fbpx
 
Măcel la padoc: eutanasieri reale sau fraudă uriașă?

Măcel la padoc: eutanasieri reale sau fraudă uriașă?


2.500 de câini au fost eutanasiaţi în primele luni ale acestui an, la Padocul de la Tomeşti. De acest lucru se ocupă o firmă condusă de o fostă angajată a Salubris.

 

Un contract pentru salvarea a mii de câini abandonaţi s-a transformat într-o fabrică a morţii: în primele luni ale acestui an, la Padocul de la Tomeşti au fost eutanasiaţi 2.500 de animale. Surse din interiorul Padocului susţin, însă, că aceste raportări sunt false. Neutralizarea lor, într-un incinerator din Suceava, a costat Salubris 42.000 de euro.

 

Peste 100.000 de euro pe an

La jumătatea lunii iulie 2017, Salubris a încheiat un nou contract pentru asigurarea serviciilor sanitar-veterinare la Adăpostul pentru Animale Tomeşti. Procedura a ajuns la societatea Izavet SRL, care îi aparţine Livioarei Rotariu, nimeni alta decât fosta şefă a Padocului de la Tomeşti. Valoarea pentru 1 an a contractului în cauză a fost de 512.668 lei, fără TVA. „Acest contract conţine preţuri unitare pentru fiecare prestaţie sanitar-veterinară în parte, iar decontările se fac pe baza situaţiilor de lucrări lunare întocmite. Costurile totale lunare variază între 40.000 şi 45.000 lei, fără TVA/lună”, a declarat Dorin Mocanu, şef serviciu în cadrul Salubris.

 

Cifrele groazei

În prezent, în Adăpostul pentru Animale Tomeşti sunt cazate un număr de 719 exemplare canine după ce, în perioada ianuarie-august 2017 au fost eutanasiaţi 2.495 câini fără stăpân. Numărul deosebit de mare de animale ucise pe motive ce nu au fost făcute publice pare să nu impresioneze pe nimeni din conducerea Salubris. „Cifra nu este mare. Aşa spune legea că trebuie făcut. Acolo am o comisie care, împreună cu cei de la asociaţia iubitorilor de animale, hotărăsc care şi cum”, a spus Cătălin Neculau, directorul adjunct al Salubris.

La rândul ei, Cătălina Cijevschi, reprezentanta Asociaţiei Sfântul Mucenic Trifon a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, că ONG-ul său este singurul care monitorizează activitatea din padoc, iar măsura eutanasiei este ultima la care ar putea apela autorităţile locale pentru a rezolva problema câinilor comunitari. „Eutanasia nu este o modalitate de rezolvare a problemei. Niciodată măsurile extreme nu au dus la o rezolvare a problemei. Eutanasia, conform legislaţiei, nu este obligatorie. Se poate recurge la eutanasie în momentul în care adăpostul este suprapopulat sau atunci când adopţiile sau mâncarea nu există. De abia atunci se trece la eutanasie, care este ultimul punct din lege”, a spus Cijevschi.

 

Un alt câine care şi-a dat obştescul sfârşit la padoc

 

Filiera Mondeco

De colectarea, transportul şi neutralizarea cadavrelor de animale se ocupă firma Mondeco din Suceava. „Deşeurile de origine animală sunt eliminate final prin incinerare în instalaţia IPPC aparţinând Mondeco SRL situată în Suceava, Str. Energeticianului Nr. 5, deoarece la Iaşi firma nu dispune decât de un sterilizator. În cadrul contractului-cadru nu este stabilită o valoare totală a acestuia, ci este stabilit doar preţul/kg pentru serviciile de transport şi eliminare finală, respectiv 1,90 lei/kg +TVA şi o cantitate totală maximă anuală de 42.000 kg , estimată în funcţie de istoricul anilor anteriori. Dar cantităţile vor depinde de necesarul actual. Preţurile ţin cont de realităţile economice din piaţă: ambalaje necesare, transport, costuri de procesare”, a declarat Irina Pătru din partea societăţii sucevene.

 

Avocaţii devin purtători de cuvânt

În răspunsul acestei firme nu s-a regăsit un număr de câini preluaţi în vederea neutralizării, ci doar o cantitate. Pentru a compara raportarea Salubris am încercat să luăm legătura şi cu prestatoarea de servicii medicale, care a refuzat, însă, să ofere un punct de vedere. „Nu vorbesc decât prin avocaţi. Nu dau nicio declaraţie, nici vorbită, nici scrisă”, a spus Livioara Rotariu, reacţie menită să alimenteze afirmaţiile unor foşti angajaţi ai padocului, potrivit cărora între doctoriţă, respectiv Izavet şi Salubris, ar exista raportări fictive. „Nu este posibil să existe raportări false pentru că acolo, în afară de personalul padocului, avem încheiat un contract de colaborare cu asociaţia de protecţia animalelor. Sunt vreo trei asociaţii printre care Sfântul Mucenic Trifon, Micul prinţ şi Primul câine. Aceste asociaţii, ca să fie sigure că lucrurile la padoc nu mai sunt cele de pe vremea lui Zeciu, are camere de luat vederi care sunt live 24/24 de ore, drept pentru care eu sunt tare mulţumit cu padocul. Eu stau foarte liniştit pentru că am dublu control, mai ales din partea asociaţiilor care au oameni zi de zi la padoc”, a spus Cătălin Neculau.

 

Se invocă legea

La padocul de la Tomeşti, încă de la intrare, am fost întrâmpinaţi de imaginea grotescă a unor câini veniţi de pe groapa de gunoi care îşi dădeau sfârşitul în soare, chiar la punctul de acces. În incinta padocului nu am găsit nici un reprezentant din partea asociaţiilor de iubitori a câinilor, dar nici pe doctoriţa Livioara Rotariu, cea care a încasat jumătate de milion de lei pentru prestarea de servicii medicale finale. „În lege spune că după 14 zile de la aducerea la padoc, dacă câinii nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, există obligativitatea eutanasierii, chiar dacă noi avem loc în padoc şi hrană. Toate cazurile de eutanasie se produc aici. În mare parte, câinii eutanasiaţi sunt cei bolnavi şi cei care vin accidentaţi de la stradă. Decizia o ia medicul”, a spus doctoriţa Elena Carmen Ştefan, cea pe mâinile căreia am găsit padocul de la Tomeşti.

 

Livioara Rotariu face şi desface la padoc (Sursa foto: www.veterinarul.ro)

 

Proprietatea privată din incinta padocului

Lipsa de transparenţă a administratorilor Izavet, adică a celor care dispun asupra dreptului de viaţă şi de moarte a câinilor abandonaţi ai Iaşului este suspectă, mai ales că locul în care se fac eutanasierile este singurul loc ferit din tot padocul, care nu poate fi monitorizat. În urmă cu 4 ani, preşedinta Asociaţiei Sfântul Mucenic Trifon a dat din buzunarele ei 1.000 de euro pentru a achiziţiona sistemul de supraveghere video de la padoc, iar singurul loc în care nu a putut monta camere a fost cabinetul Livioarei Rotariu şi blocul operator unde se produc exterminările de animale. „Este un număr foarte mare de animale eutanasiate, situaţie pe care nu o pot montoriza. Partea medicală, manopera, chirurgia şi eutanasia aparţin cabinetului Izavet. De neutralizarea câinilor eutanasiaţi se ocupă Mondeco, care îi preia cu un euro pe kilogram, Eu le-am montat camere de filmat la padoc, dar unde are cabinetul doamna doctor, eu nu văd ce se întâmplă pentru că a declarat acea zonă proprietate privată. Acolo are camerele ei pe care le-a pus ca să supravegheze dacă nu i se fură din substanţe. Acolo se fac şi eutanasierile pe care nu le putem monitoriza”, a spus Cătălina Cijevschi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30