fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Moldova fără Secție de Arși: 24 de ani de pustiu la „Spiridon”

Moldova fără Secție de Arși: 24 de ani de pustiu la „Spiridon”


Corpul de clădire din fața spitalului stă gol din 1993. De 7 ani se vrea o secție modernă. Cât mai așteptăm? Directorul Spitalului „Sf. Spiridon”, Ioan Bârliba, spune că mai trebuie 4 milioane de euro pentru finalizarea celei mai moderne clinici de arşi din ţară. Clădire este, climatizare este, circuit de apă sterilă asemenea. Mai trebuie instrumentar, mese de operaţie, aparatură şi vreo patru medici. Conducerea spitalului promite că personalul va fi specializat la Bucureşti, în Franţa şi Germania. Clinica cu 15 paturi, dintre care 5 pentru „mari arşi”, va deservi toată Moldova.

 

Un om din regiunea noastră suficient de ghinionist să fie ars pe mai mult de 20% din suprafaţa corpului este tratat acum la Bucureşti, în cele câteva secţii specializate din Capitală. Şi este cu adevărat ghinionist, judecând după dezvăluirile produse după incendiul de la Colectiv de către echipa jurnalistului Cătălin Tolontan despre bacteriile din spitale.

În acest timp, de vreo 7 ani, o clădire reparată de la Spitalul „Sf. Spiridon” este prevăzută a avea destinaţie de clinică pentru arşi. Are aproape tot ce-i trebuie; mai puţin dotare medicală şi personal. Pentru asta mai trebuie încă 4 milioane de euro, bani care, spune conducerea spitalului, au fost promişi de Ministerul Sănătăţii. Care susţine că, în cel mai pesimist scenariu, cea mai modernă clinică de arşi din România va funcţiona până pe 1 octombrie.

 

Corpul de clădire cu ieșire în Indepenței stă nefolosit de 24 de ani

În reparaţii de 24 de ani

Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” îşi va avea sediul, din această toamnă, în fosta clădire a Clinicii de Dermatologie. Situat la stradă, cu vedere spre statuia Independenţei, imobilul a fost într-o stare de degradare avansată şi a fost închis parţial în 1993. Dermatologia a fost mutată în Tătăraşi, iar în 2003 toată clădirea a fost închisă: ameninţa să se prăbuşească la cel mai mic cutremur. Ulterior, conducea spitalului a avut fonduri pentru reparaţii şi acestea au demarat în anul 2012, la un an după ce a început mutarea în cadrul spitalului a Clinicii de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi de la Spitalul de Urgenţe, dezafectat prin crearea IRO.

Până în 2016, se ajunsese cu reparaţiile la 65%, dar accidentul oribil de la Colectiv şi moartea numeroşilor pacienţi arşi din cauza bacteriilor a grăbit Ministerul Sănătăţii. „Din 2010 se punea problema mutării secţiei de arşi în această clădire. Ministrul Vlad Voiculescu a înţeles foarte bine că este nevoie de fonduri şi a deblocat în regim de urgenţă 16 milioane de lei, în toamna trecută, pentru finalizarea lucrărilor”, explică deputatul Petru Movilă cum a fost posibilă terminarea clădirii în acest an. „Practic, clădirea în care se va muta Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi este finalizată în totalitate. Cu tot cu instalaţii de apă sterilă, cu tot cu aparatură de climatizare şi de filtrare a aerului”, spune directorul spitalului, Ioan Bârliba.

 

Instalația de filtrare a apei este funcțională

 

Încă un hop de 17 milioane de lei

Cu toate acestea, pacienţii arşi nu pot fi aduşi aici: nu există echipamentul necesar. „Sunt făcute deja toate calculele, mai avem nevoie de 17 milioane de lei – aproximativ 4 milioane de euro, pentru a da drumul efectiv la clinică”, explică Bârliba. Directorul mai spune că Ministerul Sănătăţii va aloca aceşti bani în vara anului 2017. “Se are în vedere contractarea unui împrumut de la Banca Mondială, cu dobândă mică, pentru dotarea unor clinici de acest fel din România. Avem nevoie de sălile de operaţii, de aparatură, de instrumentar. Am avut deja două întâlniri cu ministrul pe această temă şi suma este confirmată, investiţia este sigură. În vară va fi licitaţia, naţională sau internaţională. Optimist, în septembrie va fi inaugurată clinica. Pesimist, undeva la începutul lunii octombrie. Şi, din acel moment, nu vom mai trimite arşii pe suprafaţă de mai mult de 15-20% la Bucureşti, ei vor fi trataţi aici”, afirmă Bârliba.

Şi personalul va fi instruit până atunci. Directorul estimează că ar mai fi nevoie de 4 medici şi personal mediu, care va fi pregătit, conform unei înţelegeri cu Ministerul Sănătăţii, la Bucureşti, în Franţa şi Germania.

 

„Optimist, în septembrie va fi inaugurată clinica. Pesimist, undeva la începutul lunii octombrie. Şi, din acel moment, nu vom mai trimite arşii pe suprafaţă de mai mult de 15-20% la Bucureşti, ei vor fi trataţi aici”, Ioan Bârliba, director Spitalul „Sf. Spiridon”

 

Datele viitoarei clinici

Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi va avea 35 de paturi. Dintre acestea, 20 sunt paturi de chirurgie plastică şi reparatorie şi 15 sunt pentru pacienţi arşi. Dintre paturile pentru arşi, 5 sunt pentru “mari arşi” şi 10 pentru arşi (30% din suprafaţa corpului). Pentru pacienţii “mari arşi” (arsuri de peste 50% din suprafaţa corpului) clinica va avea rezerve de 27 metri pătraţi fiecare. Fiecare rezervă are propriul sistem de filtrare a aerului, cu propria instalaţie de climatizare. Pentru secţia de arşi există echipament de stocare a apei sterile, echipament medical special, paturi speciale, săli de operaţie cu dotare specifică.

 

Cui se adresează Clinica de Arşi de la Iaşi

Conform datelor stratistice, populaţia celor opt judeţe ale Moldovei este de 4,28 milioane de locuitori. În prezent, Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi din cadrul spitalului funcţionează provizoriu, în condiţii improprii, în „găzduirea” clinicilor de Oftalmologie şi ORL. Orice caz de ars pe mai mult de 20% din suprafaţa corpului este trimis imediat la Bucureşti. Medicii clinicii au spus că, din acest punct de vedere, cea mai bună investiţie în medicina de la Iaşi a fost Aeroportul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top