fbpx
 
Calculele de play-off: Iașul nu depinde de nimeni dacă ia 6 puncte din 6

Calculele de play-off: Iașul nu depinde de nimeni dacă ia 6 puncte din 6


Cinci echipe se bat pe un loc. Contracandidatele se luptă în meciuri directe, astfel că vor ceda puncte. Botoșaniul nu mai are practic nicio șansă n Iași trebuie să învingă la Timișoara și cu Viitorul acasă.

Cele două victorii obţinute de CSM Politehnica Iaşi în acest an le oferă elevilor lui Flavius Stoican şansa de a intra în play-off pentru prima dată de la introducerea acestui sistem în Liga I. Cu două etape înainte de finalul sezonului regulat, cinci echipe luptă pentru cele trei locuri rămase în play-off deoarece CFR Cluj, FCSB şi CSU Craiova nu pot coborî sub locul al treilea.

 

Intră în play-off şi cu patru puncte

Cu două victorii, la Timişoara şi acasă cu Viitorul lui Hagi, Politehnica acumulează 42 de puncte şi este în play-off deoarece celelalte contracandidate joacă între ele şi este imposibil ca trei din patru echipe să depăşească echipa lui Stoican în clasament.

CSM poate termina în primele şase echipe şi cu patru puncte acumulate în ultimele două etape, adică să bată la Timişoara şi să remizeze cu Viitorul. În această situaţie, ar trebui ca Botoşaniul să piardă la Viitorul şi ar acumula cel mult 39 de puncte, iar Dinamo să nu ia mai mult de un punct în ultimele două partide, cu FCSB şi Astra.

O altă variantă în care ieşenii ajung în play-off cu patru puncte strânse în ultimele două etape este cea în care remizează la Timişoara şi bat Viitorul. Pentru asta ar trebui ca Dinamo să nu ia mai mult de un punct în ultimele două etape şi ar termina cu 39 de puncte, iar Viitorul să nu bată Botoşaniul şi ar termina cu 38 sau 39 de puncte.

Ieşenii pot ajunge în play-off şi cu trei puncte, dar pentru asta ar trebui ca Dinamo şi Viitorul să piardă tot sau să piardă Dinamo tot şi Botoşaniul să ia doar trei puncte.

 

Astra, cu un picior în play-off

Deşi ocupă în prezent locul 4, cu 41 de puncte, Astra Giurgiu are un program greu în ultimele două etape. Elevii lui Edward Iordănescu vor întâlni în deplasare CFR Cluj, echipă care luptă pentru titlu şi Dinamo, formaţie cu care se află în luptă directă pentru intrarea în play-off. Astfel, sunt şanse mari ca giurgiuvenii să nu mai strângă niciun punct în ultimele două etape. Chiar şi aşa, Astra termină în primele şase dacă Iaşul şi Dinamo pierd etapa viitoare, fără a mai conta rezultatele Botoşaniului şi ale Viitorului.

Singurul scenariu în care giurgiuvenii nu intră în play-off cu 41 de puncte este cel în care Dinamo, Iaşul şi Botoşaniul câştigă tot în ultimele două etape. În această situaţie, Dinamo ar acumula 44 de puncte, iar Iaşul şi Botoşaniul câte 42. E totuşi greu de crezut că Viitorul va pierde ambele jocuri cu echipele moldave, iar Dinamo câştigă tot.

 

Viitorul şi moldovenii

Echipa lui Hagi va întâlni în ultimele două etape cele două echipe din Moldova, FC Botoşani şi Poli Iaşi. Cu două victorii, Viitorul este în play-off. Elevii lui Hagi pot termina în primele şase şi cu patru puncte, indiferent de celelalte rezultate. Echipa de la malul mării intră în play-off şi cu un singur succes în cazul în care Iaşul nu câştigă la Timişoara, iar Dinamo ia doar trei puncte în ultimele două jocuri.

O variantă ipotetică duce Viitorul în play-off şi cu un singur punct strâns, însă pentru asta ar trebui ca Botoşaniul sau Iaşul să piardă cu Gaz Metan, respectiv Timişoara sau ca Dinamo să piardă tot, iar Botoşaniul să piardă în ultima etapă sau Iaşul să piardă etapa viitoare.

 

Dinamo – program infernal

Cu 38 de puncte acumulate, Dinamo ocupă ultimul loc de play-out, însă va juca în ultimele două etape cu FCSB şi Astra. Şi dacă ultimul joc poate fi mai uşor câştigat de elevii lui Miriuţă, nu la fel vor sta lucrurile cu FCSB.

Câinii roşii“ pot termina în primele şase şi cu o înfrângere în „eternul derby“ şi un succes în ultima etapă. Pentru asta, FC Viitorul trebuie să câştige partidele cu FC Botoşani şi Poli Iaşi, caz în care grupările moldave ar acumula cel mult 39 de puncte.

 

Transferat de FCSB dar lăsat la Botoşani, Moruţan nu şi-a putut ajuta echipa la meciurile din acest an

Botoşaniul, ca şi scos din cursă

Pentru ca echipa lui Costel Enache să intre în play-off, ar trebui să câştige ultimele două partide, cu FC Viitorul în deplasare şi cu Gaz Metan Mediaş acasă şi să spere că echipa lui Hagi va învinge în ultima etapă Iaşul, situaţie în care FC Botoşani ar acumula 42 de puncte, FC Viitorul – 41 şi Poli – cel mult 39 şi astfel ar termina cel puţin pe locul 6.

În cazul în care Viitorul pierde ambele partide, atunci FC Botoşani are nevoie ca Iaşul să se împiedice la Timişoara şi să acumuleze 39 sau 40 de puncte, iar Astra să nu câştige niciun punct în ultimele două meciuri şi să termine cu 41 de puncte, caz în care şi Dinamo ar trebui să piardă cu FCSB şi să termine cu 41 de puncte.

Ce meciuri mai sunt de jucat

4. Astra 41 p - CFR (d); Dinamo (a)

5. Viitorul 38 p - FC Botoşani (a); Iaşi (d)

6. Dinamo 38 p - FCSB (a); Astra (d)

7. Iaşi 36 p - Timişoara (d); Viitorul (a)

8. FC Botoşani 36 p - Viitorul (d); Mediaş (a)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: