bun un Parc Industrial pentru investitori

Rezidenții vor beneficia de gratuitate la plata impozitelor pe clădirile și terenurile situate în incintă și, de asemenea, vor fi scutiți de plata taxelor locale pentru avize și autorizații. Dar principalul avantaj este oferirea unui teren foarte ieftin, cu amplasament ideal la drumul european și la calea ferată.

Calculul e simplu: un investitor poate cumpăra hectarul la marginea Iașului cu 200.000 de euro. Pentru 2 ha, prețul este de 400.000 de euro, la care se adaugă anual impozitul pe clădiri, 1,5% din valoarea investiției contabile. La 3 milioane de euro investiți, impozitul anual este de 45.000 de euro. Prin închirierea terenului în parcul industrial, plus taxa de administrare, costul anual se reduce la 28.000 de euro și fără necesitatea unei investiții inițiale mari în cumpărarea terenului.

Un patron cheltuie pe închiriere 280.000 de euro în 10 ani și vede, după acest termen, dacă afacerea va mai fi viabilă sau nu. E principiul care stă la baza tuturor parcurilor industriale.

 

Dan Niță conduce cea mai bogată comună din România, conform Ministerului Finanțelor. Parcul Industrial e o lecție dată politicienilor din Iași

 

Urmează o cale ferată

„Amplasamentul va avea legătură rapidă cu Aeroportul, prin conexiunea Lețcani-Popricani-Moara de Vânt, se află la 300 m de DE 58 și, în plus, oferim forță de muncă asigurată de cei 60.000 de studenți pe care îi are Iașul”, mai afirmă Dorel Codină.

În anii următori, administratorii parcului intenționează construirea unei căi ferate auxiliare, conectată la linia dintre Iași și Târgu Frumos: „Am identificat o soluție împreună cu cei de la CFR, o vom implementa în funcție de solicitările rezidenților din parcul industrial. Investiția este de 3-4 milioane de euro, am putea-o realiza printr-un proiect european sau în parteneriat cu rezidenții care vor acces la calea ferată”, mai spune Dorel Codină.  

 

Cine sunt primii investitori

În toamna anului 2016 au fost organizate două licitații pentru atribuirea de parcele, iar o a treia licitație va avea la sfârșitul acestei luni. Până în prezent au fost adjudecate 13 ha de către 16 investitori, circa o treime din parc. Investițiile anunțate depășesc 12 milioane de euro și vor genera o mie de locuri de muncă în următorii doi ani.

Primul client este unul local, SC Electra SRL, care va construi trei fabrici de componente electronice cu aproximativ 2 milioane de euro. Au mai venit Inovalabel, firmă cu capital elvețian, peste 2,5 milioane de euro investiție, SC Fildas Trading (unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din România), Look Ahead (din grupul de firme Fiterman) și Deme Macarale Oradea (cel mai mare operator de macarale din România). Toate investițiile încep în acest an și se finalizează în 2018.

 

Berdan: „E foarte rentabil”

„Domnul Berdan își mută toată activitatea la Miroslava. Suntem în negocieri și cu clienți de anvergură internațională, printre care un mare producător german de electrocasnice, care vrea să deschidă o fabrică în Parcul Industrial”, explică Dorel Codină.

Patronul Electra explică decizia luată: „Unde stăm acum, pe Chimiei, nu mai aveam loc să ne dezvoltăm. Am căutat teren în Iași dar este foarte scump. Parcul Industrial este cea mai bună soluție, terenul e ieftin, 0,9 euro/mp, și avem toate utilitățile. Ocupăm 22.000 mp, din care 10.000 mp vor fi construiți și ne vom dubla activitatea. E un loc ideal”.

Parcul Industrial Miroslava e o lovitură de imagine pentru comuna din coasta Iașului și o palmă dată liderilor politici locali. Costuri mici, viteză de reacție, negocieri la nivel internațional. O comună.

 

Dorel Codină a lucrat mulți ani în presă. A fost consultant politic. Acum, singur, plătit de o comună, rezolvă mai multe probleme decât o armată de funcționari din Primărie și Casa Pătrată

 

Un concern german bate la porţile parcului de la Miroslava

Sunt negocieri serioase, intermediate de Camera de comerț Româno-Germană, cu un mare investitor din Germania, unul din liderii mondiali de electrocasnice. Se discută construirea a două fabrici în Parcul Industrial Miroslava, investiția inițială fiind estimată la 100 milioane de euro. Pentru atingerea obiectivului, există o conlucrare cu Primăria Iași: „Avem dezavantajul poziției geografice față de județele din Vest, însă sperăm să câștigăm lupta pentru aducerea la Iași a unuia dintre cele mai mari branduri din lume. Primarul Mihai Chirica ne-a asigurat că va prelungi o linie de transport în comun până în Parcul Industrial, atunci când va deveni operațional”, declară directorul Codină.

 

Vor să se extindă: fac și-al doilea parc

Conform estimărilor administratorilor, Parcul din Miroslava își va atinge gradul maxim de ocupare la sfârșitul anului viitor. „Căutăm deja suprafețe suplimentare pentru un al doilea parc industrial”, spune Dorel Codină. Previziunile acestuia sunt că 2017 se va termina cu un profit consistent, care va fi direcționat spre co-finanțarea unor proiecte europene de dezvoltare unor unități de producție proprie, acestea urmând a fi scoase la închiriat.

„Odată asigurată finanțarea activității, ne vom concentra pe investitorii strategici, internaționali. Evident, scopul actual este de a ajuta firmele locale, mici și mijlocii, pentru a se dezvolta strategic în cadrul Parcului Industrial”, a conchis Dorel Codină.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: