fbpx
Portokal
Cine este Tudorel Toader – ministru al Justiției, rector al Universității „Al. I. Cuza”, fost judecător CCR, personaj în dosarul „Erata CCR"

Cine este Tudorel Toader – ministru al Justiției, rector al Universității „Al. I. Cuza”, fost judecător CCR, personaj în dosarul „Erata CCR"


Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, este rectorul suspendat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi, post în care a fost ales în februarie 2016, şi fost membru al Curţii Constituţionale, între 2006-2016. Fost decan al Facultăţii de Drept, el a fost unul din personajele dosarului „Erata CCR" în care Parchetul General a investigat modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu.

 

Tudorel Toader (56 de ani) a fost ales rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi în februarie 2016. În perioada 2006- iunie 2016, Tudorel Toader a fost membru al Curţii Constituţionale (numit de Camera Deputaţilor), astfel încât şi-a început mandatul de rector printr-o solicitare de suspendare până la încheierea mandatului la CCR.  În scandalul OUG 13, Toader s-a pronunţat în favoarea abrogării Ordonanţei de modificare a codurilor penale, dar împotriva dreptului preşedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei.

 

Decan al Facultății de Drept

Tudorel Toader a fost decan al Facultăţii de Drept.

Acesta a făcut parte din comisia de Ştiinţe Juridice din vechiul CNATDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitar), fiind numit printr-un ordin din 2011 semnat de Daniel Funeriu.

 

Tudorel Toader a fost unul dintre personajele dosarului „Erata CCR" în care Parchetul General a investigat modul în care judecătorii Curţii Constituţionale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Tudorel Toader a fost unul dintre cei trei judecători care au declarat că nu au fost consultaţi cu privire la întocmirea acelei erate, susţinând că, în aceste condiţii, referendumul trebuia validat.

 

Originar din Vrancea, Tudorel Toader şi-a început activitatea în domeniu ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu. Ulterior, s-a mutat la Iaşi unde a intrat în avocatură (1991-2006, suspendat pe durata mandatului la CCR) şi mai apoi în magistratură şi în învăţământul superior, la catedra de drept a Universităţii "Al. I. Cuza".

 

Este doctor în ştiinţe juridice şi conducător de doctorate, fiind director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Drept, în perioada 2005-2016.

 

Printre doctoranziii pe care au fost îndrumaţi de Tudorel Toader a fost deputatul PNL Alina Goghiu, care a susţinut, în ianuarie 2012, teza de doctorat „Infracţiuni contra drepturilor electorale", scrie EVZ.

 

Principalul domeniu de activitate este Justiţia Constituţională - specializarea drept.

 

Potrivit informaţiilor din CV-ul său, este membru în Comisia de la Veneţia.

 

Este vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Juridice din România.

 

Poziţia faţă de OUG 13/2017

Tudorel Toader s-a pronunţat recent asupra disputei juridie legate de posibilitatea abrogării de către Guvern a OUG 13/2017, scrie News.ro. Pe 5 februarie el a postat pe Facebook mai multe texte de lege ca argument în favoarea abrogării OUG privind codurile penale, existând şi un precedent care a vizat tot legislaţia penală, în 2009. El a postat inclusiv prevederea conform căreia „actele normative pot fi abrogate de către autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare".

 

„Potrivit art. I pct.(4) alin.(11) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 61 din 3 iunie 2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 9 iunie 2009, <<În situaţii temeinic justificate, prin excepţie de la prevederile alin. (1), actele normative de importantă şi complexitate deosebită pot fi modificate, completate sau, după caz, abrogate de autoritatea emitentă şi în perioada cuprinsă între data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi data prevăzută pentru intrarea lor în vigoare, cu condiţia ca intervenţiile propuse să intre în vigoare la aceeaşi dată cu actul normativ supus evenimentului legislativ>>", consemnează fostul judecător.

 

El invocă situaţia în care "Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificările ulterioare, precum şi Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificările ulterioare, au fost abrogate, înainte de intrarea în vigoare, prin art. 446 din Legea nr. 286/2009, privind noul Cod penal, publicată în Monitorul Oficial al României, nr. 510 din 24 iulie 2009".

 

De asemenea, într-o declaraţie acordată pentru News.ro în 24 ianuarie, Toader a pus sub semnul întrebării dreptul preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei, fostul judecător al CCR afirmând că şeful statului nu poate recurge la plebiscit pe o temă pentru care cetăţenii nu au drept la iniţiativă legislativă.

 

„Constituţia poate fi modificată numai prin referendum. În acelaşi timp, potrivit art. 152 din Constituţie, nu pot forma obiect al revizuirii independenţa justiţiei, ori dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora, iar, pe cale de consecinţă, aceste probleme nu pot forma obiect al referendumului", susţinea Toader.

 

Declaraţie de avere

Potrivit ultimei declaraţii de avere, completată la 15 iuie 2016 şi valabilă pentru 2015, Tudorel Toader deţine în localitatea natală trei terenuri agricole moştenite care totalizează aproape 4 hectare, la care se adăugă o casă de locuit moştenită şi una cumpărată. Toader a mai cumpărat trei terenuri în alte localităţi din judeţul Vrancea: un hectar de pădure la Fitioneşti, un teren extravilan de 8.500 de mp2 la Străoane şi un teren agricol de 1,78 hectare la Focşani, localitate în care are şi un apartament de 64 mp2.

 

În Iaşi, Tudorel Toader deţine o casă de 136 mp2 cu terenul aferent de 1.074 mp2 şi două apartamente de 75, respectiv 35 mp2. Se pare că o parte dintre aceste locuinţe sunt închiriate întrucât la secţiunea „venituri", fostul judecător al CCR a trecut 15.300 de lei din „cedarea folosinţei unor bunuri".

 

Toader are şi două credite la BRD în valoare de 70.700 de euro şi 50.000 de lei, contractate în 2008 şi scadente în 2023. În 2015, salariile obţinute de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au însumat 266.500 de lei, iar cele de la Curtea Constituţională 207.600 lei. Venituri mai mici, totalizând aproape 15.000 de lei, au fost obţinute din activitatea didactică ocazională la alte instituţii de învăţământ superior. În plus, 12.200 de lei au fost obţinuţi din drepturi de proprietate intelectuală.

 

(Sursa: Hotnews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top