fbpx
 
Premierul Dăncilă confirmă temerile REPORTER DE IAȘI: Spitalul Regional din Iași, proiect în pericol

Premierul Dăncilă confirmă temerile REPORTER DE IAȘI: Spitalul Regional din Iași, proiect în pericol


Premierul Viorica Dăncilă pregătește deja România pentru primirea cu resemnare a veștii că spitalele regionale ar putea să nu mai fie construite. Informația despre acest risc a fost furnizată în premieră, în urmă cu o lună, de REPORTER DE IAȘI. Sursele erau reprezentate de documente oficiale extrase din corespondența dintre Comisia Europeană și organisme ale Guvernului României. În aceste documente se vorbea despre neîncrederea Uniunii Europene în amplasamentele alese de autoritățile locale pentru spitalele regionale din Iași și Cluj, existând reproșuri față de schimbarea, fără acordul UE, a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă de la Iași, în esență neasigurându-se accesul către viitorul spital conform standardelor stabilite de Comisia Europeană, care finanțeaza proiectul. 



Acum, prim-ministrul Viorica Dăncilă spune, voalat, același lucru, citat de postul RFI: „Situația celor trei spitale regionale care ar trebui construite din bani europeni nu este una pe care ne-am fi dorit-o”. Premierul a adăugat că documentele trimise la Bruxelles de autoritățile locale sunt incomplete și că „situatia terenurilor nu este foarte clară”. Exact avertismentele prezentate în urmă cu o lună de REPORTER DE IAȘI.

Expertul în politici de sănătate publică Sorin Paveliu afirmă, pentru RFI, că „România și-a bătut joc de o oportunitate”. „Sănătatea devine aproape o catastrofă a actualei guvernări”, afirmă Sorin Paveliu. Expertul sugerează blocajul în termenii pe care îi menționa și REPORTER DE IAȘI, fiind lucruri vehiculate în mediul guvernamental, la vârful celor mai importante institutii din România. Paveliu spune că este ciudat că oficialitățile de la Bruxelles amână un verdict pe finanțarea cu circa 500 milioane de euro a celor trei spitale regionale din Iași, Cluj și Craiova: „Odată ce a fost trimisă documentația, Comunitatea Europeană nu avea la dispoziție decât a aproba sau a resopinge actele. Dacă în momentul de față a apărut un blocaj, este foarte probabil că banii pentru aceste trei spitale s-au pierdut. Este o pierdere pentru toți pacienții din această țară, nu numai pentru cei din orașele respective”.

Recent, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a participat la Bruxelles la discuții privind avansarea proiectului spitalului regional, afirmând că BEI, care finanțează realizarea studiului de fezabilitate, nu confirmă riscul ca acest proiect să fie anulat în actualul exercitiu bugetar (2013-2020). „Există o întârziere la realizarea PUZ-ului de către Primăria Iași, dar proiectul merge mai departe”, afirma Maricel Popa. El spunea că accesul rutier spre Moara de Vânt, acolo unde a fost ales amplasamentului viitorului spital, va fi asigurat printr-o șosea de numai 800 m lungime, care va pleca din strada CA Rosetti, și că aceasta va fi realizată rapid. 

Surse guvernamentale consultate de REPORTER DE IAȘI declarau însă că, la Bruxelles, există o mare dezamăgire față de realizarea proiectelor de la Iași și Cluj, unde accesul rutier este foarte dificil, considerându-se că la Craiova situatia este mult mai bună. Oficialitățile europene nu acceptă planuri pe hârtie pentru lucrări promise în următorii ani, neavând încredere în realizarea acestora, cerând ca toate drumurile de acces și utilitățile să existe la acest moment, pentru a fi siguri că banii dați pentru construirea spitalului din Iași nu se vor cheltui în van. În Moara de Vânt, accesul rutier este inexistent la această dată, iar conexiunile la gaz, apă și canalizare sunt doar la nivel de proiect.

Neoficial, se afirmă că experții guvernamentali cu experiență în negocierile cu UE realizează deja că amânarea tranșării proiectului este o practică a Comisiei, atunci când are nemulțumiri, lăsând proiectul să moară de la sine, și că un anunț oficial privind soarta finanțării ar putea fi făcut la sfârșitul acestui an. Surse consultate de REPORTER DE IAȘI afirmă că există deja scenariul propunerii de a înlocui finanțarea celor trei spitale cu achiziția de ambulanțe noi, pentru ca banii să nu se piardă. 

Primarul din Iași, Mihai Chirica, cel care a decis mutarea amplasării spitalului regional din zona Șoselei de Centură, cu deschidere la drumul european E58, pe dealul de la Moara de Vânt, declarase după dezvăluirile din REPORTER DE IAȘI, că Primăria și-a făcut treaba, că proiectul de la Iasi este cel mai avansat dintre cele trei și că cei care anunță riscul pierderii finanțării sunt răuvoitori și ar trebui să facă ceva folositor pentru comunitate. Subiectul rămâne deschis.

CITEȘTE ȘI:

http://reporteris.ro/exclusiv/reportaje/item/85228-pericol-mare-ue-ne-taie-spitalul-regional.html

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30