fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Mahmureală cruntă în primării după beția majorărilor

Mahmureală cruntă în primării după beția majorărilor


Citiţi şi vă cruciţi: un primar din mediul rural are un salariu de peste 7.000 de lei pe lună. Ca în vorba ţăranului: „Au pus carul înaintea boilor”. Mai mulţi primari din mediul rural au mărit nebuneşte salariile angajaţilor şi au rămas fără bani. Aşteaptă izbăvirea de la Guvern, dar premierul a anunţat că nu-i va ajuta. În aceste condiţii, primarilor nu le mai rămâne decât să pună lacăt.

 

După ce Guvernul a dat liber la creşterile salariile în administraţie, multe primării din judeţul Iaşi şi-au votat imediat lefuri mai mari, în unele cazuri chiar duble, fără a ţine cont de faptul că bugetul nu le permite să facă asemenea majorări. Dacă luna trecută au mai fost bani pentru a plăti aceste salarii majorate, de luna aceasta sunt deja multe primării din judeţul Iaşi care nu mai au de unde cu ce să achite datoriile curente şi nici de unde să le dea banii angajaţilor. În apărarea lor, edilii spun că le-a permis legea, dar evită să spună că, lacomi, au ales să majoreze lefurile cu plafonul maxim. Alţi primari au socotit şi au majorat cu cât le-a permis bugetul.

 

Plătit ca un corporatist

La Schitu Duca, primarul Mihai Mihalache susţine că a majorat salariile pentru că legea i-a permis lucru. „Toate primăriile de gradul II, aşa cum suntem şi noi, au majorat la fel salariile. Am aplicat aceeaşi coeficienţi. În urma acestor creşteri salariale, bugetul ar fi trebuit să se mărească. Pentru cei 18 angajaţi ai noştri, cu aproximativ 20.000 de lei. De aceea, pentru a putea plăti salariile, mai avem nevoie până la sfârşitul anului de aproximativ 80.000 de lei“, spune Mihai Mihalache.

La Schitu Duca, salariul cel mai mic este în acest moment de 1.800 de lei net, adică 2.631 lei brut. Primarul are un salariu brut de 7.020 de lei, în timp ce viceprimarul şi secretarul au un salariu brut de 5.182 de lei. Un inspector din cadrul primăriei Schitu Duca are un salariu brut între 3.800 şi 4.200 de lei, în funcţie de grad. Salariile au crescut în medie cu aproximativ 800 de lei.

 

Mihalache de la Schitu Duca: lipsit de prudenţă în trecut,  milog la Guvern în prezent 

 

Polul sărăciei, funcţionari în boierie

Într-una dintre cele mai sărace comune din judeţul Iaşi, Lungani, salariile angajaţilor din primărie au fost majorate cu aproximativ 50%. „Noi am crescut salariile cum zicea legea, nu cum am vrut noi!“, susţine primarul Gheorghe Pricopie.

În urma creşterilor salariale pentru cei 15 angajaţi, a rezultat o majorare a bugetului de salarii cu aproximativ 100.000 de lei lunar, bani pe care primarul susţine că nu are de unde să-i dea. „S-au mărit salariile, dar eu de luna asta nu mai am buget să le plătesc!“, menţionează primarul care are un salariu brut de 7.250 de lei. Şi viceprimarul ar trebui să ia un salariu mult mai mare, de 5.800 de lei brut, în timp ce secretarul - 5.655 lei. De majorări au beneficiat şi inspectorii din cadrul primăriei, salariile acestora variind între 2.900 şi 3.500 de lei brut.

 

Timofte: „Ne-am întins cât ne este plapuma!“

Sunt şi comune unde primarii nu au dat curs cerinţelor angajaţilor de a majora cu valoarea maximă a coeficienţilor permişi de lege, tocmai pentru a se putea încadra în bugetul avut la dispozţiei. Este cazul primarului comunei Tomeşti, Ştefan Timofte, care susţine că, în ciuda criticilor primite din partea colegilor, a ales să crească salariile cu nişte procente care să-i permită să poată plăti în continuare angajaţii: „Noi am majorat cu 15-18% salariile. Nu ne puteam permite să creştem mai mult. Ne-am întins cât ne este plapuma! Doar nu era să ajungem să ne împrumutăm pentru a da banii oamenilor. Au fost ceva discuţii, dar le-am spus că bugetul nostru nu permite să majorăm mai mult lefurile.”

Cele mai mari creşteri salariale la Tomeşti au fost la nivelul conducerii. Astfel, primarul încasează un salariu brut de 7.250 de lei, în timp ce viceprimarul şi secretarul primesc un salariu de 6.525 de lei brut. Un inspector din cadrul Primăriei Tomeşti ia, în funcţie de grad, între 3.500 şi 4.000 de lei. Creşterile pentru cei peste 60 de angajaţi ai primăriei au dus la o majorare a bugetului de salarii cu aproximativ 400.000 de lei.

 

Mihalache: „Trebuie făcută rectificare!“

Edilul din Schitu Duca susţine că vrea să facă un memoriu adresat prim-ministrului şi Ministerului de Finanţe, prin care să solicite o rectificare bugetară care să-i permită achitarea salariilor. „Noi am majorat salariile potrivit legii şi mi se pare normal ca susţinerea financiară să vină de la Guvern, printr-o rectificare bugetară. Suntem vreo 13 primari din judeţul Iaşi care am semnat acest memoriu. În fiecare an s-a făcut această rectificare şi ni se pare normal să se facă şi acum. Mai ales că au fost date acele legi privind creşterile salariale“, precizează Mihalache.

Acesta consideră că Guvernul trebuie să facă o rectificare bugetară şi în cazul funcţionarilor publici: „S-au făcut rectificări bugetare şi s-au dat bani pentru cei cu venitul minim garantat, pentru profesori sau pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. Cred că e normal ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul funcţionarilor publici.“

 

„Nu am avut susţinerea Consiliului Judeţean“

Deşi fac parte din cadrul aceluiaşi partid, primarul Mihai Mihalache susţine că preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, nu a făcut nimic pentru a-i ajuta pe primari. „Nu am primit absolut nicio susţinere din partea Consiliului Judeţean. Chiar i-am transmis domnului Popa (n.r. – Maricel Popa) că nu ne-a ajutat absolut deloc în acest an. Nicio primărie din judeţul Iaşi nu are semnat vreun contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. Până la urmă, e nevoie şi de susţinere politică.“

 

 Maricel Popa e clar: „Trebuiau să ţină cont de bugetele pe care le au”

 

Tudose nu ia în calcul rectificarea bugetară

Legat de problema achitării salariilor către angajaţii din primării, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că fiecare primar trebuie să-şi asume aceste creşteri nesustenabile de salarii. „Este problema lor!“, a spus sec Mihai Tudose când a fost întrebat de plângerile primarilor care şi-au depăşit bugetul acordând aceste salarii.

Şi şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, crede că unii primari au greşit în momentul în care au crescut salariile fără să ţină cont de bugetul pe care îl au la dispoziţie. „Noi, la Consiliul Judeţean, nu avem probleme legate de acordarea majorărilor. Primarii trebuiau să ţină cont de bugetele pe care le au în momentul în care le-au făcut. Noi am luat în calcul varianta în care nu vom primi niciun ban de la Guvern“, afirmă Maricel Popa.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: