fbpx
 
Accelerator privat la 10 metri de casă: „Nu vrem să ne iradieze”

Accelerator privat la 10 metri de casă: „Nu vrem să ne iradieze”


Amplasarea unui accelerator de particule în cadrul unei clinici medicale din Copou este contestată vehement de un vecin. Florin Diaconu locuieşte în vecinătatea buncărului în care va funcţiona aparatul şi a cerut magistraţilor anularea autorizaţiilor şi desfiinţarea lucrărilor de construire.

Florin Diaconu, care a depus o acţiune la Tribunalul Iaşi, invocă, printre altele, nerespectarea mai multor prevederi legale şi susţine că amplasarea acceleratorului în cadrul centrului medical Neolife va afecta atât sănătatea familiei sale, cât şi a celor care tranzitează zona respectivă.

Pe de altă parte, reprezentanţii clinicii spun că au toate autorizaţiile, că acestea au fost obţinute conform legii, că nu este niciun risc pentru cei din jur şi că aparatul reprezintă o nouă speranţă pentru tratarea cancerului.

 

Buncărul ar fi fost mutat de sub clădire

După o serie de sesizări făcute instituţiilor statului, care i-ar fi oferit răspunsuri contradictorii, Diaconu s-a adresat magistraţilor. Ieşeanul, care locuieşte lângă centrul medical, i-a dat în judecată pe Liviu Cristian, Daciana şi Simona Emilia Romanec şi SC Romanec Medical SRL, beneficiarii autorizaţiilor obţinute pentru amenajarea clinicii din Copou, contestând şi cerând anularea autorizaţiei de construire şi a certificatului de urbanism care a stat la baza emiterii acesteia.

Florin Diaconu a susţinut că vecinii săi ar fi obţinut autorizaţiile necesare pentru „consolidarea, etajarea, construire subsol, schimbarea destinaţiei din spaţiul existent în cabinete medicale, amenajări interioare şi exterioare” doar pentru cele două clădiri pe care le deţineau pe Bulevardul Copou nr. 56A.

Buncărul subteran este însă o construcţie distinctă, lângă acestea, fiind situat la aproximativ 10 metri de „casa Kamner”, locuinţa sa şi a familiei sale, imobil care este monument istoric. „SC Romanec Medical avea autorizaţie de construire pentru construirea unui subsol la corpurile deja existente, C1 şi C2, adică la subsolul Centrului medical Neolife, însă a construit un corp distinct, situat mai aproape de casa familiei Diaconu decât de centrul medical Neolife”, a precizat avocatul Cătălina Ancuţa, care îl reprezintă pe Florin Diaconu.

 

Reclamant: „Aparat nociv”

Ieşeanul a mai precizat în acţiune că ar fi fost informat de abia în vara anului trecut de familia Romanec că va amplasa în noua construcţie un accelerator de particule liniar pentru un viitor centru de radioterapie. „La aflarea acestor informaţii ne-am prezentat nemulţumirea şi indignarea faţă de neaducerea la cunoştinţa noastră, în calitate de vecini, a intenţiei de a construi fără a ne cere acordul în condiţiile în care ne spuseseră că vor să construiască o parcare şi mai ales nemulţumirea şi profundul dezacord faţă de amplasarea unui aparat atât de nociv şi de iradiant foarte aproape de noi, care locuim în permanenţă acolo, dar periculos şi pentru toţi oamenii care tranzitează zona”, a precizat Florin Diaconu în plângerea adresată Tribunalului Iaşi, susţinând că prin zona respectivă trec zilnic sute de elevi, studenţi şi localnici. Totodată, vecinii Romanec nu ar fi solicitat acordul familiei sale şi nu ar fi obţinut avizele „Ministerului Culturii pentru construirea în zona de protecţie a monumentului istoric”.

 

I-a pârât în Turcia

Vecinul clinicii arată că au sesizat toate instituţiile abilitate pentru „constatarea încălcării dispoziţiilor legale”, dar şi beneficiarii din străinătate ai investiţiei, respectiv Neolife Medical Center- Istanbul şi Bozlu Grup A.Ş. Istanbul, de la aceştia din urmă neprimind niciun răspuns.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu ar fi fost singurii care le-ar fi transmis că, în urma verificărilor făcute, ceea ce se construieşte nu este în subsolul clădirilor existente, ci este un corp distinct.

Ieşeanul a mai deschis un alt proces, la Judecătoria Iaşi, în care solicită să se constate că firma ar fi construit un corp distinct de proprietate fără a deţine autorizaţie, avize şi acorduri legale şi cere desfiinţarea lucrărilor.

Am solicitat instanţei să le interzică pârâţilor Romanec amplasarea acceleratorului liniar medical la această locaţie”, a mai precizat avocatul Cătălina Ancuţa, cea care reprezintă interesele lui Diaconu.

 

Romanec: „Totul este legal”

Pe de altă parte, medicul Cristian Liviu Romanec susţine că deţine toate autorizaţiile şi avizele necesare, inclusiv de la Ministerul Culturii, şi au fost respectate toate prevederile legale. „Nemulţumirile domnului Diaconu Florin, a cărui reşedinţă se află în apropierea sediului nostru, nu sunt de data recentă. Reprezentanţii noştri au apelat la toate variantele de dialog cu domnia sa, dar fără succes. S-a încercat chiar o conciliere prin intermediul avocatului. Ne-am oferit disponibilitatea de a-i furniza toate informaţiile şi i-am solicitat să-şi aducă proprii experţi consultanţi, dar, de fiecare dată, a refuzat să se prezinte la întâlnirile stabilite, iar acum a ales calea judecătorească”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, medicul Cristian Liviu Romanec.

Doctorul a susţinut şi că documentaţia a fost supusă consultării publice, inclusiv prin afişarea pe gardul imobilului. Acesta a subliniat că TrueBeam, noul echipament de care va dispune Centrul Medical Neolife, adapostit de buncăr, este „imperios necesar pentru tratamentul cancerului”, iar aparatul este făcut să trateze vieţi şi nu să le afecteze.

Din punctul nostru de vedere, toate procedurile de autorizare sunt transparente. Autorizaţiile au fost obţinute conform legii, iar activităţile desfăşurate în cadrul clinicii sunt autorizate şi monitorizate de instituţiile statului, conform normelor legale.În mod clar NU există niciun pericol pentru sănatatea celor din jur.”

Medic Cristian Liviu Romanec

 

Amplasarea unui accelerator de particule în imediata apropiere a Bulevardului Copou, la o distanţă de aproximativ 10-15 m de trotuar, într-o zonă intens tranzitată de elevi, studenţi şi persoane de toate vârstele este anormală şi cu un puternic impact negativ asupra sănătăţii populaţiei”

Cătălina Ancuţa, avocat Florin Diaconu


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: