fbpx
 
Noul „tigru” de pe piaţa serviciilor medicale din Moldova

Noul „tigru” de pe piaţa serviciilor medicale din Moldova


Un nume care s-a auzit din ce în ce mai des în ultimii ani într-un domeniu-cheie. Patronul Spitalului Elytis pare să devină noul „tigru” pe piaţa serviciilor medicale private din Moldova. În decurs de câteva luni, Dumitru Constantinescu a depus documentaţiile necesare în vederea amenajării a trei policlinici în Suceava, Bacău şi Iaşi. În ciuda acestor extinderi, Constantinescu susţine că regretă faptul că a investit în domeniul medical.

 

Investiţii surprinzătoare pentru un om de afaceri din Iaşi care părea că nu „a rupt gura târgului” în domeniul medical. 

 

Un spital pentru fiică

Omul de afaceri ieşean Dumitru Constantinescu a intrat pe piaţa medicală ieşeană în urmă cu şapte ani, când a înfiinţat Clinica de Chirurgie Esculap. În 2012, clinica de pe strada Săulescu a lăsat locul Spitalului Elytis, o unitate medicală cu 152 de paturi, care oferă servicii medicale de paliaţie, neonatologie, obstetrică-ginecologie, chirurgie, cardiologie şi terapie intensivă. „Numele l-am schimbat în Elytis deoarece «Clinica de Chirurgie Esculap» era foarte lung şi, în plus, erau probleme cu furnizorii“, explică patronul actualul nume al spitalului.

Lansat în lumea afacerilor în domeniul construcţiilor, Constantinescu, inginer de meserie, a decis să facă trecerea spre lumea medicală în 2007, când fiica sa a devenit studentă la UMF Iaşi. „M-am hotărât să-i fac o clinică pentru că în acel moment nu erau recunoscute diplomele de la noi în UE. Ştiam cât este de greu pentru un medic tânăr să aibă acces la sala de operaţii“, explică omul de afaceri. Acum, fiica lui Constantinescu urmează studiile doctorale în Marea Britanie şi tatăl său crede că sunt şanse mici ca aceasta să mai revină în ţară.

 

Discret în apariţii, Constantinescu a acceptat în premieră un interviu faţă în faţă

 

Echipamente din fonduri europene

Omul de afaceri ieşean a fost unul dintre puţinii investitori în sistemul medical din Iaşi care a putut accesa fonduri europene. „Am făcut un proiect în 2008 şi am achiziţionat nişte echipamente medicale. Au fost vreo 200.000 de euro, dacă îmi aduc bine aminte. Dacă nu aş fi luat acei bani, poate nici nu mă apucam de acest domeniu, cu care nu aveam nicio legătură. Obţinând acei bani, plus dorinţa de a face ceva pentru fata mea, am ajuns să fac spitalul. Atunci am investit vreo câteva milioane de euro. Am făcut şi nişte împrumuturi la care plătesc şi acum“, zice Constantinescu.

 

Asociat cu afacerişti locali

Împreună cu nişte oameni de afaceri din Suceava şi Bacău, Constantinescu doreşte să-şi extindă activitatea şi în aceste două judeţe. Astfel, acesta a obţinut un Plan Uribanistic de Detaliu pentru două policlinici. „Pe modelul «Arcadia», am vrut să-mi deschid şi eu filiale Elytis. Implicarea mea financiară nu va fi foarte mare. Mai mult vor investi asociaţii mei de acolo, care vor face angajările şi care se vor ocupa ca afacerea să meargă. Practic, acolo nu se va construi nimic, ci vom schimba destinaţia unor clădiri deja construite. Solicitările le-am făcut eu deoarece vreau să poarte şi acele policlinici numele Elytis. Eu îmi doresc ca persoanele din acele zone, care au nevoie de servicii medicale şi care nu au cui să se adreseze, să fie reorientate spre spitalul nostru din Iaşi. Oricum, vor trece câţiva ani până vom obţine toate aprobările şi vom putea deschide“, susţine Constantinescu.

 

Încă o policlinică, în Iaşi

Din dorinţa de a se extinde, patronul Elytis a achiziţionat un teren învecinat spitalului, unde intenţionează să mai facă o policlinică şi să aibă locuri de parcare, deoarece în momentul de faţă spitalul deţine foarte puţine locuri unde pacienţii îşi pot lăsa maşinile. „Am luat terenul situat pe strada Săulescu 45 deoarece intenţionez ca acolo să fac o policlinică. La început, au fost specialităţi medicale pe care nu le-am avut. Acum le avem şi era necesar un spaţiu pentru acestea. În plus, vreau să iau un RMN şi un Computer Tomograf şi nu am unde să le instalez. Pe acel teren este o casă mai veche, pe care intenţionam să o renovez, dar nu cred că este posibil. De aceea, voi fi nevoit să o demolez şi să construiesc policlinica“, precizează afaceristul ieşean.

 

Nu ar mai lua-o de la capăt

Omul de afaceri ieşean se declară dezamăgit de felul cum merg lucrurile în sistemul medical din România şi susţine că regretă că a făcut acest pas. „Sincer, dacă ar putea să o iau de la capăt, n-aş mai face-o. Întâmpini o groază de probleme şi ţi se pun foarte multe piedici. Cu siguranţă nu aş mai face spital. Am băgat atâtea milioane de euro şi nu am văzut niciun leu înapoi. Este un domeniu foarte greu de gestionat, iar posibilitatea de a-ţi recupera investiţia este aproape nulă. O mare problemă este aceea că nu sunt doctori buni pe care să-i angajezi. M-am uitat pe cifrele de şcolarizare de la UMF şi nu ştiu unde ajung miile acelea de studenţi”.

 

Anul trecut, firma care administrează Spitalul Elytis a avut o cifră de afaceri de 12,1 milioane lei şi un profit de 32.000 de lei

 

„Este loc pentru toată lumea“

Pe piaţa locală a afacerilor spitaliceşti, mai există alţi 11 jucători, dar Constantinescu nu crede că în Iaşi este o concurenţă dură. „Este loc pentru toată lumea. Concurenţa este benefică pentru pacienţi. Depinde foarte mult de serviciile medicale pe care le oferă fiecare. Dacă ai servicii bune, oamenii revin şi te recomandă. Depinde foarte mult şi de dotări. Noi, spre exemplu, avem un aparat nemţesc de ultimă generaţie, care face litotriţie. În Iaşi, mai este un astfel de aparat doar la Spitalul «I. C. Parhon», dar acela este foarte vechi“, spune Constantinescu.

Singura firmă avantajată, în opinia omului de afaceri ieşean, este Spitalul «Arcadia», care primeşte decontări de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru toate paturile din spital.

 

La Fortus, clădire de birouri

Constantinescu deţine şi sediul administrativ al Fortus, achiziţionat la licitaţie pe 9 martie. Aici, el susţine că nu intenţionează să mai facă vreun spital, ci o clădire de birouri. „Este un plan de lungă durată. Cu siguranţă va dura câţiva ani. Din clădire nu pot folosi decât scheletul. Nu am apă, canalizare, curent şi gaz. Înainte, acestea erau conectate direct la combinat. Am demarat cererile pentru branşarea la utilităţi şi încă nu am primit un răspuns, deşi a trecut mai bine de jumătate de an. Mai trebuie investite vreo două milioane de euro pentru a fi gata clădirea de birouri“, estimează Constantinescu. Pentru fostul sediu administrativ de la Fortus, omul de afaceri a plătit 2,9 milioane de euro, fără TVA.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30