fbpx
 
Peste 20.000 de oameni la Rocanotherworld 2018

Peste 20.000 de oameni la Rocanotherworld 2018


Aşa arată un festival făcut exclusiv cu fonduri private care donează bani pentru artă sau în scop caritabil. Fiecare a pus câte ceva pentru festival. Formaţiile au cântat gratis, firmele care au expus la Galeria Genesis au făcut-o din banii proprii. A fost o a treia ediţie cu un rocker-surpriză: Nicolae al României. Niciunul dintre organizatori nu pleacă cu bani acasă: în memoria lui Roca, câştigurile din 2018 sunt date către două cauze: Hala FIX şi constituirea unui fond pentru artiştii independenţi.

 

22-24 iunie, pe pârtia de schi a Iaşului şi la Galeriile Genesis. Un eveniment surprinzător de bine organizat, cu bani proveniţi exclusiv din mediul privat şi din donaţii, ca petrecerile de pe vremuri. Peste 20.000 de spectatori de foarte bună calitate au ascultat timp de trei zile formaţii venite să cânte gratis în memoria lui Roca. Dan Ioan Niculescu, autorul campaniei online care l-a făcut pe Klaus Iohannis preşedinte, a murit pe 2 iunie 2016, într-un accident de maşină.

Prima dată cu trupe din afară

A treia ediţie a adus o premieră: la festival au cântat trei trupe din afara României, venite din Marea Britanie (Neuronspoiler), Cehia (Exit Empire) şi Republica Moldova. Tot gratuit, la fel ca trupele din ţară. În total, au fost 25 pe scena principală, în cele 3 zile de festival şi 13 pe scena electro de la Galeria Genesis. „Tot o premieră a fost prezenţa Principelui Nicolae al României la acest festival. Nepotul Regelui Mihai a devenit în acest an ambasador oficial al Rocanotherworld”, ne-au explicat organizatorii.

Galeria Genesis a fost spaţiul workshop-urilor pentru artişti, al instalaţiilor de artă contemporană, al street-food-ului, cu scene de muzică acustică şi electronică.

 

Multă lume bună la Rocanotherworld

 

Festival caritabil

Fondurile obţinute de la participanţi vor fi donate pentru cel mai mare teatru independent din ţară – Hala Fix şi pentru crearea unui fond pentru susţinerea artiştilor independenţi. La ediţiile precedente, banii au fost donaţi către asociaţii pentru protecţia animalelor, precum şi către ONG-ul Casa Share. Intrarea este liberă, dar participanţii care doresc să doneze pentru cauzele sprijinite de Rocanotherworld o pot face. Festivalul a debutat în 2016, în memoria lui Dan Ioan Niculescu, designer, călător, gurmand şi antreprenor.

 

Niculescu a lucrat timp de patru luni, în 2014, în campania online a actualului preşedinte Iohannis

 

Ce înseamnă un festival cu peste 20.000 de participanţi

Calculele organizatorilor de festivaluri destinate clasei medii din România sunt făcute la o cheltuială de persoană de 50 de lei pentru fiecare zi. Acestea includ două beri/persoană, 1 suc şi o porţie de mâncare. „Este un calcul mediu. Omul vine cu soţia, bea trei beri, ea una şi un suc şi amândoi mănâncă ceva cât stau acolo”, ne-a explicat un organizator. La un calcul de 50 de lei pentru fiecare participant, cei peste 20.000 de oameni de la Rocanotherworld au adus cu ei în cele trei zile cel puţin un milion de lei, bani încasaţi de firmele participante, din care parte va reveni scopurilor caritabile. Trebuie menţionat că nici o instituţie a statului nu a contribuit cu nimic la acest eveniment.

 

Principele Nicolae, o prezenţă insolită la festivalul din acest an

 

Singura favoare: program prelungit la transport

Unica implicare a autorităţilor locale în festival a fost prelungirea de către CTP a programului transportului public din Iaşi, duminică seara, în ultima zi de festival, până la 23.30. La acea oră, pe pârtia de schi mai erau încă cel puţin 1.000 de persoane.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: