fbpx
 
Agenția lui Tăbăcaru a feștelit-o de 90.000 de euro: proiectul unei firme, distrus de un certificat fiscal

Agenția lui Tăbăcaru a feștelit-o de 90.000 de euro: proiectul unei firme, distrus de un certificat fiscal


Agriconsult SRL a trecut prin trei ani de procese ca să demonstreze reaua-credință a funcționarilor. OTIMMC Iași a respins finanțarea, după ce inițial o aprobase, pentru că a considerat că expirare certificatul fiscal, o chichiță birocratică. Ministerul a pierdut procesul și a trecut la diminuarea bugetului instituției ieșene. În total, Agriconsult SRL are de recuperat 407.000 de lei. Ce motiv: funcționarii au considerat că certificatul fiscal expirase în ianuarie, dar era valabil și în februarie.

Agenția pentru IMM-uri (OTIMMC) Iași ar putea fi bună de plată, după ce o firmă nu a primit  o finanțare nerambursabilă din cauza unei „chichițe”. Societatea a obținut contravaloarea ajutorului de minimis de aproape 400.000 de lei în instanță și a executat silit Ministerul pentru Mediul de Afaceri, care s-a îndreptat împotriva instituției subordonate.
Din cauza „excesului de zel” al unor funcționari, instituția ieșeană s-ar putea alege cu bugetul diminuat după ce Ministerul pentru Mediu de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în subordinea căruia se află, a dat-o în judecată pentru a recupera despăgubirile pe care le-a achitat către firma Agriconsult SRL Suceava.

Trei ani de procese

Firma a câștigat în instanță, după trei ani de procese, despăgubiri egale cu valoarea ajutorului de minimis pentru care și-a depus dosarul. Concret, SC Agriconsult SRL Suceava a depus, în ianuarie 2014, la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri Iași (în prezent Agenția pentru IMM-uri) o cerere de finanțare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru activitatea de „fabricare a altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite”. Ajutorul de minimis solicitat a fost de peste 319.000 de lei, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 444.000 de lei.
Firma a fost înștiințată ulterior că a obținut punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, dar, în martie 2014, i s-a comunicat că cererea a fost respinsă la finanțare „din punct de vedere administrativ și al eligibilității”.
Motivul invocat a fost: certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale emis de Primăria comunei Șcheia (județul Suceava) în 30 ianurie 2014 nu era în termen de valabilitate la data depunerii cererii de finanțare. Deși în document se preciza că poate fi utilizat până la sfârșitul lunii februarie 2014, reprezentanții  OTIMMC au considerat că, potrivit unor prevederi legale, certificatul este valabil până la finalul lunii în care se emite, adică ianuarie.

„Nu sunt bani”

Societatea și-a căutat dreptatea în instanță, iar judecătorii suceveni au obligat OTIMMC Iași să reanalizeze cererea de finanțare depusă de aceasta. În iulie 2015, instituția i-a comunicat Agriconsult că îndeplinește toate criteriile pentru a primi banii, dar cu toate acestea i s-a refuzat emiterea acordului de finanțare pentru că „schema de ajutor de minimis se aplica până în 30 iunie 2014”, cu posibilitatea prelungirii în limita bugetului alocat.
Cum nici instituția și nici ministerul nu au revocat decizia, reprezentanții firmei au luat din nou calea instanței. Aceștia au reclamat că au ajuns în acea situație datorită „măsurilor nelegale și succesiv obstrucționiste din partea” OTIMMC Iași și că aceasta trebuia să depună toate diligențele pentru suplimentarea bugetului alocat acordării finanțărilor către IMM-uri, tocmai pentru a putea primi banii.

Un adevărat naufragiu birocratic experimentează firmele care încearcă să obțină ajutorul de minimis de la stat, chinurile fiind ca și cum ai traversa oceanul într-o bărcuță

Ministerul a fost executat silit

În cele din urmă, în martie anul trecut, Tribunalul Suceava decis definitiv ca Ministerul pentru Mediu de Afaceri și fostul OTIMMC (actuala Agenția pentru IMM) să-i plătească SC Agriconsult Suceava 391.000 de lei, echivalent cu valoarea ajutorului de minimis pe care ar fi trebuit să-l primească. La această sumă s-au adăugat peste 16.300 de lei cheltuieli de executare, după ce societatea a apelat anul acesta la un executor judecătoresc pentru a-și primi banii.
După ce Ministerul a virat suma firmei s-a îndreptat în instanță împotriva instituției subordonate pentru a-i recupera.

Ieșenii aruncă pisica la minister

„Se impune o analiză asupra actelor și deciziilor emise de OTIMMC Iași, iar faptele sau actele ilicite de natură a produce consecințe negative (așa cum au fost invocate de Agriconsult) vor fi puse în sarcina celor care au luat decizia de respingere a proiectului, dacă soluția a fost realizată cu nerespectarea cadrului legal”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul București.
Reprezentanții Ministerului mai susțin că nu ei au luat decizia respingerii proiectului, ci aceasta aparține în totalitate instituției ieșene, care are buget propriu. „În procesul de evaluare, selectare, contractare derulat de comisiile de specialitate din cadrul AIMMAIPE Iași au fost respectate integral prevederile legale în vigoare la acea dată. Acordul de finanțare pentru SC Agriconsult SRL nu a fost emis datorită faptului că termenele stabilite de HG 274/2013 au fost depășite iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în calitate de furnizor de ajutor de minimis, nu a procedat la întreprinderea măsurilor necesare pentru crearea cadrului legal care să permită emiterea acordului, deși AIMMAIPE Iași a transmis informările necesare în acest sens”, au precizat reprezentanții Agenției pentru IMM-uri într-un răspuns remis REPORTER DE IAȘI.

Într-un răspuns oficial, Narcis Tăbăcaru, directorul OTIMMC Iași, a spus că la minister s-a făcut interpretarea eronată

În final, vor răspunde funcționarii

Un specialist contactat în legătură cu această speță a precizat că răspunderea celor două instituții ar trebui sa fie proporțională cu gradul lor de implicare în decizia de acordare a ajutorului de minimis. „Dacă decizia de respingere a fost emisă de Agenția Iași, atunci prejudiciul ar trebui suportat în totalitate de aceasta. În oricare din cele două variante instituția/instituțiile vor plăti din bugetul propriu - nefiind posibilă acoperireaprejudiciului din alocațiile financiare nerambursabile. Cât privește răspunderea funcționarilor care au participat la emiterea deciziei de respingere la plată, aceasta poate fi atrasă dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de legea funcționarilor publici”, a precizat un avocat din cadrul Baroului Iași.

Circa 20 milioane de euro rulează anual OTIMMC Iași

Agenția pentru IMM-uri Iași are 15 angajați, iar anul trecut a avut un buget de 72,92 milioane lei, din care 72,18 milioane lei au reprezentat alocații financiare nerambursabile acordate în cadrul programelor naționale. Anul acesta bugetul AIMMAIPE Iași a fost de 96,06 milioane lei, din care 94,01 milioane lei au reprezentat alocații financiare nerambursabile acordate în cadrul Schemei de ajutor „Start-up Nation – Romania”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: