fbpx
 
Maricel Popa, acuzat de DNA de trei infracţiuni de abuz în serviciu

Maricel Popa, acuzat de DNA de trei infracţiuni de abuz în serviciu


Procurorii DNA au emis în urmă cu scurt timp un comunicat în care arată motivele pentru care este cercetat şeful Consiliului Judeţean:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus  continuarea urmăririi penală față de suspecții:  

POPA MARICEL, la data faptelor și în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean(C.J.) Iaşi, pentru săvârșirea a trei infracțiuni deabuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ACHIŢEI DANIEL-IOAN, la data faptelordirector al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (D.J.A.D.P.) Iaşi și consilier personal al președintelui C.J. Iași,pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),

 - complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

ECHIMOV ION, administrator al S.C.Eky Sam S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

S.C. EKY SAM S.R.L.pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada 2016-2017, suspectulPopa Maricel, în calitate depreşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul suspectuluiAchiţei Daniel-Ioan,a încălcat prevederile legaleprivind desfășurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii  judeţene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistatîn mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreținerea drumurilor județene.

Concret, în contextul unui scandal mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere ce se efectuau pe drumul judeţean 248 A(Iași –Voinești - Țibănești), suspectul Popa Maricel a stopat lucrărilerespectivepe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică.

În plus, procedând în aceeași manieră, suspectul Popa Maricel a determinat excluderea unei societăți din cadrul asocierilor de firme care au câștigat două din contractele amintite mai sus  și înlocuirea acesteia cu una “agreată”.Într-unul dintre cazuri, ca urmare a conduitei infracționale a suspectului Popa Maricel a fost produs un prejudiciu firmeirespectiveîn sumă de 717.898 lei.

În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de dezăpezirea drumurilor județene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017a fost retrasă din sarcina aceleiași firme și preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către S.C Eky Sam S.RL în valoare de 1.127.563 lei.

Suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Dosarul deschis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Iaşi în urma percheziţiilor de la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi se îndreaptă spre etapa punerilor sub acuzare. Procurorul de caz Gabriela Chiriac a solicitat ieri, printr-o adresă oficială adresată municipalităţii, lista bunurilor deţinute de către preşedintele CJ, Maricel Popa. În documentul respectiv, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, se solicită „de urgenţă“ lista cu bunurile mobile şi imobile de­ţinute de Popa, precum şi datele de identificare ale acestora şi valoarea de impozitare. Pe lângă Popa, în solicitarea către direcţia de finanţe procurorii au mai adăugat şi numele lui Daniel Achiţei - şef al Direcţiei Judeţene de Drumuri din ianuarie până în iulie 2017, precum şi pe cel al lui Ion Echimov, patronul firmei „Eky-Sam“ Târgu Frumos şi unul dintre constructorii apropiaţi de CJ în ultimii ani. 

Punere sub acuzare?

Potrivit unor voci din sistemul judiciar, solicitarea de către o unitate de Parchet a listei bunurilor unei persoane se face, de regulă, atunci când procurorii intenţionează să dispună măsuri asiguratorii pe numele acelei persoane. Aceleaşi voci avizate ne-au precizat că punerea sub sechestru a averii unei persoane se realizează de regulă după ce aceasta este pusă sub acuzare, fiind informată că are calitatea de suspect sau inculpat. Din informaţiile ziarului, confirmate ieri atât de Achiţei, cât şi de Echimov, cei doi sunt aşteptaţi şi la sediul DNA Iaşi, pentru a discuta cu procurorul de caz. Audierile ar urma să înceapă chiar de azi. Întrebat explicit dacă este şi el chemat la DNA Iaşi, Maricel Popa a refuzat, în cursul zilei de ieri, dialogul.

Acţiunea de ieri a procurorilor DNA Iaşi vine după ce, în luna mai, aceştia au descins în Casa Pătrată ridicând mai multe documente referitoare la contractele derulate de CJ, unele având legătură cu Direcţia de Drumuri. Daniel Achiţei, de altfel, şi-a dat demisia ulterior descinderilor. La momentul respectiv, DNA anunţa printr-o informare oficială că dosarul „vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2016-2017“. 15 descinderi au avut loc la acel moment, inclusiv în judeţul Suceava.

Misterul acuzaţiilor

La acel moment, Consiliul Judeţean informa oficial că percheziţiile ar fi vizat „contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumului judeţean 248 A (Iaşi - Voineşti - Ţibăneşti) încheiate cu firma SC Con Ted Company, contracte de servicii şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, contractul având ca obiect «Lucrări de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene pentru perioada 2015-2016, inclusiv corespondenţa cu firmele SC Enviro SRL, SC Con Ted Company şi SC Ted Company»“. Aceeaşi sursă preciza că au mai fost vizate documente referitoare la „acţiunile de Audit Public Intern dispuse de preşedintele Consiliului Judeţean, referitoare la lucrările de întreţinere la drumul judetean 248A precum şi la acţiunea de Audit a CJ pentru «Lucrări de întreţinere pe timp de vară a tronsonului de drum DJ 282 limita Iaşi - Movileni - Gropniţa»“. Nu se amintea la acel moment însă de firma sau contractele derulate de „Eky-Sam“.

Trioul Popa - Achiţei - Echimov apare pe un document

În cursul zilei de ieri, reporterii noştri au solicitat oficial informaţii de la DNA, cu privire la acuzaţiile ce li s-ar putea aduce lui Maricel Popa, Daniel Achiţei şi Ion Echimov. Anchetatorii nu ne-au furnizat un răspuns până la închiderea ediţiei. În trecut, „Eky-Sam“ a derulat atât contracte de deszăpezire, cât şi de lucrări la unele segmente de drumuri judeţene. De pildă, în primele trei luni ale acestui an, „Eky-Sam“ a primit prin încredinţare directă, de la Direcţia de Drumuri din subordinea CJ, contracte pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Tot la începutul acestui an, printr-o adresă semnată de Achiţei şi confirmată de Maricel Popa, consilierii judeţeni au aprobat atribuirea sumei de 615.000 de lei în cadrul contractului de modernizare a DJ Trifeşti - Hermeziu, derulat de acelaşi „Eky-Sam“, încă din 2014. Săptămâna trecută, după eşuarea licitaţiei pentru atribuirea unui contract de dezăpezire în actualul sezon rece, reprezentanţii „Eky-Sam“ declarau că firma nu va mai colabora în nicio situaţie, nici chiar de urgenţă, cu autorităţile judeţului.

Daniel Achiţei şi Ion Echimov nu ne-au putut oferi ieri informaţii concrete despre ce ar viza procurorii, în timp ce Popa a refuzat dialogul, scuzându-se că se află la Bucureşti. „Nu ştiu nimic“, ne-a declarat, aseară, patronul „Eky-Sam“. „Trebuie să mă prezint mâine (astăzi - n.r.), să-mi dea… să mă anunţe… că am fost… Nu ştiu procedura… pentru un dosar penal, dar nu cunosc amănunte“, a spus omul de afaceri, care a adăugat că se va prezenta la Parchet însoţit de avocatul său. Nici fostul director al DJADP, Daniel Achiţei, nu a ştiut ieri să ne spună care este motivul pentru care procurorii se interesează de bunurile sale mobile şi imobile, dar a confirmat că va merge la Parchet.

Sursa: ziaruldeiasi


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30