fbpx
 
Iar curge în cartierul Petro Grup: faci blocuri fără canalizare, iei amendă și gata!

Iar curge în cartierul Petro Grup: faci blocuri fără canalizare, iei amendă și gata!


Singura consecință legală la un cartier fără sistem de canalizare este o amendă de maxim 40.000 de lei. Inspectorii Primăriei au fost la Ideal Residence, de la capăt CUG, și au descoperit că stația de pompare a apelor uzate nu are autorizație. Vinovat pentru recepția blocurilor fără canalizare e dirigintele de șantier. Inspectoratul în Construcții se bazează pe declarații pe propria răspundere și face verificări prin sondaj. Între timp iar se adună apă în coada lacului CUG 2, dar dezvoltatorul Petru Vicol riscă cel mult o amendă penală.

 Primăria a început un control la investiția realizată de Petro Grup pe malul Lacului CUG 2, în urma articolelor din REPORTER DE IAȘI. Inspectorii Primăriei Iași încearcă să-și dea seama care este situația actelor pentru canalizare și dacă aceasta există și în teren.

Prima concluzie a inspectorilor: există o stație de pompare pe mal, către Tudor Neculai, dar nu este autorizată. De aceea, nici Apavital nu cunoștea felul în care apele uzate de la cartier ajung în sistemul de canalizare din oraș.

O nouă scurgere de apă

Oamenii din zona blocurilor din cartierul Ideal Residence, situat pe malul Lacului CUG 2, s-au alarmat din nou. De la coada lacului, acolo unde angajații Petro Grup au instalat un sistem de canalizare în urma anchetei realizate de REPORTER DE IAȘI, a început să iasă apă din pământ. Cum nu poate fi apă din lac și nici nu a plouat, locuitorii bănuiesc că s-a întâmplat ceva cu conductele montate recent în pământ.

„Probabil s-a spart una sau stația de pompare nu funcționează și atunci se scurge în pământ”, spune proprietara unei case din zonă, de la coada lacului. Reprezentanții cartierului nu au putut fi contactați pentru a explica ce este cu noua sursă de apă.

 

O nouă mocirlă s-a format la poalele blocurilor din cartierul lui Petru Vicol

Control de la Primărie

La noua vizită în teren a REPORTER DE IAȘI, a apărut la fața locului și un grup de inspectori de la Primăria Iași. Cu planurile zonei în mâini, au cercetat toată zona și au tras și o concluzie: „La ora asta nu cunoaștem dacă este o canalizare funcțională, nu știm dacă acea stație de pompare funcționează sau nu, nu știm dacă apele uzate nu ajung tot în lac. Ceea ce știm sigur, însă, este că, în urma studierii documentației, nu avem stație de pompare. În teren există, dar nu este autorizată”, ne-au explicat inspectorii. Aceștia susțin că vor cere din nou lămuriri și verificări de la Apavital, Consiliul Județean (acționarul majoritar al Companiei de Apă) și Prefectură.

Citește și Dezastru ecologic ca în lumea a treia la blocurile Petro Grup din Valea Adâncă: din WC direct în lac

N-are autorizație

Graba de a construi i-a atras lui Petru Vicol, proprietarul Petro Grup, o vizită și o sancțiune de la Garda de Mediu Iași, care a confirmat scurgerea de canalizare de pe malul Lacului CUG 2. Apoi, graba de a acoperi scurgerea din canalizare și pentru realizarea unui sistem de canalizare nou poate să-i aducă și probleme penale. Pentru că, dacă se va constata că a realizat un sistem de canalizare paralel, nou, fără autorizațiile necesare, ar putea fi acuzat de comiterea unei infracțiuni.

„Conform legii 50, intervențiile la canalizare sau lucrările de constuire fără autorizație la canalizare sunt infracțiuni și se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni al 1 an sau cu amendă penală”, ne-a explicat Radu Lupășteanu, inpectorul șef al Inspectoratului de Stat în construcții.

Stația de pompare, din zona Aleii Tudor Neculai nu apare în documentația Primăriei, nefiind autorizată

Prinde orbu’, scoate-i ochii

Acesta a explicat că, în cazul blocurilor de la Ideal Residence, inspectorii nu au verificat în teren situația canalizării. „Se fac verificări în teren, la lucrările ascunse, prin sondaj. Nu au fost inspectorii acolo, când era șantier. Acum, putem verifica dosarele tehnice ale blocurilor, unde dirigintele de șantier, responsabilul tehnic cu execuția, a notat caracteristicile tehnice ale construcțiilor. În cazul în care în autorizație erau prevăzute niște cote și verificarea arată că s-au folosit alte cote, este doar contravenție și se pedepește cu amendă de 40.000 de lei”, mai spune Lupășteanu.

Conform legii, pentru lucrările ascunse (canalizări, instalații electrice etc.) investitorul poate fi tras la răspundere până în limita de 5 ani de după recepționarea lucrărilor.

 

Inspectorii Primăriei au venit în control și se întreabă de unde apar aceste ape reziduale

Istoricul unei poluări masive

La sfârșitul lunii septembrie, locuitorii din zona Lacului CUG 2 au sesizat că pe malul apei a apărut mâl negru și cu miros urât, specific canalizării. REPORTER DE IAȘI a aflat că blocurile de unde provine deversarea sunt ale Petro Grup, iar profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Al.I. Cuza”, a confirmat că apa provine din canalizare.

La fel a confirmat și Garda de Mediu, care a cerut ca malul lacului să fie refăcut. La începutul lunii octombrie, investitorul a realizat un nou sistem de canalizare, legat la aceeași stație de pompare despre a cărei existență nimeni nu știe nimic, iar urmele deversării de pe mal au dispărut. După câteva săptămâni, pe traseul noii canalizări a apărut din nou apă, iar inspectorii Primăriei Iași verifică șantierul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: