fbpx
 
Echipa de baschet a Iașului, aruncată la coş

Echipa de baschet a Iașului, aruncată la coş


Ţintă finală: să terminăm campionatul chiar dacă pierdem toate meciurile. Jurnalul unui naufragiu. Echipa de baschet masculin de primă ligă se zbate să termine campionatul, deşi jucătorii nu au fost plătiţi de şapte luni. Antrenorul şi o parte din baschetbalişti au plecat sau sunt pe picior de plecare. Alţii au mai rămas, chiar dacă au fost evacuaţi din apartamentele pentru care clubul nu a plătit chiriile. Deplasările se fac cu ajutorul banilor unor binevoitori.

 

Problemele de la CS Politehnica Iaşi nu mai au sfârşit. Lipsit de finanţarea de la Primăria Iaşi, bani care veneau prin intermediul Fundaţiei Sportului Ieşean (FSI), clubul a retras deja din campionat echipele de primă ligă de rugby şi handbal, sportivii plecând la alte cluburi şi acţionând în instanţă gruparea ieşeană. Singura echipă de la CS Politehnica rămasă să reprezinte numele Iaşului, cea de baschet masculin, a intrat în cea şaptea lună consecutivă fără salarii neachitate.

Listă lungă de plecări

Sătul să fie dus cu vorba de la o lună la alta, antrenorul principal Branko Jorovic şi-a anunţat jucătorii că pleacă. Potrivit acestuia, decizia nu a fost luată din cauza problemelor financiare, ci din cauză că nu avea un contract semnat cu gruparea ieşeană. Echipa este pregătită în aceste ultime etape din Grupa 7-12 de antrenorul secund Costel Pintilie. Directorul tehnic Marcel Ţenter, care se confruntă în continuare cu unele probleme de sănătate, rămâne departe de echipă.

Un alt nume care a părăsit echipa ieşeană este pivotul Andrija Bojic. Acesta a ales să semneze cu campiona Macedoniei, MZT Skopje. Şi Sinisa Cventanovic a ales să părăsească gruparea ieşeană, la fel ca Florin Popa. De precizat că ultimul, deşi a părăsit echipa, a jucat în deplasarea de la Timişoara, cu Timba, doar pentru că era în Banat în ziua meciului...

 

Echipa de baschet, pe punctul de a avea soarta celor de handbal şi rugby

 

Americanii joacă doar dacă vor

Cum salariile nu au fost achitate de atâtea luni, cei doi baschetbalişti americani din lot, Taylor şi Jackson, joacă numai atunci când vor. Aceştia nu au fost în ultimele două deplasări ale echipei, la Craiova şi Timişoara, meciuri pierdute de ieşeni. În schimb, aceştia au intrat pe teren şi au înscris aproape jumătate dintre punctele echipei în victoria cu Dinamo. Ei au ales să joace doar în urma rugăminţilor venite din partea managerului Gabriel Toma. Rămânerea americanilor la Iaşi este o chestiune de zile, ei aşteptând ca agenţii să le găsească alte angajamente.

Bani, la „Sfântu-aşteaptă“

În continuare, primarul Mihai Chirica refuză să aloce bani pentru sport, deşi consilierii locali şi preşedintele FSI susţin că au existat şi există pârghiile legale pentru ca banii să ajungă la echipele care primeau finanţare de la Primărie.

Şefii grupării ieşene le-au comunicat jucătorilor că nu s-a rezolvat problema finanţării şi că există şanse mari ca până la finalul campionatului să nu vadă vreun leu. În aceste condiţii, este probabil ca şi alţi jucători să părăsească gruparea ieşeană, echipă care a demonstrat în câteva meciuri că se poate bate de la egal la egal cu granzii campionatului.

„Noi am depus din nou proiecte la Primărie, dar nu ştiu dacă vor mai putea fi finanţate pentru acest sezon“, zice preşedintele clubului, Vasile Manole. „Toţi cei implicaţi la echipă am împrumutat bani pentru ca echipa să nu moară. Nu mai putem continua aşa. Regulamentul de finanţare gândit de Primărie acum este greşit din start. Nu pot fi daţi bani pentru salarii, partea cea mai importantă pentru noi. Tind să cred şi eu că nu se vrea finanţarea“, declară managerul Gabriel Toma.

Evacuaţi din apartamente

O parte dintre jucătorii echipei ieşene stăteau în nişte apartamente închiriate, iar alţii în camere de cămin din Tudor Vladimirescu. Cum chiriile nu au mai fost plătite, jucătorii care stăteau în apartamente au fost daţi afară. De altfel, acesta a fost unul dintre motivele pentru care Cvetanovic a decis să părăsească Iaşul.

Matei Nună a fost şi el dat afară din apartamentul în care stătea, varianta de avarie găsită fiind o cameră în T20, unde stau alţi trei baschetbalişti, Amarghioalei, Şolopa şi Calenic.

Şi americanii au fost evacuaţi din apartamentul în care stăteau, astfel că aceştia au fost nevoiţi să meargă tot în cămin. Lui Taylor i s-a dat o cameră în T25, iar Jackson în T20.

 

Taylor nu va ma juca mult pentru echipa din Iaşi

 

„Obligaţi“ să nu retrogradeze

Conducerea echipei de baschet face eforturi mari să dispute şi ultimele meciuri de campionat, în speranţa că problemele se vor rezolva şi vor putea evolua şi sezonul viitor tot în prima ligă.

În momentul de faţă, formaţia ieşeană ocupă locul 10 în Grupa 7-12 şi este ca şi salvată de la retrogradare. Cum BC Mureş s-a retras din campionat, iar Dinamo este la cinci puncte în spate, este aproape imposibil ca Iaşul să nu rămână în prima ligă. Ar trebui ca în ultimele etape de campionat Dinamo să câştige toate meciurile, inclusiv disputa directă ce urmează să aibă loc la Bucureşti, iar ieşenii să piardă toate jocurile. Mai mult, Toma susţine că pentru noul sezon se pregăteşte un alt sistem de organizare. „Se vrea formarea unei Superligi, cu 24 de echipe, astfel că nicio echipă nu va retrograda“, precizează Toma.

Deplasări din banii suporterilor

Deplasările echipei la Craiova şi Timişoara au fost posibile graţie sprijinului financiar acordat de o mână de suporteri. Fără aceşti bani, echipa care reprezintă în continuare oraşul Iaşi ar fi riscat să nu joace acele partide şi să fie penalizată. Cei care au pus bani din propriul buzunar sunt Iulian Balu, Alina şi Eduard Merschi, Tudor Braia, Vlad Apetroi, Răzvan Dîrlău, Aurelian Anechitoae, Ovidiu Magdis şi Ovidiu Robert Glaser.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30