fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Top facultăţi 2017: Drept, Economie, Medicină, IT, Agronomie

Top facultăţi 2017: Drept, Economie, Medicină, IT, Agronomie


2017: Probabil că un sfert dintre absolvenţii de liceu din Iaşi vor depune actele de şomaj. Aproape 5.000 de elevi ieşeni dau Bac-ul, fiind deja priviţi „cu poftă” de universităţi. În lupta pentru candidaţi, facultăţile folosesc diferite „trucuri”, cum ar fi, în cazul Universităţii Bucureşti, cazarea gratuită pe perioada examenelor. Pe de altă parte, specialiştii din resurse umane se plâng că, la absolvire, foştii studenţi nu ştiu ABC-ul meseriei pe care şi-o doresc.

 

Zilele acestea, 4.920 de candidaţi, dintre care 462 din promoţiile anterioare, susţin Bacalaureatul. Anul trecut, rata de promovabilitate a examenului a fost în Iaşi de 76,51%. Dacă se va păstra acest trend, aproximativ 3.600 de tineri vor lua Bac-ul anul acesta, iar mulţi dintre ei vor alege varianta facultăţii.

 

Ce se caută şi ce nu

Sociologul Nicu Gavriluţă consideră că elevii de liceu aleg în ultimii ani domenii ce le asigură un loc de muncă imediat ce au terminat facultatea.

„Trendul ultimilor ani este spre ştiinţele IT, medicină, ştiinţele comunicării, relaţii internaţionale şi asistenţă socială. Aceste domenii le oferă şansa obţinerii unui loc de muncă bine şi foarte bine plătit, în specializarea aleasă. De asemenea, aceste facultăţi oferă posibilitatea unor mobilităţi internaţionale de continuare a studiilor în străinătate sau chiar găsirea unor locuri de muncă acolo. Un interes sporit există, în continuare, pentru Drept şi Ştiinţe economice, domenii unde piaţa a atins, totuşi, un nivel de saturaţie“, spune Nicu Gavriluţă.

În ceea priveşte disciplinele clasice, atracţia tinerilor este din ce în ce mai scăzută. „Filosofia, istoria, limbile clasice, biologia, chimia sau fizica nu mai sunt atât de căutate de tineri deoarece acestea nu le mai oferă la terminarea facultăţii oportunitatea găsirii unui loc de muncă“, adaugă sociologul.

 

„Una înveţi şi alta se cere“

Managerul companiei HR Suport Iaşi, Andreea Zamfir, consideră că multe facultăţi nu au programa de studiu corelată cu ceea ce se cere pe piaţă. „Avem contracte cu o gamă variată de firme şi am constatat că mulţi tineri nu sunt pregătiţi pentru ceea ce se cere pe piaţă. Char şi în domeniul IT, care încă mai absoarbe forţă de muncă, multe firme cer limbaj de programare C++, iar absolvenţii ştiu Java. De asemenea, sunt foarte mulţi absolvenţi de Ştiinţe economice care nu ştiu care este fluxul unui contract de muncă sau nu ştiu să facă diferenţa între salariul net şi cel brut. Oferte de locuri de muncă există pe piaţă, dar tinerii nu cred că sunt foarte bine pregătiţi şi asta din cauza necorelării cerinţelor actuale cu materiile studiate“, zice Andreea Zamfir.

 

Iaşul se pregăteşte, din nou, de zilele tensionate ale admiterii la facultate 

 

UMF, concurenţă în creştere

În topul preferinţelor absolvenţilor de liceu rămâne Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Grigore T. Popa”. Universitatea va avea în acest an scoase la concurs 694 de locuri bugetate, dintre care 297 la Medicină. Vestea bună pentru candidaţi este că numărul de locuri cu taxă în lei şi în valută, a crescut cu 95 faţă de anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total, cu 50 de locuri mai mult faţă de anul trecut şi 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară, cu 30 mai multe faţă de cifra aprobată anul trecut. „Faţă de admiterea din anul trecut, pentru acest an, îmi doresc să crească concurenţa la toate specializările pe care le oferă Universitatea. Cred în excelenţa în educaţie şi la asta nu putem aspira fără o bună calitate a studenţilor pe care îi recrutăm. Prin urmare, dacă ne dorim studenţi buni, trebuie să-i căutăm cu maximă seriozitate şi să punem mai presus argumentul calitativ în defavoarea celui cantitativ”, spune rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu.

Anul trecut, concurenţa la UMF Iaşi a fost de 2,4 candidaţi pe loc, iar anul acesta reprezentanţii universităţii se aşteaptă ca aceasta să fie mai mare.

 

Cerere mare pentru IT-işti

În ultimii ani, venirea unor firme mari de IT în Iaşi s-a reflectat şi de alocarea unui  număr mare mare de locuri la facultăţile de profil.

La Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ sunt disponibile anul acesta 315 locuri la buget şi 60 cu taxă. Nota finală a examenului va fi reprezentată 50% de nota de la testul scris la Matematică sau Informatică, la alegere, 25% de maximul dintre nota de la Bacalaureat la Matematică sau Informatică şi nota la testul scris şi 25% media generală de la Bacalaureat. La Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică (UTI) „Gh. Asachi“ vor fi scoase la concurs 340 de locuri. Examenul va consta într-un test grilă. La cele două facultăţi, anul trecut, concurenţa a fost de aproape trei pe loc şi este de aşteptat ca anul acesta să fie aproape dublă.

O altă facultate spre care se orientează absolvenţii de liceu este Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, unde în ultimii ani s-a intrat cu cele mai mari medii de la UTI.

 

Interes în creştere pentru Agronomie

Din ce în ce mai mulţi absolvenţi de liceu optează pentru Facultăţile de Agricultură şi de Medicină Veterinară. Acest fapt este demonstrat şi de creşterea foarte mare a numărului de locuri disponibile. Astfel, dacă în 2014 erau disponibile 600 de locuri, acum sunt peste 1.200 de locuri scoase la concurs, dintre care 430 la Agricultură şi 245 la Zootehnie. „Absolvenţii de Agronomie au şansa de a găsi într-un timp foarte scurt un job plătit foarte bine datorită dezmorţirii activităţii pe acest segment în ultimii ani. Au fost multe start-up-uri în această zonă şi pentru acestea aveai nevoie de pregătire în domeniu. În plus, multă lume se orientează spre produse bio şi pentru producerea acestora ai nevoie de pregătire în domeniu “, susţine Andreea Zamfir.

 

Timp de şase luni, cei respinşi la Bacaluareat ridică 250 de lei lunar de la Stat

 

Câţi vor fi şomeri

Potrivit informaţiilor furnizate de Forţele de Muncă Iaşi, anul trecut au fost 1.210 absolvenţi care au depus actele necesare pentru a lua indemnizaţia de şomaj, din care 878 au absolvit liceul sau şcoala postliceală. „Pentru a primi şomaj, trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la data absolvirii, nefiind necesar promovarea examenului de Bacalaureat. Timp de şase luni, aceştia primesc suma de 250 de lei lunar. În termenul de 60 de zile, absolvenţii beneficiază gratuit de mediere, consiliere şi formare profesională“, spune Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al instituţiei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac