Peste o mie de ciocârlii împușcate ilegal în România, descoperite în bagajele unor italieni pe Aeroportul din Bergamo

Peste o mie de ciocârlii împușcate ilegal în România, descoperite în bagajele unor italieni pe Aeroportul din Bergamo


Mai mulți cetățeni italieni au fost prinși pe Aeroportul din Bergamo cu bagajele pline de păsări braconate. Cele peste 1.000 de ciocârlii vânate de italieni erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Potrivit unui comunicat remis de Societatea Ornitologică Română (SOR) totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate (a se citi – braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman.

 

Știrea că peste 1.000 de ciocârlii au fost vânate de italieni a apărut deja în presa de la ei și atestă faptul că România este un rai al braconierilor. În Italia, braconierii sunt anchetați de autoritățile din Bergamo, iar în România, Societatea Ornitologică Română a sesizat Garda Națională de Mediu și a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare.

 

Conform documentului prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, județul Neamț. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriță, cânepar.

 

Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut Asociațiaei Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) din România să prezinte autorizația în baza căreia s-au organizat partida de vânătoare, precum și exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise.

 

Conform legislației din România, un singur vânător poate „recolta” doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor, la vânătoare au participat 4 vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliția italiană a confiscat 1.119 păsări, ceea ce înseamnă că organizatorii români au închis ochii la ilegalitate.

 

În urma acestui control este clar că în România trebuie oprită vânătoarea la ciocârlie și la toate speciile de păsări cântătoare (graur, sturzi etc), susțin reprezentanții SOR. Această specie – ciocârlia de câmp – este folosită ca umbrelă de braconieri – sub pretextul că au vânat legal, italienii doboară multe alte specii protejate, la care vânătoarea este interzisă.

Acesta nu este primul caz de braconaj la păsări comis de vânătorii italieni în România. În 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau spre Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

 

(Sursa: libertatea.ro)


Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top