fbpx
 
Chirica are un Iaşi paralel: pista de biciclete din Primăverii a rămas doar pe hârtie

Chirica are un Iaşi paralel: pista de biciclete din Primăverii a rămas doar pe hârtie


Primăverii, cu pista de biciclete pe trotuar, scăzută de la 3 metri lăţime la 1 metru. În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Primăria prezintă un bulevard al Primăverii cu pista de biciclete pe carosabil, despărţită de partea pe care trec maşini şi de pietoni. În realitate, pista este realizată pe trotuar, aşa cum sunt toate celelalte din oraş. 

 

Pe Bulevardul Primăverii este ca-n bancurile cu Radio Erevan. Pista de biciclete trebuia să fie pe stradă, delimitată de trafic printr-o parcare, dar este pe trotuar; trebuia să aibă trei metri, dar are unul; trebuia să respecte nişte norme de protecţie, dar nu respectă nimic.

Primăria a avut ocazia unică să strălucească în ochii ieşenilor aplicând întocmai ce spunea şi chiar era desenat, foarte european şi modern, în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) referitor la Bulevardul Primăverii. A ratat-o şi pe asta. Realizează, în schimb, un bulevard ce-i drept asfaltat, dar clasic, concentrat exclusiv pe circulaţia maşinilor, ignorând pietonii şi bicicliştii.

Ce era în Planul de Mobilitate

În septembrie 2017, Primăria Municipiului Iaşi a prezentat varianta finală şi revizuită a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă. La pagina 273 din cele 403 ale documentului, instituţia începe să prezinte alternativa la transport reprezentată de deplasările cu bicicleta, posibile rute şi ce va investi pentru acestea. Întâmplător, în listă apare şi Bulevardul Primăverii, prins pentru modernizare în aceeaşi perioadă în care era elaborat PMUD-ul – septembrie 2017. Cu ajutorul unor schiţe ce prezintă secţiuni în bulevard, Primăria prezintă în PMUD cum era Primăverii la întocmirea documentului şi cum va arăta după modernizare. Schiţa iniţială prezintă o stradă cu trotuar de 3 metri, spaţiu verde de 2 metri, parcare auto de 3 metri şi două benzi de circulaţie de câte 3 metri, pe sensul Tudor Vladimirescu - Cotnari, respectiv două benzi de câte 3 metri, parcare auto de 3 metri şi trotuar de 4 metri pe sensul Cotnari – Tudor Vladimirescu. Instituţia prezintă şi planurile pentru realizarea unei piste de biciclete de nivel european, de 3 metri lăţime, separată de trotuar şi traficul auto, cum scrie la manual. Este prezentată secţiunea propusă, cu trotuar de 2 metri, spaţiu verde de 2 metri, pistă de biciclete cu două sensuri de câte 1,5 metri, parcare auto pe 2,3 metri şi două sensuri de mers de 6 metri pe direcţia Tudor – Cotnari, respectiv două sensuri pentru maşini de 6 metri, spaţiu verde de 2 metri şi trotuar de 2,5 metri pe sensul Cotnari – Tudor.

 

Aşa arată pista de pe Primăverii (stânga) şi aşa ar fi trebui să fie amenajată, conform planurilor (dreapta)

 

Ce s-a făcut în realitate: o pseudo-pistă pe trotuar

În realitate, la proiectul executat de către Conest SA şi Viarom, există o pistă de biciclete îngustă, pe trotuarul de pe sensul de mers Tudor-Cotnari. Exact ca mai toate pistele de biciclete din Iaşi; realizată din pavele roşii. „Este dovada că PMUD a fost făcut de Primărie doar aşa, pentru că i s-a cerut de către alte instituţii. Soluţia pentru Primăverii – dacă tot a fost modernizată – era să facă pistă de biciclete pe partea dreaptă cum mergi spre Bahlui, separată total de trafic şi de trotuar printr-o bordură, iar pe partea stângă să facă parcări paralele cu trotuarul”, explică arhitectul ieşean Andrei Ciuhodaru. Acesta a prezentat Primăriei un plan pentru o astfel de pistă, în conformitate cu normele actuale şi în baza faptului că, oricum, strada intra în reparaţii. „Primăria a avut în iarnă un proiect pe care l-am făcut gratis pentru piste de biciclete în zona Primăverii-Tudor. Putea să folosească iarna pentru a modifica proiectul tehnic printr-o dispoziţie de şantier”, mai spune arhitectul ieşean. Acesta adaugă că normele actuale pentru piste resping total suprapunerea lor peste trafic auto sau pietonal. Pistele moderne trebuie să aibă 1,5 metri pe sens (cum era în PMUD), să fie separate de trotuar sau stradă prin separatoare sau borduri, trebuie să fie perfect netede, cu materiale ce oferă aderenţă. Normele impun ca bicicliştii să fie vizibili tot timpul, iar virajul maşinilor spre dreapta să impună şi un viraj al pistei către dreapta, pentru a păstra bicicliştii în raza vizuală a şoferilor. Trecerile pistelor peste carosabil sunt făcute în prezent supraînălţând şoseaua, pentru a obliga şoferii să încetinească.

 

Secțiune cu pista de 3 m lățime, între trotuar și carosabil, din Planul de Mobilitate Urbană. A rămas doar pe hârtie, a fost mutată pe trotuar și va fi impracticabilă

 

S-a ţinut cont doar de maşini

În elaborarea proiectului pentru Bulevardul Primăverii nu s-a ţinut cont decât de faptul că Iaşul este acum aglomerat. Nu a fost o problemă faptul că proiectul cu pista europeană ar fi fost mai scump, datorită necesităţii de a pune separatoare. „Proiectul tehnic a fost întocmit respectându-se situaţia actuală a traficului din municipiul Iaşi. Proiectantul a luat în considerare varianta optimă de construire a pistei de biciclişti în aşa fel încat traficul să fie fluidizat şi spaţiul verde să rămână la aceleaşi dimensiuni”, ne-a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Acesta explică şi cum va fi improvizată pista, dar şi că va ocoli obstacole: „Traseul pistelor pentru biciclişti se va realiza pe trotuarele existente, paralel cu bulevardul, pe partea stângă, prin delimitarea cu marcaj rutier a culoarelor destinate circulaţiei pentru ciclişti, respectiv pietoni. Pentru adaptarea traseului pistelor pentru biciclişti în plan şi în profil, acesta va urmări condiţiile locale ale terenului, fără a modifica poziţia stâlpilor, pomilor, spaţiului verde, reţelelor”. Pista, conform proiectului Primăriei, va avea 1 metru lăţime, faţă de 3 cât ar fi necesari.

„În ceea ce se face pe Primăverii nu mai discutăm de standarde şi de norme sau de piste de biciclete în adevăratul înţeles al cuvântului. Sunt nişte improvizaţii, păcat că nu au făcut ceva modern, dacă tot au lucrat la stradă”, a afirmat arhitectul Ciuhodaru. „Noi am lucrat pe proiectul furnizat de beneficiar şi s-a ţinut cont doar de aglomeraţia din oraş. Bulevardul Primăverii va avea parcare pentru maşini pe ambele sensuri, iar pista a fost deja făcută pe trotuar”, a spus Bogdan Palade, directorul Departamentului Drumuri şi Poduri al Conest SA.

 

Lucrările de pe Bulevardul Primăverii sunt avansate

 

Costul proiectului

Modernizarea de pe Primăverii a fost contractată, la pachet, alături de Smârdan, Bârnova, Petre Vancea, Moşu şi Ogorului, de către asocierea Conest-Viarom. În total, sunt 6,1 km de drum de asfaltat, cu un preţ de 12 milioane de lei, fără TVA.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: