fbpx
 
EXCLUSIV. Canschi, martorul principal în Dosarul lui Eva

EXCLUSIV. Canschi, martorul principal în Dosarul lui Eva


Transformat în samsar de artă, fostul procuror DNA vindea tablouri, cu comision, oamenilor de afaceri din Iași. Eva nu te mai ancheta, ci te lăsa „tablou”! Giani Canschi a recunoscut că i-a dat 23.000 de euro magistratului. Apoi i-a cerut banii înapoi pentru că nu-i plăceau tablourile. Eva îl contrazice, spune că i-a făcut achiziții de peste 50.000 de euro. Alt om de afaceri a semnat contract de achiziții pe 40.000 de euro și a plătit 52.000 de euro: „Diferența era comisionul”. Fostul primar Constantin Simirad, martor la proces, spune că Eva nu se pricepea la artă. Procurorul suspendat a vândut circa 200 de tablouri, combinându-se cu doctorul Tesloianu, un colecționar căruia îi clasase un dosar de corupție.

 

Declarații incendiare în dosarul procurorului suspendat Emilian Eva, de la Parchetul Tribunalului Iași, acuzat că ar fi vândut sute de tablouri. Oameni de afaceri, samsari, experți sau istorici de artă, medici, colegi de serviciu, dar și fostul primar al Iașului au fost audiați ca martori. Unii dintre aceștia le-au povestit judecătorilor despre „pasiunea pentru artă” a procurorului Eva, alții despre tranzacțiile pe care le făcea acesta cu operele de artă și profitul realizat. Instanța supremă este așteptată să dea o primă sentință în acest caz.

 

Canschi: „I-am cerut banii înapoi”

Oamenii de afaceri Giani Canschi și Gabriel Mardarasevici au ajuns să fie audiați ca martori în dosarul de corupție al procurorului Emilian Eva după ce acesta le-ar fi intermediat tranzacționarea unor tablouri. Primul dintre ei susține că i-ar fi dat magistratului aproximativ 23.000 de euro pentru a-i cumpăra picturi.
„Am privit această acțiune ca un plasament financiar. Emilian Eva mi-a spus că, dacă tablourile nu îmi plac și am nevoie de bani, acestea se pot vinde ușor.(...) După câteva luni i-am spus lui Emilian Eva că vreau banii înapoi, solicitându-i să vândă tablourile pentru a-mi recupera suma pe care i-am dat-o. Am avut o discuție cu Emilian Eva și pentru că i-am dat o sumă de bani pe care urma să o primesc înapoi am zis că a fost un împrumut”, a spus Canschi, prieten cu procurororul Emilian Eva, cu care a fost și coleg de liceu.
Acesta susține însă că nu ar fi avut o „relație de familie” cu magistratul, dar mergeau împreună la pescuit, „ocazie cu care îmi vorbea despre artă, despre tablouri”. La începutul lui 2015, procurorul suspendat i-ar fi făcut și cadou un tablou lui Giani Canschi, semnat Jean Cheller, pictură ridicată de anchetatori cu ocazia percheziției la locuința omului de afaceri.

 

Achizițiile lui Eva pentru Canschi

De altfel, Canschi, însoțit de Eva, ar fi participat și la o licitație la o galerie de artă din București, în urma căruia și-a cumpărat două tablouri, dintre care unul semnat Ștefan Luchian.
Totodată, omul de afaceri susține că procurorul îl ținea la curent cu tablourile pe care le ahiziționase de suma pe care i-a dat-o și că ar fi discutat despre faptul că sunt duse la galeria AraArt din București, pentru a fi verificate, expertizate și igenizate. Mai mult, ar și fi mers la magistrat acasă, unde acesta i-ar fi arătat 10-20 de tablori pe care i le cumpărase. „Emilian Eva mi-a arătat un tablou cu un crap și i-am spus că deși sunt pasionat de pescuit, un astfel de tablou nu îmi spune nimic și nu țin minte să-l fi oprit. Valora 50-100 de euro”, a mai susținut Canschi, în fața instanței.

Emilian Eva (stânga) l-a convins pe omul de afaceri Giani Canschi să-și plaseze banii în tablouri. Numai că le cumpăra de pe „piața neagră”

 

Eva spune că a primit 52.000 de euro

„Mergând la Casa de licitații AraArt mi-am dat seama că este o piață reglementată, iar piața de pe care cumpăra Emilian Eva era una nereglementată, adică nesigură. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care i-am cerut ferm să vândă tablourile pentru pentru a-mi recupera investiția de 100.000 de lei. Pentru activitatea pe care Emilian Eva a desfășurat-o în interesul meu, acesta nu a solicitat vreun comision în bani sau în alt fel”, a  precizat omul de afaceri, căruia procurorul i-ar fi spus la un moment dat că intenționa să se pensioneze și să se ocupe de artă.
Pe de altă parte însă, Eva susține că a primit în trei tranșe de la omul de afaceri 52.000 de euro, toți dându-i unui samsar de tablouri din Transilvania, de la care ar fi primi picturi în valoare de 38.000 de euro. „Astfel că, la acest moment, Tegzes Gabor mai are să îmi dea lucrări în echivalentul sumei de aproximativ 14.000 de euro, lucrări ce îi revin lui Giani Canschi”, a declarat Eva, în instanță, subliniind că omul de afaceri nu i-a împrumutat bani, ci aceștia au fost dați pentru achiziționarea de tablouri.

 

„Eu am văzut în Emilian Eva un colecționar, iar nu un negustor de tablouri. Cine este colecționar știe că acesta este un microb.” Tegzes Gabor, samsar de tablouri

 

Comisionul procurorului: 12.000 de euro

Gabriel Mardarasevici este un alt om de afaceri pe care Emilian Eva l-a ajutat în achizițiile de artă. În perioada decembrie 2014 - martie 2015, medicul Dan Nicolae Tesloianu, denunțător în dosar, i-a dat procurorului 57 de picturi provenite dintr-o colecție privată, intermediar fiind un anume Sorin Vijulan. Procurorul ar fi primit un comision pentru această tranzacție, spun procurorii, aspecte pe care însă le neagă.
„Am negociat cu Vijulan prețul acestor lucrări la suma de 40.000 de euro și le-am vândut lui Mardarasevici la prețul de 58.0000 de euro, preț pe care, la rândul său, Eva îl negociase cu Mardarasevici”, a declarat Tesloianu, în instanță, susținând că de pe urma acestei tranzacții au plătit 2.000 de euro transportul operelor de artă și le-a rămas un profit de 16.000 de euro. Banii ar fi fost împărțiți: 3.000 sau 4.000 de euro ar fi luat medicul, iar 12.000 sau 13.000 de euro ar fi fost comisionul procurorului, a declarat Tesloianu în instanță.
„I-am dat 52.000 lui Tesloianu și în actul de vânzare era trecut 40.000 de euro. Mi-am închipuit că cei 12.000 de euro reprezintă comisionul persoanelor care au intermediat, respectiv Tesloianu și Eva”, a spus Mardarasevici, în iunie anul trecut în fața magistraților instanței supreme.

 

Ce a declarat martorul Constantin Simirad

Constantin Simirad, fost primar al Iașului și președinte al Consiliului Județean Iași, le-a povestit și el judecătorilor că a mers împreună cu Eva la pictorul Dan Hatmanu, pentru că un coleg de-al magistratului ar fi fost interesat de un anume tablou. Prețul acestei lucrări ar fi fost aproximativ 4.000 de lei.
„Bănuiesc că Emilian Eva a plătit prețul tabloului, întrucât altfel «îmi sărea în cap domnul Hatmanu». Eu am înțeles că domnul Eva a vrut  «să-l servească pe colegul său» și că urma ca acesta să-i remită prin poștă banii plătiți pentru lucrare”, a declarat Simirad, în fața magistraților instanței supreme. Acesta a explicat că îl cunoștea pe Eva de când era primar, pentru că a venit al el în audiență și l-a rugat să-i sprijine pe procurorii tineri în obținerea unor locuințe, sprijin pe care l-ar fi și acordat.

 

Constantin Simirad a dat declarație în fața instanței supreme: „Eva a cumpărat, pentru un prieten, un tablou de la Hatmanu”

 

Simirad, hâtru: „Nu se pricepea la artă”

Simirad a explicat și că i-a făcut cadou procurorului Eva două tablouri pictate de Paula Iacob, care „nu este o pictoriță consacrată”, pentru a le expune în camera fiicelor lui. „Părerea mea este că, dacă le-a primit, chiar nu se pricepea la artă, pentru că, din punctul meu de vedere, nu aveau nicio valoare”, a susținut fostul primar, subliniind și că Eva nu i-a cerut niciun favor cât a fost primar.
De altfel, atât convorbirile celor doi oameni de afaceri, cât și a fostului primar al Iașului au fost ascultate, la solicitarea procurorilor anticorupție, în perioada în care Emilian Eva vindea tablouri pe piața neagră.

 

Eva s-a împrietenit cu cel pe care îl ancheta și împreună au vândut 200 de tablouri

Magistratul a acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) București că a primit șpagă picturi de la medicul Dan Nicolae Tesloianu ca să-i închidă un dosar de luare de mită și înșelăciune, „drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată". Doctorul cardiolog l-a tratat pe tatăl procurorului, iar acesta i-ar fi cerut să facă toate eforturile profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea". Soluția de renunțare la urmărirea penală față de Tesloianu a fost dispusă, în 16 iunie 2014, la doar patru zile de la data repartizării dosarului respectiv magistratului Eva.
Procurorul a fost acuzat și că s-ar fi ocupat și de negoțul cu tablouri, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.  Astfel, în perioada august 2014- iunie 2015, Emilian Eva a tranzacţionat sau a intermediat tranzacţionarea unui număr de peste 200 de picturi, susțin anchetatorii.

 

„Nu recunosc învinuirile ce mi se aduc. Nu i-am pretins niciodată nimic martorului denunțător Tesloianu Dan Nicolae și nici nu am discutat despre soluționarea dosarului pe care l-am avut în instrumentare.” Emilian Eva, procuror suspendat

 

Arta, terapie împotriva depresiei

Atât în timpul anchetei, cât și în fața instanței, Eva a  dat o explicație terapeutică interesului brusc pentru artă, în vara lui 2014, susținând că ar fi găsit remediu, pentru depresia care l-a cuprins, în studirea cataloagelor cu picturi, iar în timp a devenit interesat de achiziționarea de tablouri.
„Pe fondul plecării mele de la DNA, a decesului mamei mele și ale problemelor de sănătate ale tatălui meu, eu am intrat într-o stare de depresie și am simțit o altă preocupare de natură să mă ajute să ies din acea stare”, a spus Eva la instanță.
„Mă consider nevinovat față de acuzațiile care mi se aduc, în permanență am dorit să clarific aspectele legate de această cauză. Poate că ceea ce ar trebui să îmi asum este că am intrat într-o lume pe care nu o cunoșteam, deși m-am documentat în domeniu, am citit”, a explicat Eva judecătorilor. De altfel, magistratul susține că a avut  sentimentul că medicul Dan Tesloianu, de la care ar fi achiziționat mai multe opere de artă, s-a folosit de el „întrucât mi-a dat lucrări false”.

 

Interceptări Eva-Tesloianu: „Bălașa la cât mi-l dai?”

Potrivit documentelor, în 22 februarie 2015, Ioan Eva poartă o discuţie telefonică cu Dan Nicolae Tesloianu, colecţionar de opere de artă, iar de pe telefonul acestuia discuţia este continuată de Emilian Eva.

„Tesloianu: Alo!
Eva Ioan: Ce faceţi, domn doctor?
Tesloianu: Uite, acuma merg spre casă.
Eva Ioan: Haideţi să vi-l dau puţin pe Emi la telefon.
Tesloianu: Da, da.
(în continuare, discuţia se poartă între Emilian Eva şi Tesloianu -n.r.)
Eva Emilian: Salut! Ce faci?
Tesloianu: Uite, acuma plec şi eu spre casă.
Eva Emilian: Da? A căzut aia. Ăştia nu vor să cedeze. Am stat acuma de vorbă cu Ionuţ.
Tesloianu: Dar ce? Tu la ce te refereai?
Eva Emilian: La ăla de Ghiaţă.
Tesloianu: Nu măi, dar n-are rost. Adică la preţul ăla...
Eva Emilian: Auzi? Eu nu mă mai... dacă-ţi iau eu Bălaşa ăla, la cât mi-l dai? Bălaşa, Sabin Bălaşa cu expertiză.
Tesloianu: Măi, nu mai ştiu cât am trecut, cât am făcut eu. Deci exact...
Eva Emilian: Nu mai ai hârtia? Că nu ştiu, i-am lăsat-o tot lui Ionuţ şi n-o mai găseşte.
Tesloianu: Măi, eu ştiu că Bălaşa, că pot să-ţi spun deschis, că n-am niciun interes, cu tine nu fac afaceri, cu tot cu expertiză eu cred că am dat 1.500. Eu aşa zic. Noi l-am pus la 3.000 sau 2.000, ceva de genul ăsta. Eu aşa zic că am dat pe el. Dar mă mai uit o dată, ca să nu spun prostii. Eu cred că aşa am dat".

 

Eva stabilea prețurile ca un unchi grijuliu

La data de 05-03-2015, la ora 19:30:24, are loc următoarea convorbire telefonică între Emilian Eva şi  Ioan Eva:

Eva Ioan: - Emil, mă auzi?
Eva Emilian: - Da.
E.I.: - M-a sunat Tesloianu şi a zis dacă pot să-i las lucrarea aia şi se mai gândeşte la ea.
E.E.:- Lasă-l să se gândească.
E.I.:- Deci nu i-o las, da? Că eu acuma ies de la spital şi mă duc
să-i las alea ale lui.
E.E.: - Lasă-i-o, că eu îţi spun că o va lua.
E.I.: - Păi îi las sau nu lucrarea?
E.E: - Las-o.
E.I.: - Da?
E.E.: - Îi spui: domle, o las dar la preţul la care vreţi d-voastră, în niciun caz!
E.I.:- Nu. El a zis că-i scad, că dacă face expertiză, nu ştiu, măcar 1,8, ceva de genul ăsta. Că măcar să scad expertiza.
E.E.: - Spune-i că facem noi expertiză cu 2 milioane jumate.
E.I.: - Mda.
E.E.: - Da. Vrea expertiză? Atunci trimite-l la... costă 1 milion jumate, 2 milioane jumate, vorbim cu ăia de la Piatra.
E.I.: - Nu, că a zis că a vorbit şi a zis că ea ia 200".


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: